Skip to main content

Nyt format og dansk stafetsatsning skal stå sin prøve på Tiomila i weekenden

| Camilla Bevensee | Nyheder

Lørdag skydes årets Tiomila i gang ved Nynäshamn syd for Stockholm, og det bliver en udgave af den traditionsrige svenske stafet, der kommer til at være et stykke fra den vanlige. Der er ikke kun tilføjet en ekstra tur og natorientering på damestafetten, herrerne starter mod sædvanen også i dagslys, før damerne starter med natløb, og så er der tilføjet en pause efterfulgt af jagtstart i begge stafetter.

Sidste år var der danske løbere på flere af topholdene, med Miri Thrane Ødum på vinderholdet fra IFK Göteborg og Ida Agervig Kristiansson på den svenske storklubs andethold, der blev nummer to i sidste års damestafet. Hos herrerne var Rasmus Møller Jess igen at finde på en tur for OK Linnés førstehold, der tog en flot tredjeplads ved sidste års Tiomila i Skellefteå i det nordlige Sverige. 

Det er seks år siden at der sidst var Tiomila i Nynäshamn, med samme kunstgræsbane på Kvarnängens Idrottsplats som arena, og der var danske Emma Klingenberg på vinderholdet i damestafetten. Førsteturen på Farum-Tisvilde OK's førstehold ved årets Tiomila, Amanda Falck Weber, løb i 2018 en fantastisk førstetur, hvor hun på store dele af turen lå forrest og i mål skiftede som nummer fem. 

Holdopstillingerne til årets stafetter for de bedste klubbers hold, er her fredag aften endnu ikke løbet ind. Men der er forventeligt flere klubber, især i damestafetten, der stiller med danskere på de bedste hold, fx de to Gøteborg klubber IFK og Majorna, der har flere kvindelige, danske landsholdsløbere i foldene. 

Set med danske briller, bliver det dog spændende at følge den første store test af stafetsatsningen i Farum-Tisvilde OK, som er i gang med det første år af en projektperiode på fem år, hvor der skydes en betydelig økonomi i at lykkes på de store stafetter. Stafetsamarbejdet med rod i Nordsjælland, stiller med hele tre herrehold på årets Tiomila, og med et førstehold, hvor både unge og mere rutinerede danske topløbere udgør de første 8 ture, inden der på de sidste to ture er hentet udenlandske kræfter ind. Udover Farum-Tisvilde OK, har Søllerød OK to herrehold med, OK Pan Aarhus har et enkelt herrehold med, mens Ballerup OK, Lyngby OK og et samarbejde mellem Horsens OK og Silkeborg OK også stiller til start på herrestafetten med et hold hver. 

I alt stiller altså 9 danske hold til start på herrestafetten, mens der er 5 danske damehold til start på årets Tiomila i Nynäshamn. Igen har Farum Tisvilde OK flest hold med, med to damehold, mens OK Pan Aarhus, Søllerød OK og Horsens OK har et hold med hver i årets damestafet. Hvor Farum-Tisvilde OK har ret rutinerede kræfter på de fleste ture på førsteholdet, er OK Pan Aarhus' damehold besat med mange helt unge kræfter, der skal ud og prøve sig af i stafetsammenhæng og få erfaringer, mens Søllerød OK har en god blanding af unge og gamle og Horsens OK låner sig til lidt ekstra rutine i Tiomila sammenhæng.

Der er et enkelt dansk hold med i årets ungdomsstafet i Nynäshamn, nemlig et sammenbragt hold fra Horsens OK og Silkeborg OK, der skal ud og have det sjovt sammen med de mange svenske, finske og norske ungdomshold på Tiomila døgnets første stafet. 

Med mere nostalgiske briller på, står genopstandelsen af det hold, der for præcis 30 år siden vandt herrestafetten, med den tidligere danske landsholdsstjerne, Rasmus Ødums på holdet, som et klart lyspunkt ved årets Tiomila. Holdet fra 1994 var fra Turun Suunnistajat, og ifølge holdopstillingen på Tiomilas hjemmeside, starter Rasmus Ødum på førsteturen på klubbens andethold ved årets Tiomila, efterfulgt af ni stærke finske herrer. 

Se alle de registrerede hold på Tiomila her: Registered teams - Tiomila Nynäshamn

Følg Tiomila LIVE via IOF

Det er i år muligt at følge hele Tiomila stafetten, både for herrerne og damerne, via IOF Live og IOF TV, med engelske kommentatorer. Det er også muligt at finde startlister og links til liveresultater via IOF Live. 

Følg Tiomila via IOF Live her: Tiomila Nynäshamn - LIVE

Se Tiomila på IOF TV her: Tiomila Nynäshamn - IOF TV

 

Program Tiomila Nynäshamn

Lørdag
14:00 Web-TV starter
14:30 Start ungdomsstafetten
16:00 Første hold i mål ungdomsstafetten
17:30 Start herrestafetten
19:30 Første tredjetur på herrestafetten i mål - pause på herrestafetten
21:30 Start damestafetten
23:00 Første andentur på damestafetten i mål - pause på damestafetten
23:30 Genstart på herrestafetten - jagtstart

Søndag
00:30 Efterstart på jagtstarten herrestafetten
06:30 Første hold i mål på herrestafetten
07:00 Genstart på damestafetten - jagtstart
08:00 Efterstart på jagtstarten damestafetten
10:20 Første hold i mål på damestafetten
11:00 Efterstart alle ture herrer
12:00 Efterstart alle ture damer

 

Foto: Svensk Orientering