Skip to main content

Mange klubber har skabt innovation under coronapandemien

| Nyheder 2020

Af Ernst Poulsen

Det var ikke blot erhvervslivet, der lukkede hårdt ned den 11. marts da Corona-virussen ramte Danmark. Det gjorde hele Foreningsdanmark også og dermed de fleste sportsgrene.

Men nogle idrætsgrene har haft et bedre udgangspunkt for at klare krisen - fx orienteringsløb. Hele essensen vores idræt er jo, at vi finder vej gennem skove, parker eller byer uden hjælp fra andre. 

Men for landets omtrent 70 orienteringsklubber har det alligevel været en udfordring. For de sædvanlige klubtræninger, der er hjørnestenen i klubarbejdet langt de fleste steder, har ikke kunnet gennemføres i en form, hvor de overholdt  retningslinjerne, som både Dansk Orienterings-Forbund og DIF har udstukket.

Krise udløser innovation
Det har krævet lidt innovation, som har vist sig at have en positiv effekt.

En af de klubber, der har ændret på rutinerne er Horsens OK, hvor man i flere tilfælde har fået udvidet løbstilladelsen fra skovejerne fra en enkelt dag til i stedet 2-3 dage, så løberne kunne undgå at møde hinanden.

For at undgå kontakt med andre, har hovedparten af løberne selv downloadet kortene fra klubbens hjemmeside og printet dem derhjemme. For de løbere der ikke har en printer, står der en kasse i skoven med sprit og orienteringskort.

Flere løbere – hver for sig
”Samlet set er der faktisk kommet flere løbere til træningsløbene end der plejer,” fortæller Tove Straarup fra Horsens OK. Hun forklarer, at det er blevet nemmere for løberne at komme til løb, når de ikke skal starte på et helt bestemt tidspunkt, men selv kan vælge, hvornår det passer i kalenderen.

Hun og ægtemanden Peer Straarup begyndte selv at løbe orienteringsløb for snart 50 år siden – midt i 1970’erne, og selv om de begge nu er pensionister, har de ikke nedtrappet mængden af løb. Tværtimod vil deres løbepensum tage pusten fra de fleste i den aldersklasse.

”Vi tager afsted hver anden dag. Vi tager altid de svære baner. Peer løber 5-6 km og jeg plejer at tage en på 3-4 km, alt efter hvor mange bakker der er i området. Det kan godt blive lidt hårdt for knæene, når vi løber ved Silkeborg eller skovene ved Vejle Fjord,” fortæller Tove Straarup, der har vundet flere DM-medaljer – bl.a. DM Ultralang i 2019.

Ægteparret nøjes heller ikke med at deltage i klubbens egne løb.

”Vi holder øje med tilbuddene fra 5-10 klubber og løber lige fra Kolding i syd til Århus og Viborg i nord,” siger Tove Straarup.
I oplandet har de benyttet sig af tilbud fra klubber som OK Snab (Vejle), Kolding Ok, OK Gorm (Jelling), Silkeborg OK, Viborg OK og OK Pan Aarhus.

Selvtræning: Hver fjerde løber er nye løbere
Netop OK Pan var en af de klubber, der har været tidligt ude for at sikre sig løbstilladelser, som strækker sig over flere dage.

Klubben har også ført statistik over løberne, og overraskende nok fordelte løberne sig med to ”peaks” – en lige før middag og en kl. 17. Det tyder på, at der er to helt forskellige målgrupper.

Statistikken viser også, at det kun er halvdelen af løberne, der kommer fra OK Pan selv. En fjerdedel kommer fra andre klubber og den sidste fjerdedel er løbere, der slet ikke er medlem af en orienteringsklub.
”Vi formoder, at tilbuddet henvender sig til trail-løbere og løbere, der gerne vil afprøve sporten,” noterer OK Pans formand Lone Secher sig i en artikel i medlemsbladet.

Klubben er derfor gået i gang med at forberede særlige introforløb til nye løbere og formanden regner med, at man vil fortsætte med at tilbyde de fleksible træningsformer fremover.

Telefonskabe og postbokse
Klubberne har også justeret på andre dele af afviklingen. Nogle af de lidt større klubber har indført obligatorisk tilmelding til træningsløbene, så man kan sikre sig, at løberne ikke møder op på samme tid.

Hos Amager OK, der er landets yngste orienteringsklub, er det første gang man forsøger sig med ”selvtræning”, men løsningen er allerede blevet en fast bestanddel af klubbens tilbud.

klubbens hjemmeside finder man nu links til et dusin baner, som løberne kan vælge mellem. Det betyder at nye løbere både kan starte med byorientering på Frederiksberg eller på Slotsholmen – eller de kan prøve klassisk skovorientering i Kongelunden eller Pinseskoven på Amager.

Selv om løberne tager turen alene, kan de bagefter sammenligne både deres vejvalg og løbstider ved at synkronisere deres løbeur med banerne på o-track.dk og dele erfaringer på Facebook.

I byområder kan det godt være et problem at sætte de traditionelle orange og hvide skærmposter op i længere tid, fordi man risikerer at de bliver stjålet. Men her benytter klubben sig af at der er unikke numre på alt fra el-skabe til transformatorstationer og pakkebokse.

”Byen er allerede fyldt med hundredvis af ”unikke poster”, så man slet ikke behøver sætte skærme ud,” slutter Erik Nielsen fra Amager OK.

Landet over har der været masser af andre tiltag end denne artikel har mulighed for at nævne - i Nordsjælland har man eksempelvis nydt godt af den såkaldte Coronacup, som Orientering Online skrev om her.

Med den gradvise genåbning af samfundet - og herunder idrætten - bliver det forhåbentlig snart muligt at gennemføre klubtræninger, som vi kender dem. Du kan få masser af inspiration i forbundets TBU-bog, der blev udgivet i slutningen af 2019. Den kan både læses elektronisk og bestilles her.