Med hurtig sprint, grillhygge og nytegnet kort over det berømte urfuglereservat på Sønder Vosborg Hede indbyder Vestjysk OK til en god start på o-sommeren med det traditionelle Vestjysk 2-dages + fredagssprint 28. til 30. juni.

Sprinten afvikles på nytegnet kort ved stævnecampingen ved Mejrup Hallen og med touchfri EMIT-brikker er der mulighed for at få pulsen helt op. I vanlig stil er der fri start.

Lige efter kan man hygge sig på stævnepladsen med en luksus-grillanretning.

Lørdag og søndag er der fælles stævneplads i Stråsø. Søndag går en del af løbet gennem Sønder Vosborg Hede, hvor erfarne og knivskarpe Erik Flarup har nytegnet det spændende terræn. Begge dage med klubvenlig fri start. Løbene afvikles som enkelt-arrangementer.

/Vestjydsk OK

http://www.vestjyskorientering.dk/pages/webside.asp?articleGuid=174944&menuGuid=102818

I dag er skrevet dansk idrætshistorie!

Lige før kl. 16 dansk tid skrev Emma Klingenberg historie, da hun sikrede OK Pan Århus sejren i Venlakavlen, som er damestafetten i den finske Jukolastafet. Jukolastafetten er verdens største orienteringsstafet - orienteringsidrættens svar på Champions League, Tour de France og Wimbledon.

Det er første gang nogensinde, at en dansk klub vinder en af de store stafetter i orienteringsverdenen. Mange danskere har været med på vindende hold, men et dansk hold har aldrig tidligere vundet. Sidste års 3. plads til netop OK Pan Århus var det hidtil bedste resultat.

Emma Klingenberg duellerede på sidste tur med Mari Fasting fra o-drættens svar på Manchester United: Halden SK fra Norge og var til slut 21 sekunder foran i mål.

"I begyndelsen gik det fint, jeg fik hurtigt løbet Mari op", fortalte Emma i sejrsinterviewet bagefter. "Men så stressede vi hinanden og det blev til mange fejl. Mod slutningen tog jeg mit eget velvalgt. Jeg så godt hun gjorde noget andet, men jeg var sikker på at mit gav det bedste indløb til posten" fortalte Emma bagefter. Og det fik hun heldigvis ret i.

OK Pan havde valgt en alternativ startopstilling med Ida Bobach på første tur. "Vi vidste selvfølgelig, at det var en alternativ opstilling, men vi troede på det kunne række hele vejen", fortalte Maja Alm bagefter og hentydede til, at Ida normalt er den stærkeste løber på holdet. Men ingen er i tvivl om, at Emma er stærkest i en spurt.

Og Ida fortalte da også, at hun havde løbet godt på den første tur, hvor hun var i mål med teten. Dog var den finske superstjerne Minna Kauppi i mål lidt tid før, men hendes klub er ingen trussel i den samlede konkurrence.

Unge Miri Thrane Ødum fik dermed et perfekt men også stressende udgangspunkt på sin anden tur. "Jeg løb kontrolleret og sikkert og er godt tilfreds", fortalte Miri, der på 5. pladsen sendte Maja Alm ud på 3. og næstsidste tur blot 15 sekunder efter de førende.

Det var en perfekt udgangssituation for Maja, der hurtigt konsoliderede sig i teten og på et tidspunkt på 3. tur lå helt i front. Ved skiftet var hun dog 49 sekunder efter den norske veteran Anne Margrethe Nordberg Hausken på en 3. plads.

Men som skrevet var det ikke noget problem for førsteårssenior Emma Klingenberg at lukke hullet til de første. Løbet er kulminationen på to fantastiske uger for Emma, hvor hun i World Cuppen for halvanden uge siden spurtbesejrede den 20-dobbelte verdensmester Simone Niggli fra Schweiz og vandt den såkaldte knock out sprint. Sejren i Venlastafetten er imidlertid et klart vidnesbyrd om, at Emma ikke blot er en forrygende sprintløber, men også tilhører verdens bedste i skoven. Trods en skadeplaget start på sæsonen, ligger Emma p.t. på 7. pladsen i World Cup - to pladser bag holdkammeraten Ida Bobach. Dansk kvindeorientering ligger helt i top i verden i disse år.

Kontakt og yderligere information: holdleder Bjarne Hoffman: +45 2147 5277. Se også stævnets hjemmeside via linket nedenfor.

Pigerne hviler ikke på laurbærene. I aften tager de kampen op med herreløberne i herrestafetten og om en lille måned udgør netop Ida, Maja og Emma det danske landshold ved verdensmesterskaberne i netop Finland.

http://Www.jukola.com/2013/en

Og Pan pigerne gennemførte herreklassen i fin stil

Den finske storklub Kalevan Rasti viste endnu en gang stor styrke, da de gentog sidste års sejr med den mangedobbelte franske verdensmester Thierry Gueorgiou på sidste turen. Klubben lå nr. 7 på næstsidste radio på første tur – det var det dårligste, de på noget tidspunkt var placeret i stafetten! Efter 4. tur så de sig ikke tilbage, selvom et stærkt løbende hold fra Kristiansand OK i Norge i mål blot var 2:23 efter. Treer blev finske Hiidenkiertäjät med russiske Valentin Novikov til sidst. Norske Halden fik en skidt start, men løb sig flot op til 4. pladsen.

Tue Lassen leverede en fornem indsats på 5. tur for sin finske klub Vaajakosken Terä, da han i dagens bedste tid løb hele 1:47 ind på Kalevan Rasti og dermed reducerede afstanden til 1:03. Tue startede ud som nr. 7 og kom i mål som nr. 2. Imidlertid kunne Tues klubkammerater, de ellers legendariske finske brødre Jani og Jonne Lakanen ikke følge med de internationale stjerner på de sidste ture og klubben endte som nr. 7.

Før da havde Andreas Boesen løbet en glimrende førstetur for svenske Pan-Kristianstadt, hvor han på første tur skiftede som nr. 33, 1:21 efter teten. Rasmus Thrane Hansen løb sidste tur for klubben og løb i 26. bedste tid på sidste tur – kun små 5 minutter langsommere end Gueorgiou – og løb også klubben ind til en 26. plads.

Rune Olsen løb en flot anden tur for Bækkelaget og bragte holdet fra 8. til 7. pladsen. Men så gik det voldsomt ned d bakke for den gamle storklub, så Jeppe Ruud til sidst løb holdet i mål til en 98. plads.

I IFK Göteborg løb Christian Bobach en fin 4. tur, da han i en tid 3 minutter langsommere end den hurtigste på turen bragte klubben fra en 28. til en 20. plads. Marius Thrane Ødum havde fået tildelt den prestigefyldte sidstetur i Blåvitt, men det viste sig mod forventning, at lidt sygdom ikke helt havde sluppet taget, så en dybt skuffet Marius måtte opgive at bringe klubbens hold i mål.

På et afbudsramt hold fra CopenhagenO løb de unge løver Emil Øbro, Malthe Gaarsdal og Bertram Kopp Stannum de første ture og fik god erfaring i at løbe med i de store stafetter. Holdet endte heroisk fightende som bedste danske hold på 245. pladsen.

En væsentlig grund til den heroiske fighterindsats skulle også findes i, at CopenhagenO blev pustet gevaldigt i nakken af holdet med navnet Venla Relay winners 2013. Pigerne fra OK Pan stillede op i herreklassen og holdet var som en hyldest til lørdagens historiske sejr blevet omdøbt til det mere prangende navn. Selvom de havde en hård Venlakavle i benene, løb de fire Venlavindere suppleret med Ane Linde, Ita Klingenberg og Josephine Dewett Kristensen sig ind på en fornem placering som nr. 279. Efter 5. tur skiftede Pan pigerne blot 52 sekunder efter CopenhagenO, så Tim Falck Weber fik travlt med at skaffe lidt afstand til Miri Thrane Ødum på 6. tur.

Alle resultater kan findes via linket nedenfor.

Imponerende at Pan pigerne tog udfordringen i herreklassen op få timer efter lørdagens triumf i lørdagens stafet. Og imponerende at løbe sig i top 300 i herreklassen med lørdagens løb siddende i benene. I Politiken har redaktør Rasmus Bech fornylig efterlyst en mere fantasifuld måde at fejre store idrætstriumfer på end ved at drikke sig i hegnet i champagne umiddelbart efter sejren er en realitet. Han bør kunne finde noget inspiration her.

Så lad denne reportage slutte med endnu en hyldest til de forrygende Pan piger for en dejlig weekend med den historiske Venla-sejr som det ubestridte højdepunkt og så ønske Ida, Maja og Emma – sammen med de danske herrer naturligvis - held og lykke med de videre forberedelser frem mod VM i juli. Og så heller ikke glemme at ønske Miri og resten af juniorlandsholdet tilsvarende held og lykke ved Junior VM i Tjekkiet – ligeledes i juli.

http://online.jukola.com/tulokset/en/j2013_ju/

Først havde Camilla Søgaard vundet bronze, men senere blev dameklassen aneret.

Mandag var første konkurrencedag ved EM i MTBO, som afvikles i Krasnobród/Zamosc i det sydøstlige Polen, bare små 100 km fra den ukrainske grænse.

Landsholdet har efterhånden været en del gange i Polen og det hjælper når man skal forstå forholdene man konkurrerer under. Her blev det første EM arrangeret tilbage i 2006, VM i 2008, Veteran VM i 2010 og en del World Cups gennem årene. Der er dog fortsat store fejl og således også denne gang.

Sprinten skulle være kørt i Zamosc gamle bydel, men med 48 timers varsel blev den aflyst, tilsyneladende fordi det lokale politi ikke ville garantere for den trafikmæssige sikkerhed. Det hindrede ikke at en ny sprint blev etableret og afviklet omkring stævnecenteret, her i Krasnobród.

Desværre var en låge tegnet åben på kortet, men lukket på dagen og det fik negativ indflydelse på damernes løb. Her havde 21-årige Camilla Søgaard, Horsens OK ellers kørt sig til en stærk bronzemedalje, hendes første ved et internationalt mesterskab. Hun blev blot overgået af de 2 stærke finske piger Marika Hara og Susanna Laurila, men løbet blev efterfølgende aneret, bl.a. på baggrund af en svensk klage. Set i bakspejlet ganske fair, men naturligvis ærgerligt for Danmark i al almindelighed og Camilla i særdeleshed. Camilla blev nr. 4 ved World Cup sprinten i Estland i september 2012 og viste altså atter at hun har fart på cyklen og styr på kortet.

Ann-Dorthe Lisbygd, Farum OK gjorde comeback på landsholdet efter 2 år ude med først e skade og siden pga. graviditet. Et fejlklip, som heldigvis blev opdaget, gjorde at hun mistede 2-3 min. midt på banen og endte som delt nr. 20. Sprint er absolut ikke hendes største force, så der er mere i vente de næste dage.

En ny sprint - i samme løbsområde - er nu berammet til torsdag, som ellers var hviledag!

Hos herrerne er Danmark ikke repræsenteret, og finske Juusi Laurila vandt, 20 sek. foran Ruslan Gritsan, Rusland, og med endnu en finne, Juuso Jutila, som 3er.

Tirsdag går det løs med mellemdistancen i Panska Dolina. Pigerne skal ud på 8,6 km (optimal rute på 14,1 km!) og finde 16 poster. Marie Tindborg ankommer til hotellet en gang i nat og får sin debut til et stort mesterskab (kørte WC sidste år). ikke optimale forberedelser, men grundet sen eksamen mandag, måtte det blive sådan. Vi bruger mellemdistancen til at hun kommer på kort hernede, så hun er klar til stafet og langdistancen.

I 2011 var det tredobbelt finsk, da Ingrid vandt foran Marika Hara og Susanna Laurila. Det kan det sagtens blive igen, men både Camilla og Ann-Dorthe bejler helt sikkert til topplaceringer.
Starttider er online, Marie starter kl. 10.17, AD kl. 10.47 og Camilla er sidste startende kl. 11.31.

Vi krydser fingre for nogle gode danske præstationer og at alt klapper for de polske arrangører!

http://www.emtboc2013.pl/

Ingen store danske præstationer ved MTBO EM mellemdistance, Ann-Dorthe Lisbygd bedste dansker.

De danske piger kom til kort på en ellers ganske fin mellemdistance tirsdag formiddag nord for Zamosc. Ann-Dorthe Lisbygd, Farum OK, blev bedste dansker som nr. 19, mere end 12 min. efter en suveræn Emily Benham, Storbritanien - som tog sin første guldmedalje ved et af de store mesterskaber (vandt VM sprint sølv i fjor). Camilla Søgaard, Horsens OK, kørte sig væk på post 1 og tabte her over 9 min! Marie Tindborg, Odense OK, ankom først til hotellet i nat/morges kl. 04.40 og det er naturligvis ikke optimale forberedelser. Hun endte som nr. 41 efter et noget svingende løb undervejs.

Terrænet var åbent, med en masse mindre stier og desværre også en del spor efter store skovmaskiner som mange ryttere ikke kunne skelne 100% fra de "rigtige" stier. I Polen må der køres udenfor de etableret stier og det var der lagt en del op til.

Med nordiske briller kan vi glæde os over at svenske Cecilia Thomasson endelig lykkedes med at få en medalje efter at have lagt op til det i et stykke tid. En ganske suveræn sølvmedalje, men mere end 2 min efter briten. Den finske veteran Ingrid Stengård tog bronzen i tæt kamp med en anden veteran, russiske Ksenia Chernykh, og den østrigske legende (i MTBO kredse) Michaela "Michi" Gigon.

De to største favoritter, Marika Hara og Susanna Laurila, begge Finland, kørte sig væk i skoven og endte som nr. 14 og 15, mens verdensmesteren Ursina Jäggi, Schweiz, endte som nr. 8.

Hos herrerne var der russisk sejr, Valerij Gluhov tog sin første individuelle guldmedalje (har tidligere vundet stafetguld), sølvet gik til finske Pekka Niemi og Jiri Hradil, Tjekkiet, vandt bronze.

Onsdag køres stafet
Der er lagt op til samme terræntype som ved mellemdistancen, når stafetten afvikles onsdag. De danske piger stiller op i rækkefølgen Ann-Dorthe, Camilla og Marie. Håbet er at de to førstnævnte kan lægge pres på de øvrige hold og måske skabe lidt luft. Finland er dog tårnhøje favoritter, men de har tidligere været hårdt ramt i stafetter af uheld. Schweiz er måske det eneste hold som kan true dem, selv om de ikke er så stærke som tidligere. I alt er der 12 hold til start og målet for det danske hold er top-6.
Starten går kl. 10.35 og det skulle igen være muligt at følge online resultater via EM sitet.

http://www.emtboc2013.pl/

RSS Nyheder

feed-image RSS

DOF på Facebook

Sponsorer

Trimtex
Løberen
   Silva

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF
OCAD