Historisk dobbeltsejr til Stora Tuna OK i historisk Tiomila-stafet
Det noget uvante konkurrenceoplæg på årets Tiomila, stod lørdag eftermiddag, natten til søndag og søndag morgen og formiddag sin prøve ved den 77. udgave af den traditionsrige 'budkavle'. Kvinderne løb for første gang nogensinde natorientering, og stemningen var meget positiv på pladsen i Nynäshamn, efter de første to ture, hvor der altså skulle løbes med pandelampe på damestafetten.
"Vejvalgstagning og gennemførsel bliver afgørende i forhold til det orienteringstekniske. Det er er terræn, hvor det er oplagt at lægge langdistance baner med vejvalgsproblematikker på næsten alle stræk. Dertil kommer der en fysisk komponent, hvor de store bakker, især i området længst væk, hvor de lange ture kommer ned, kommer til at være afgørende," lød det fra banelægger Ulf Persson inden starten på de to seniorstafetter, og det blev også afgørende at tage de rigtige vejvalg på især de længste herreture, mens det hos damerne virkede til i højere grad at være et spørgsmål om at gennemføre vejvalgene uden fejl.
Horsens OK/Silkeborg OK's ungdomshold bedst placerede danske hold til Tiomila 2024
Stafetten startede med ungdomsstafetten, der udover at ligge lidt senere på dagen lørdag, ikke var anderledes end det vanlige oplæg med fire ture, hvoraf der på to af turene (2. og 3. turene), kunne stilles med to løbere på hver tur.
Eneste danske hold i ungdomsstafetten, fra Horsens OK/Silkeborg OK, løb sig til en fin 18. plads, efter en fantastisk sidstetur af Emil Borup Fredberg, der hentede mere end 25 placeringer. De unge løbere fra Horsens OK og Silkeborg OK løb også flot på de andre ture, i det udfordrende terræn.
Efter ungdomsstafetten sluttede det oplæg, de der har været på Tiomila de sidste mange år, kender, da det nu var herrerne der skulle sætte de to stafetter for de voksne i gang, med start i dagslys kl. 17.30 lørdag. Efter tre ture uden pandelamper, blev herrestafetten sat på pause og så var det damernes tur. Mørket nåede at sænke sig næsten helt og det var med tændte pandelamper, da førsteturene på damestafetten løb afsted 21.30, i en historisk fællesstart. Efter to ture i mørket, blev også damestafetten sat på pause, næsten samtidig med at herrernes stafet startede op igen.
Flere danskere spillede en rolle i herrestafetten
Efter tre ture af herrestafetten førte sidste års vindere fra norske NTNUI med kun to sekunder ned til Södertälje-Nykvarn OF og fire sekunder ned til IFK Göteborg. På Sävedalens AIK, løb danske Emil Øbro en fantastisk førstetur og skiftede som nummer fem, og lagde fundamentet for en fjerdeplads til holdet efter de første tre ture. Førsteholdet hos Farum-Tisvilde OK, lagde også godt fra land i herrestafetten, med en sejr på førsteturen til landsholdsløber Jacob Steinthal, der ikke havde forventet at skulle løbe ind gennem ild-showet, der markerer tetens ankomst til mål.
"Det er en drøm og noget man skal have tjekket af, synes jeg. Det var fedt at løbe derude, men jeg havde slet ikke regnet med at jeg skulle ud og være så godt med. Da jeg løb i mål og flammerne kom op, gik det op for mig at jeg var først og så var det bare at nyde det. Jeg blev lidt stresset på et tidspunkt, hvor jeg løb alene ud på et vejvalg, men jeg tænkte at jeg bare måtte holde på, for jeg er ikke en dårlig orienteringsløber, så jeg skulle nok løse det alligevel," lød det fra Jacob Steinthal i mål efter førsteturen på herrestafetten.
Sejren efter de ti ture, tilfaldt Stora-Tuna OK, der ikke har vundet Tiomilas herrestafet i 60 år. Stockholmsklubben havde et stort hul på de sidste ture, efter at de på 6. turen tog føringen og holdt den helt til mål. OK Linné løb sig til en andenplads, 5:36 minutter efter vinderne, og her var Rasmus Møller Jess igen en del af det succesfulde hold, som han løb en fin andentur for. Tredjepladsen tog svenske IFK Göteborg sig af, mens det fra et dansk perspektiv kan nævnes, at Björn Cederberg blev nummer 16 med Göteborg Majorna, Linus Agervig Kristiansson blev nummer 19 med IFK Göteborgs andethold og Oscar David Broman Jensen blev nummer 21 med OK Pan Kristianstad.
Farum-Tisvilde OK blev bedste danske herrehold som nummer 32, efter en stafet, hvor den store danske stafetsatsning flere gange var oppe i top-20 igen, efter en fantastisk start. OK Pan Aarhus' herrehold løb sig til en 77. plads og Søllerød OK sneg sig lige akkurat inden for top-100 på en 98. plads efter de ti ture, som henholdsvis andet og tredje bedste hold. Farum-Tisvilde OK hold 2 blev nummer 115, Lyngby OK og Ballerup OK er gået i efterstart og har derfor endnu ikke et endeligt resultat, mens Horsens OK/Silkeborg OK-holdet og Søllerød OK 2, ser ud til at være disket.
Stort drama og spændende afgørelse i damestafetten
Det var næsten lige så tæt og spændende i toppe af damestafetten som hos herrerne, efter den første del af stafetten, der dannede grundlag for jagtstarten søndag morgen. Efter at have startet stafetten med natløb, løb damernes fire sidste ture alle sammen i dagslys, og tredjeturene, der startede i jagtstarten, skulle ud på pendanten til herrernes 'langenat' på den såkaldte 'langedag', der er damestafettens længste tur, der løbes uden spredningsmetoder (gaflinger).
IFK Göteborgs førstehold klarede at spurte indenom dansk-norske Lotte Jauhojärvi Markussen i opløbet på andenturen, hvor den tidligere OK Pan Aarhus-løber tog sin nye klub, NTNUI, op igennem feltet. Det betød at tredjeturen for trondheimsklubben kunne gå så godt som sammen med sidste års vindere fra Gøteborg, ud på jagtstarten. Malin Agervig Kristiansson, der gik først ud for IFK Göteborg 1 på tredjeturen, var sammen med Ingeborg Eikeland fra NTNUI, tæt forfulgt af finske Kalevan Rasti og polske IGTISA, mens Göteborg Majorna, med danske Eva Örnhagen Jørgensen og Line Cederberg på holdet, lå som femte hold i mål, foran IFK Lidingö SOK.
De sidste fire ture i damestafetten udviklede sig dramatisk, med flere store fejl fra topholdene, der skiftedes til at føre undervejs. Til sidst kunne de andre hold ikke hold sammen på teknikken, og selvom de havde kunnet det, var det en tændt Tove Alexandersson, der gik ud som nummer syv på sidsteturen. Den fortælling, med Tove, der jagter, har vi fået fortalt mange gange i Tiomila-historien, men at det blev guld på både dame- og herrestafetten til Stora Tuna OK, var en historisk begivenhed.
De forsvarende mestre fra IFK Göteborg, løb i mål til andenpladsen, i et tæt spurtopgør med Haldens SK, hvor sidstetur for svenskerne, verdensmester Simona Aebersold, trak det længste strå mod den norske klubs sidstetur Megan Carter Davies. Malin Agervig Kristiansson løb som nævnt tredjetur på IFK Göteborgs førstehold, men på naboklubben Göteborg Majornas førstehold, satte Eva Örnhagen Jørgensen og Line Cederberg også et dansk præg på stafetten, hvor GMOK blev nummer fire. Både Line og Eva klarede at løbe ind på teten, og Eva løb holdet 12 pladser frem til en 6. plads, som Line formåede at holde hele vejen rundt i selskab med stærke hold undervejs.
Danske Ida Agervig Kristiansson tog IFK Göteborgs andethold ind til en flot 8. plads, som klart bedste andethold i damestafetten. NTNUI's førstehold, med Lotte Jauhojärvi Markussen blev nummer 9 og Västerviks OK, der har de danske landsholdsløbere Nicoline Friberg Klysner og Agnes Nørgård Kracht på holdet, løb i mål til en 11. plads efter en flot stafet. Landsholdsløber Annika Simonsen løb sin svenske klub IKHP Huskvarnas førstehold ind til en flot 20. plads i damestafetten, efter en stabil anden del af stafetten.
Farum-Tisvilde OK's førstehold blev bedste danske damehold på en 46. plads, efter en fin stafet, hvor de dog ikke klarede at løbe sig længere op i feltet end lige uden for top-30. OK Pan Aarhus klarede at løbe sig op igennem feltet til en plads præcis i top-100, som næstbedste danske hold, mens Horsens OK endte som nummer 177 og Søllerød OK's damer løb i efterstarten og derfor endnu ikke har et endeligt resultat.
Alle (live) resultater fra Tiomila-stafetterne kan ses her: Resultater Tiomila 2024, Nynäshamn
Foto: Jeppe Ruud