Fortællingen i orienteringssporten har altid været grøn; vi har ingen strømslugende og vedligeholdelseskrævende faciliteter, vi holder af naturen, og derfor passer vi på den, og vi er veluddannede og bevidste borgere, der tager ansvar for det fælles bedste i samfundet. Den fortælling holder stadig, og sammenligner vi orienteringsløb med fx forskellige halsportsgrene, er vi grønnere. Men er vi grønne nok? Bliver vores nære tilknytning til naturen en løvfældende sovepude, hvor vi mener, at vi ikke behøver at tage hensyn til klimaet?
Måske. Uanset, er viden om vores aftryk, måling af status quo og visioner om at gøre det endnu bedre, den rigtige vej at gå, hvis vi som sport vil tage ansvar. Præmissen er at vi KAN gøre en forskel. Vi er en lille sport, med et begrænset aftryk, men det er ikke en undskyldning for ikke at bidrage til den grønne omstilling så godt vi kan, og være ambitiøse med vores indsats som grønt forbund.
Mange steder defineres bæredygtighed som en opfyldelse af nuværende generationers behov, uden at kompromittere fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov, og det princip, kan vi også tage udgangspunkt i, i Dansk Orientering.
I en orienteringsløbs-sammenhæng, handler det om, at der stadig i fremtiden skal findes naturområder vi kan løbe i. Derfor kunne en definition af bæredygtighed i Dansk Orienterings-Forbund se således ud:
Bæredygtighed i Dansk Orienterings-Forbund, er forståelsen af at vi som orienteringssport tager ansvar for, at vi, med vores nuværende aktiviteter og ressourceforbrug i kontekst af sporten, bidrager til en fremtid, hvor det fortsat er muligt at løbe orienteringsløb i den danske natur.
Ud fra den, meget brede, definition, er det i vores alles interesse at begrænse sportens udledninger af drivhusgasser, forbrug af ressourcer og påvirkning af vores naturlige miljøer på en negativ måde. Vi kan selvfølgelig ikke gøre det hele selv, men vi kan gøre vores.
Du kan læse mere om bæredygtighed i sport i denne artikel 'Hvilket aftryk ønsker vi at efterlade på jorden, som forbund, klub og udøver? Som sport skal vi turde at gøre en forskel, uanset hvor lille den er' på Orientering Online, hvor ovenstående, er et uddrag fra.
Vi skal alle tage et ansvar i den grønne omstilling og løsningen af klimakrisen, også i dansk orientering. Du får derfor her en lille liste til inspiration til næste gang, du som arrangør, vil tage ansvar.
Tjekliste til mere bæredygtige stævner
Transport
Affald
Materialer
Forplejning
Energi
Gode eksempler til inspiration:
Læs om bæredygtige stævner i DIF's publikation 'Bæredygtige Events' (.pdf).
Idrættens Hus
Brøndby Stadion 20
2605 Brøndby
(+45) 4326 2740
Specialforbund under DIF
©
Dansk Orienterings-Forbund
Design af W360