Skip to main content

Sydkredsens æresplatte

Æresplatten

 

Sydkredsens Æresplatte er skænket af Sydkredsen i 1985, og uddeles til medlemmer af Sydkredsens jyske klubber..

Platten uddeles hvert år ved Sydkredsens klubledermøde i januar/februar til en eller flere personer, som yder, eller har ydet en bemærkelsesværdig indsats til fordel for orienteringssporten i Sydkredsen.
Det er de tre seneste modtagere af fadet som sammen vælger og og kårer årets modtager af hæderen.

2024

2024 AEresplatten Jens LiengaardJens Liengaard, OK SNAB

Dette års æresplatte går til en ægte ildsjæl, og en yderst arbejdsom en af slagsen.

De fleste af jer er nok stødt på dagens modtager på et eller andet tidspunkt, for han er en meget aktiv o-løber og deltager i mange træningsløb og åbne løb. Han meldte sig ind i sin klub i 2008, og det, der egentlig startede som en fritidsaktivitet for far og søn, greb hurtigt om sig, efterhånden som han påtog sig flere og flere opgaver.

I årenes løb har han været dybt involveret og engageret i klubbens arbejde på alle planer.

I en årrække sad han i klubbens bestyrelse som kasserer og materialeansvarlig. Han har en utrolig sans for orden og systemer, og det ser man stadig den dag i dag, hvis man stikker hovedet indenfor i materielrummet. Alting er sorteret og sat i orden, og alle kasser har mærkater, så det er nemt at finde tingene.

Efter sin exit fra bestyrelsen for et par år siden er dagens modtager fortsat som klubbens revisor, og derudover har han kastet sig over korttegning. Nye skov- og sprintområder er blevet kortlagt takket været dagens modtager, og han er også en del af holdet, når de gamle kort skal revideres.

Jeg tror ikke dagens modtager bliver fornærmet, hvis man siger, han er glad for teknik og IT. Hvis der er et nyt program eller en ny dims på markedet, så er han altid blandt de første til at sætte sig ind i det. Nogle vil nok nærmest sige, at han nørder i det. Særligt tidtagning og beregning er blevet hans spidskompetence, og han har adskillige gange været hovedansvarlig ved store løb og stævner. Det kommende Påskeløb er ingen undtagelse.

Men dagens modtager er ikke kun en kæmpe gevinst for sin egen klub. Han varetager også opgaver, der rækker langt ud i resten af Sydkredsen. I flere år har han således været en altafgørende og bærende kraft bag Team Vejle Orientering - i daglig tale TVO. Som navnet siger, så er det et orienteringstilbud, som egentlig hører hjemme i Vejle Kommune, altså hos Snab og GORM, men orienteringsløb skal jo ikke være en lukket fest, så igennem de seneste mange år har tilbuddet også været åbent for unge løbere fra FROS, Melfar og KOK, og på det allerseneste også Horsens.

Næsten hver torsdag året rundt tilbyder TVO træning for en gruppe talentfulde unge mennesker i alderen lige under TC. Og den træning kan dagens modtager i høj grad tage æren for. Ikke alene er han tovholder for teamet og sørger for planer, overblik og kommunikation. Han er også træner for gruppen, og der bliver lagt rigtig mange baner, og mange torsdage går med at sætte poster ud og samle dem ind igen.

Uden at overdrive kan vi godt sige, at TVO formentlig ikke ville have overlevet WOC, hvis ikke det havde været for den kæmpe indsats som dagens modtager gjorde med at holde sammen på tropperne og holde træningen kørende, mens mange af klubbernes øvrige kernekræfter var fokuseret på WOC (hvor dagens modtager i øvrigt også havde en nøglerolle som ansvarlig for postmateriel og postudsætning). Vi takker på vegne af de mange unge Sydkreds-løbere, der nyder godt af TVO tilbuddet.

Som I kan høre, så er listen over vores hovedpersons meritter lang. Han påtager sig utrolig mange opgaver, og lige meget hvilken opgave, han går ind i, så har han altid styr på sine ting; han husker det hele, og intet er overladt til tilfældighederne. Og han er effektiv, når han går i gang. Alligevel er han altid i godt humør, og han virker aldrig stresset. Og bedst af alt: han siger sjældent nej, når han bliver spurgt.

Stort tillykke med en fortjent hæder fra: Rudolf Sørensen, Maja Alm og Dorthe Rosenvinge

2023

2023 Aeresplatte Dorthe RosenvingeDorthe Bloch Rosenvinge

Dagens modtager af Æresplatten er ny i orienteringssporten. Det er ikke så almindeligt blandt modtagerne. Vedkommende blev medlem af en klub i Sydkredsen i 2015 sammen med sin ægtefælle og deres børn. De kom fra et aktivt arrangement indenfor spejderne.

Og hvordan kan man så på bare 8 år gå fra at være helt ukendt og ny i sporten til at stå her i dag og have gjort en helt særlig og bemærkelsesværdig indsats for Sydkredsen?

Det kan dagens modtager, fordi vedkommende er en ildsjæl med en enorm energi, et fantastisk humør og en ufattelig evne til at kaste sig ud i nye ting og komme godt i mål med dem. Dagens modtager er stabil og rolig og virkelig svær at stresse, - og det på trods af, at vedkommende har haft mere om ørene end de fleste de seneste 3 år.

Dagens modtager startede ret hurtigst som aktiv i egen klub, hvor vedkommende i dag leverer en stor indsats som ungdomstræner og som medlem af klubbens bestyrelse med ansvar for sociale arrangementer som f.eks. fællesspisning og klubture.

Men der var ikke udfordringer nok i klubben, og derfor blev dagens modtager involveret i VM i orienteringsløb i Trekantområdet og var med til både at aflyse det hele i 2020 og til at gennemføre med succes i 2022.

Jeg har oplevet dagens modtager tæt på som min ”chef” under VM. En ”chef” der var fantastisk til at give ros og sparring og få mig til at tro på, at jeg kunne løse min opgave. Mange har gjort en kæmpe indsats i forbindelse med VM, men dagens modtager ville mere end de fleste. Dagens modtager påtog sig en stor og kompleks opgave i toppen af VM-organisationen. En opgave de fleste nok havde holdt sig fra med bare 4-5 års erfaring som orienteringsløber.

Dagens modtager af Sydkredsens Æresplatte har de seneste år kunnet skrive på sit visitkort: Event Director – WOC Office, Marketing & Communication. Hun blev ansat til jobbet, men det er ikke nogen hemmelighed, at hun ud  over sine lønnede timer har lagt lige så mange frivillige timer i jobbet og sat rigtig mange ting på ”stand by” i sit eget liv for at skabe kvalitet for løbere, publikum og de mange frivillige til VM.

Når jeg om lidt overrækker Sydkredsens æresplatte til Dorthe Bloch Rosenvinge fra OK SNAB, vil jeg bede jer om at klappe ekstra meget, for Dorthe er lige blevet 50 år her i weekenden, – hvem ville tro det? Og trods fest der hjemme var du Dorthe villig til uden tøven at gøre Flemming Jørgensen og OK SNAB en tjeneste og tage til klubledermøde i dag, fordi du fik at vide, at han var forhindret i at være med.

Tillykke med det hele og tak for alt det du gør for orienteringssporten. Vi håber, du bliver ved i.

//Kate Nielsen, Rudolf Sørensen, Maja Alm.

2022

Ikke mange danske orienteringsløber er det forundt at have en side på Wikipedia!2022 Maja Alm æresplatten

Du startede som en 6-årig pige, og nu 27 år senere indstiller du din elite-karriere, som en ung kvinde.

Det er blevet til mange titler og udnævnelser, men pga. tidspres koger jeg det ned til det absolut væsentligste, hvilket stadig er VIRKELIG flot og suverænt sammenlignet med resten af O-Danmark

  • 19 senior DM-titler – i år 2009 vandt du det hele bortset fra Ultralang
  • 17 VM-medaljer – hvoraf 7 af fineste karat (guld)
  • 6 gange valgt som årets løber af Dansk Orienteringsløb Forbund

En lille anekdote fra Jønne (Jørn Andersen, HTF): ”Du vandt din første DM Guld i år 1999 i Brahetrolleborg i klassen D11-12. En anden deltager i klassen var Karen Ørsted (nu sangerinden MØ). Hende mødte du ved en senere lejlighed hos hendes Majestæt Dronning Margrethe, hvor I begge var inviteret til taffel”.

En anden lille anekdote er, at din far, - Steffen Alm - modtog selvsamme Æresplatte i år 2002 – dvs. for præcis 20 år siden.

Det er derfor med stor glæde, at vi videre giver Sydkredsens Æresplatte til verdensstjernen, Maja Alm fra HTF.

Med venlig hilsen
Finn Hove, Kate Nielsen og Rudolf Sørensen

2021

Rudolf Kate PlatteSydkredsens æresplatte uddeles i 2021 af: Karl Kristian Terkelsen, Finn Hove og Kate Nielsen.

Årets modtager af Sydkredsens æresplatte er en kendt person blandt klublederne i Sydkredsen, - og en person som har været med i O-sporten i mange år. Både som udøver og leder. Det er et menneske, som gerne giver sin mening til kende, og som ofte bidrager med nye idéer.

Årets modtager har gjort meget for Sydkredsens klubber og for løbere i egen klub, i kredsen og hele Danmark.

Modtageren er en habil orienteringsløber, der begyndte at løbe orienteringsløb for 20 år siden i den klub, som vedkommende stadig er medlem af. Denne person deler interessen for O-løb med sin husstand, som på et tidspunkt talte 2 voksne og 3 børn. Desværre har den ældste af børnene nu forladt Sydkredsen og meldt sig ind i OK PAN.

Modtageren har stor erfaring med afvikling af stævner, og har været leder på mange forskellige stævnefunktioner samt stævneleder ved både DM-sprint, DM-ultralang, Påskeløb, Midgårdsormen og et enkelt internationalt løb.

I egen klub har han været formand i 14 år, og klubbens bestyrelse og medlemmer sætter stor pris på hans arbejde. Det forlyder, at han er villig til genvalg, og at bestyrelsen håber på, at kunne beholde ham i mange år endnu.

Dagens modtager er også god til økonomi og regnskab, - og han har gennem flere år været bestyrelsesmedlem i foreningen Sydkredsens Venner, hvor han som kasserer myndigt sørger for, at vores fælles penge forvaltes fornuftigt.

I har nok allerede gættet, at modtageren af Sydkredsens æresplatte 2021 er Rudolf Sørensen, OK Esbjerg.

2020

Sydkredsens Æresplatte 2020 til Kate Nielsen, OK SNAB

2020 Sydkredsens aeresplatte Kate og FinnJeg har fået hjælp fra gode Snab-folk til at få et overblik over Kates meritter, - men Kate har været i Snab og i Sydkredens bestyrelse så længe, at hverken mine kilder eller jeg selv er helt sikre på vores hukommelse. Vi mener at Kate måske startede sin o-løbs karriere i Odense. Hun kom herefter til Esbjerg og i 1988 til Snab.

I Snab blev hun ret hurtig involveret i bestyrelsesarbejde og allerede fra 1989 var hun formand for arrangementsudvalget, senere har hun været formand for træningsudvalget og har også varetaget jobbet som kasserer indtil 2009, hvor hun startede i kredsarbejdet som sekretær. Vi er ikke sikre på hvornår hun blev formand for Kredsudvalget, men det var sandsynligvis i 2010 (JA). Og hun er heldigvis stadig formand.

Kate har en særlig forkærlighed for voksentræning og var en af de store drivkræfter, da Snab i 2002 gik med i DOF’s stort anlagte VKU-projekt. Kate fungerede både som assisterende projektleder og træner. Projektet var vendepunktet for Snab og satte gang i fornyet fremgang efter nogle år med stilstand/tilbagegang.
Kate har mange gange været leder af voksentræning og Find vej dag, og hun bidrager gerne når Snab er stævnearrangør hvor Kate især har varetaget jobbet som stævneleder og stævnekontrollant rigtig mange gange.

Men hun har også vundet medaljer, blandt andet i 2010 Sølv i D50 til DM sprint i Nyborg, i 2012 bronze i D40 i stafet og i 2015 sølv DM nat.

Det hører med i billedet, at hun utrætteligt og på en meget fin måde har ledet Sydkredsen selv om hendes opfordringer til hjælp med bemanding både af kredsbestyrelsen og til tillidshverv i DOF til tider er mødt med en lidt trykkende tavshed til klubledermøderne. Det hører også med i billedet, at Kate formår at kombinere orienteringsportens lidt nørdede krav til koncentration, fysik, overblik i pressede situationer og lyst til friluftsliv med en kunstners kreativitet og håndelag.

Så alt i alt: De 3 foregående års modtagere af æresplatten, Flemming Jørgensen OK Snab, K. K. Terkelsen OK Gorm og Finn Hove OK Syd er enige om, at Kate er en meget værdig modtager af Sydkredsens æresplatte.

 

2019 

Modtageren har været medlem af sin klub siden 1986, men var ikke en speciel aktiv orienteringsløber. Blev valgt ind i klubbens bestyrelse i 2009 som næstformand og blev i 2010 valgt til formand. Med sine ledererfaringer dels fra erhvervslivet og dels som frivillig spejderleder gik han energisk, målrettet og aktivt til jobbet som formand.

Han kom med et frisk syn på klubstruktur og samarbejder og på vurderingen af, hvor det gav merværdi at bruge kræfter i orienteringsidrætten.

Han medvirkede ved sammenlægningen af SOK, AAIG og OK Syd til OK Syd for at samle begrænsede kræfter i 3 klubbers bestyrelser til én mere slagkraftig bestyrelse.
 
finnhove aeresplatte2019
Tanken var at frigive kræfter til opgaver af mere udadrettet og udviklende karakter.
Han er i dag meget aktiv i forbindelse med rekruttering af nye medlemmer og meget aktiv i ”Find i vej” projekter og i skoleorientering, hvor han tegner skolekort og underviser lærere og elever i både Aabenraa og Sønderborg kommuner samt arrangerer skoleorienteringsløb.

Nu hvor Skolernes Find vej dag er afløst af Skole-OL Orienteringsløb er han også gået aktivt ind i dette nye samarbejde.
Han har endvidere flere gange været leder af beregning eller stævneleder bl.a. ved DM for hold.
 
Sidst men ikke mindst skaffer han sponsorer og har gode kontakter til pressen skolerne og de 2 kommuner.
 
Årets modtager er lidt af et geni, når det gælder hjemmesider, og han har i mange år været kredsens webmaster, - og fortsætter med denne opgave.

Han har opbygget kredsens hjemmeside hele to gange. Først da kredsen havde egen side, og siden hen, da DOF fik ny hjemmeside og stillede krav om, at kredsenes sider blev en integreret del af DOF’s hjemmeside.

Han har fra 2015 til 2019 været repræsentant for Sydkredsen i DOF’s ”kommunikations område”. Her har han deltaget i bl.a. opbygning af DOF’s nye hjemmeside. 
 
Årets modtager er Finn Hove, OK Syd
 

2018

Årets modtager burde nok have fået æresplatten for længe siden. Han har været yderst aktiv på mange fronter gennem mange år, både i DOF og i egen klub.

Som træningsudvalgsformand i DOF indførte han i begyndelsen af halvfemserne en professionel tilgang til styringen af DOF's elitevirksomhed og fik på den baggrund etableret grundpillerne til det samarbejde med Team Danmark, som vi kender i dag. Dette med en struktureret og ambitiøs arbejdsindsats, som han også lykkedes at få andre engageret i. Senere blev han ansat som breddekonsulent og sportschef. Men han er stadig aktiv i DOF, idet han senest er gået ind i rollen som områdeformand for skoleudvalget.


Mindst lige så imponerende er hans bedrifter på hjemmebanen i klubben. Her har han en stor del af æren for at klubben råder over et af landets bedste klubhuse. Han har både bygget og skaffet penge. Nu er han formand for klubhusudvalget, men også for kommunikations- og eliteudvalget og medlem af bestyrelsen. Han var for nogle år siden initiativtager til opstarten af Team Vejle Orientering, som den dag i dag lever i bedste velgående, og hvor han selvfølgelig også stadig bidrager på flere måder.

Senest har han været initiativtager til en række skoleprojekter i Vejle Kommune.
Ikke nok med at alt det ovenfor nævnte - nej, nu er han også gået ind i stævneledelsen for det kommende verdensmesterskab i Trekantområdet. Det var godt, for her er der virkelig brug for hans energi og store erfaring.

Modtageren evner i den grad at sætte sig mål, gå efter dem og at nå dem. Han er altid velforberedt på trods af travlhed. En meget ambitiøs ildsjæl, der ikke giver op, men som også evner at gå dialogens vej. Han kan tage æren for mange af de landvindinger klubben, regionen og forbundet har opnået.

Årets modtager er Karl Kristian Terkelsen, OK Gorm.

2017

Modtageren af Sydkredsens Æresplatte 2017 er et godt forbillede for mange og man kan kendetegne ham med ordene: dygtig, grundig og ydmyg. En meget behagelig person at arbejde sammen med. Samtidig er han meget engageret i sporten og er bestemt en virkelig god ambassadør for vores sport.

Han har en lang elitebaggrund, hvor han altid har været med helt fremme, og som han på fornem vis har bragt elementer fra ind i det arbejde, han yder i dag.

Et arbejde der dækker over stor aktivitet til både store og små arrangementer. Blandt andet over banelægning og kontrollant, til både DM´er og VM´er, som han favner med stor dygtighed og meget grundighed. Succesfuldt ungdomsarbejde i klubregi og ungdomsarbejde i kredsregi som organisator med stort engagement og forhåndsarbejde især i forbindelse med U1-sommerlejre de sidste mange år. Samtidig er han også en af trænerne i TVO (Team Vejle Orientering).

Ikke mindst er han formand i sin klub, og gør også her et stort arbejde.

Han har altid holdt på, at rigtig o-løb er lange o-baner i skoven, men efter flere års skepsis, til dels, også taget sprintorientering til sig.

Kendt af mange som Langdistancernes Konge, Flemming Jørgensen

2016

"Modtageren af Sydkredsens Æresplatte i 2016 har igennem mange år været dybt engageret i orienteringssporten. Hun har ydet en stor indsats på mange områder til sportens fremme.

Hun har en lang elitebaggrund, som hun på fornem vis har bragt elementer fra ind i det arbejde, hun yder i dag. Et arbejde der dækker over korttegning, banelægning og ungdomsarbejde. I sit arbejde har hun evnet at undersøge og omfavne nye strømninger inden for sporten. 

Som person er hun afbalanceret, positiv og engageret. Hendes entusiasme for sporten i alle dens former er smittende, og hun er dermed en rigtig god ambassadør for sporten.

Det er derfor en glæde at kunne give Æresplatten videre til Marianne Lynge Krogh fra Kolding OK. "

2022: Maja Alm, HTF

2021: Rudolf Sørensen, OK Esbjerg

2020: Kate Nielsen, OK Snab

2019. Finn Hove, OK Syd

2018: Karl Kristian Terkelsen, OK Gorm.

2017: Flemming Jørgensen, OK Snab

2016: Marianne Lynge Krogh, Kolding OK

2015: Bent Petersen, AaIG

2014 Hans Jochumsen, Esbjerg OK

2013 Klaus Staugaard, Kolding OK

2012 Birger Jønsson, Sønderborg OK

2011 Jørn Andersen, HTF

2010 Per Eg, Kolding OK

2009 Grethe Buch, OK Gorm

2008 Henrik Nygaard Jensen, OK Snab

2007 Lars Grevang, Esbjerg OK

2006 Annette Sperling, Kolding OK

2005 Mogens Nielsen, OK West

2004 Mona Rasmussen, OK HTF

2003 Peer Kristensen, Kolding OK

2002 Steffen Alm, OK HTF

2001 Hans Frederiksen, IF Skrydstrup

2000 Ole Tornbo, OK SNAB

1999 Hans Nielsen, Hviding IF

1998 Eva & Michael Christensen, OK HTF

1997 Ellen & Paul Staugaard, Kolding OK

1996 Mogens Thomsen, AaIG

1995 Ingerlise Andersen, OK HTF

1994 Niels Møller Petersen, FROS

1993 Christen "Krøller" Laursen, Kolding OK

1992 Kim Rud, Kolding OK

1991 Poul Larsen/Louis Sørensen, OK Esbjerg

1990 Per Allan Pedersen, FROS

1989 Asta Pedersen/Jens Sørensen, OK West

1988 Birte Kjems/Knud Lindstrøm, Ribe OK

1987 Asta Terkelsen, OK Gorm

1986 Andreas Konring, OK Esbjerg

1985 N.P. Pedersen, Kolding OK