Ovenstående er overskrift på artikel af Peter Schiellerup og Rasmus Damgaard i seneste nummer af Team Danmarks trænerblad PULS.

I perioden 1979 - 1992 skete der en række pludselige dødsfald blandt svenske eliteorienteringsløbere. I løbet af 1990'erne foretog svenskerne en række undersøgelser, som pegede imod at årsagen til dødsfaldene var en betændelsestilstand i hjertet forårsaget af bakterien Bartonella.
På den baggrund henvendte Peter Schiellup, læge ved Statens Serum Institut sig for at høre om danske eliteløbere ville medvirke i en dansk undersøgelse. Det var i 2002 og i alt 43 danske eliteorienteringsløbere har bidraget til den danske undersøgelse.
Undersøgelsesresultaterne er nu offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scand J Infect Dis. 2004, -36(8):604-606- og hovekonklusioner kan altså nu læses i trænerbladet PULS nr. 3, oktober 2004.
Her kan man bl.a. læse, at i forhold til den svenske undersøgelses resultater var resultaterne i den danske undersøgelse overraskende.
Hvor svenskerne fandt 31 % positive o-løbere fandt de danske forskere kun 2%.
Artiklens forfattere skriver, at der er mindst to mulige forklaringer på det: enten har der aldrig været et problem med hyppigere infektioner med denne bakterie i Danmark eller også er det et ikke længere eksisterende problem hverken i Sverige eller Danmark, og har lykkeligvis aldrig forårsaget pludselige uventede dødsfald blandt danske orienteringløbere.
Et flot billede fra PWT i Farum pryder artiklen, desværre ikke en dansk orienteringsløber, men da det er legendariske svenske Jørgen Mårtensson, så lad gå.

DOF på Facebook

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF