Dansk Orientering tager ansvar for klimakrisen og arbejder for bæredygtighed i sporten
Fortællingen i orienteringssporten har altid været grøn; vi har ingen strømslugende og vedligeholdelseskrævende faciliteter, vi holder af naturen, og derfor passer vi på den, og vi er veluddannede og bevidste borgere, der tager ansvar for det fælles bedste i samfundet. Den fortælling holder stadig, og sammenligner vi orienteringsløb med fx forskellige halsportsgrene, er vi grønnere. Men er vi grønne nok? Bliver vores nære tilknytning til naturen en løvfældende sovepude, hvor vi mener, at vi ikke behøver at tage hensyn til klimaet?
Måske. Uanset, er viden om vores aftryk, måling af status quo og visioner om at gøre det endnu bedre, den rigtige vej at gå, hvis vi som sport vil tage ansvar. Præmissen er at vi KAN gøre en forskel. Vi er en lille sport, med et begrænset aftryk, men det er ikke en undskyldning for ikke at bidrage til den grønne omstilling så godt vi kan, og være ambitiøse med vores indsats som grønt forbund.
Grøn Idræt under DIF
Dansk Orientering skal ligesom alle andre spillere i sporten og i alle andre sektorer i samfundet, tage ansvar for den grønne omstilling. Det har Dansk Orienterings-Forbund nu forpligtet sig til at gøre på et mere strukturelt niveau, som certificeret Grøn Idræt under DIF.
Med certificeringen begynder det rigtige, hårde arbejde, for at gøre orienteringssporten grønnere, et arbejde der er beskrevet i forbundets strategi og i ansøgningen til DIF i forbindelse med certificeringen.
Strategi for bæredygtighed og klima
Som et led i ansøgningen til og certificeringen som Grøn Idræt, har Dansk Orienterings-Forbund udarbejdet en strategi for klima og bæredygtighed, der beskriver indsatsområder og tiltag, samt hvordan disse implementeres og forankres i forbund, klubber og deltagere. Vi skal køre mere sammen, lave mere bæredygtige stævner og udbrede kendskabet til den grønne dagsorden bredt i forbundet. Læs strategien her: Grøn Idræt - strategi
Registrér jeres tiltag
Ved at udfylde formularen til registrering af grønne tiltag i klubben og til stævner, hjælper I som klub, forbundet med at blive klogere på, hvordan den grønne omstilling og tilgangen til bæredygtighed i sporten udvikler sig og ser ud.
Registrér jeres tiltag her (scroll ned): Registrering til forbundet - Grønne tiltag
Netværk af Grønne Stævneledere
Dansk Orientering har brug for mere bæredygtige stævner og vi har derfor inviteret stævneledere på de største stævner i kalenderen til at være med i et netværk med andre stævneledere, hvor der deles viden, diskuteres og hvor inspiration til løsninger og konkrete tiltag er øverst på dagsordenen. Netværket mødes online 2-4 gange årligt, og alle med interesse for grønnere orienteringsstævner er velkomne, uanset hvilken kasket i klubben man ellers har på.
Vil du være med? Skriv en mail til tovholder Camilla Bevensee på
Hvad er bæredygtighed i orienteringssporten?
Mange steder defineres bæredygtighed som en opfyldelse af nuværende generationers behov, uden at kompromittere fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov, og det princip, kan vi også tage udgangspunkt i, i Dansk Orientering.
I en orienteringsløbs-sammenhæng, handler det om, at der stadig i fremtiden skal findes naturområder vi kan løbe i og at klimaet udtrykt i vejret og fx ekstreme vejrhændelser, skal tillade sportsudøvelse i det fri. Derfor ser en definition af bæredygtighed i Dansk Orienterings-Forbund således ud:
Bæredygtighed i Dansk Orienterings-Forbund, er forståelsen af at vi som orienteringssport tager ansvar for, at vi, med vores nuværende aktiviteter og ressourceforbrug i kontekst af sporten, bidrager til en fremtid, hvor det fortsat er muligt at løbe orienteringsløb i den danske natur.
Ud fra den, meget brede, definition, er det i vores alles interesse at begrænse sportens udledninger af drivhusgasser, forbrug af ressourcer og påvirkning af vores naturlige miljøer på en negativ måde. Vi kan selvfølgelig ikke gøre det hele selv, men vi kan gøre vores.
Du kan læse mere om bæredygtighed i sport i denne artikel 'Hvilket aftryk ønsker vi at efterlade på jorden, som forbund, klub og udøver? Som sport skal vi turde at gøre en forskel, uanset hvor lille den er' fra magasinet Orientering, hvor ovenstående, er et uddrag fra.
Bæredygtige stævner
Vi skal alle tage et ansvar i den grønne omstilling og løsningen af klimakrisen, også i dansk orientering. Du får derfor her en lille liste til inspiration til næste gang, du som arrangør, vil tage ansvar.
Kort tjekliste til mere bæredygtige stævner
Transport
- Opfordrer I til brug af offentlig transport eller samkørsel?
- Belønner I samkørsel, f.eks. med p-pladser nærmest stævnepladsen?
Affald
- Giver I mulighed for affaldssortering og genanvendelse af affald?
- Er affaldssorteringen nem, tilgængelig og gennemskuelig?
Materialer
- Printes kort på FSC-certificeret papir?
- Genbruger I materialer såsom skilte, afmærkning og plastlommer?
Forplejning
- Opfordrer I til at bruge egne kopper/væskebeholdere frem for engangsplastikkrus?
- Er der kødfri alternativer i kiosken?
- Donerer I overskudsmad?
Energi
- Bruger I batterier frem for generatorer som energikilder?
- Bruger I solcelledrevne skærme til digital resultatformidling?
Bæredygtige stævner på Uddannelsessiderne
Du kan læse meget mere om bæredygtige stævner, og få overblik over ressourcer og gode råd, på vores Uddannelsessider: Besøg Uddannelsessiderne
Gode eksempler til inspiration:
- Ved påskeløbene 2022 havde Silkeborg OK skrevet i instruktionen, at biler med flere end 3 personer fik parkering tættere på stævnepladsen
- Amager OK koordinerer samkørsel i biler til udenbys stævner på baggrund af tilkendegivelser ved tilmelding i o-service - læs mere om hvordan AMOK koordinerer samkørslen i praksis her: Samkørsel i AMOK
- Ved DM Sprintstafet 2022 solgte Odense OK vegetariske sandwiches i kiosken. Der var stor efterspørgsel efter disse, som endte med at blive udsolgt
- Til DM Hold 2022 har OK Syd fået produceret genanvendelige, foldbare drikkekopper, som løberne får udleveret inden start. Disse erstatter engangsplastikkrus ved væskedepoterne.
Læs om bæredygtige stævner i DIF's publikation 'Bæredygtige Events' (.pdf).