Skip to main content

MTBO-landsholdet holder skruen i vandet

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2020

Ligesom for Fod-O er alle forårets MTBO-arrangementer blevet aflyst eller udskudt pga. Corona krisen. Først gik det ud over den årlige MTBO Camp der skulle have været afviklet på Nordsjælland i april, dernæst EM i Portugal i maj og senest årets DM’er i det jyske. Landsholdsrytterne har derfor stort set ikke set hinanden siden syd-samlingen i februar og har måttet holde træningen ved lige på egen hånd.

Og hvad gør man så når man savner sine landsholds-kammerater og savner at køre konkurrencer? Man arrangerer da bare sit eget interne mesterskab!

Stafet pigerNikoline Holm Splittorff, Cæcilie Rueløkke Christoffersen og Annika Henriksen (Foto: Katja Brunstedt)

I Pinse-weekenden var hele det danske MTBO-landshold (senior og junior, i alt 10 ryttere) derfor samlet på Nordsjælland til det af Thomas Steinthal arrangerede ”Landsholdsmesterskab 2020”. Med privat indkvartering spredt ud blandt de nordsjællandske ryttere og andre forholdsregler så som behørig holden afstand for at sikre at alt forgik efter myndighedernes guidelines.

Et par nordsjællandske klubber gav lov til lån af kortfiler og Thomas lagde baner til 3 mesterskaber:

 • Lørdag: Landsholdsmesterskaber i Afsindig Sprint i Frederiksværk Skovene
 • Søndag: Landsholdsmesterskaber i Unfair Massestart i Tisvilde Hegn
 • Mandag: Tjukomila (læs Stafet) i Lystrup Hegn

Thomas’s krøllede og kreative hjerne er altid garant for gode og sjove ideer, og bare instruktionen var et kapitel for sig som fremtvang ikke så få grin under læsningen. Uddrag fra instruktionen kan ses nederst i denne artikel.

Fælles for alle 3 løb var at der ikke var poster i skoven. Til gengæld kørte alle med GPS hvorefter tracks uploadet til o-track blev gennemgået for at finde vinderne. Snyd blev hårdt straffet og bl.a. var det strengt forbudt at køre mod kørselsretningen på de officielle MTB-spor i skovene, hvilket godt kunne resultere i temmelig lange omveje på nogle stræk for at kunne gennemføre dem korrekt.

Sprinten blev kørt som en semi-freeorder med individuel start, hvor nogle poster skulle opsøges i bestemt rækkefølge og andre free-order poster som man fandt bedst/hurtigst. For free-order posterne gjaldt, at den rytter der først (iflg. GPS-track) var på posten fik 60 eller 90 bonus-sekunder for henholdsvis herrer og damer. Det afstedkom flere forskellige strategier, hvor nogle ryttere satsede benhårdt på at komme først til free-order posterne, selvom det gav et meget længere samlet baneforløb. Det var vist ikke helt nemt at afgøre hvilken strategi der var bedst og det endte utrolig tæt i Herre-klassen hvor Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST, Birkerød) tog sejren med 11 sekunder foran landstræner Allan Jensen. Hos damerne gik sejren til Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) foran Camilla Søgaard (Horsens OK).

Dagen efter stod den på Unfair Massestart. Der var kun en fælles klasse og alle baner var forskellige. Thomas havde på baggrund af tider fra sidste års VM i Massestart i Undallslund forsøgt at kreere baner så alle i udgangspunktet skulle komme i mål på samme tid. Det siger sig selv at det er en svær øvelse og den ellers gode plan holdt heller ikke helt. Flere ryttere blev i øvrigt også efterfølgende disket, fordi man på deres GPS track kunne se at de f.eks. ikke havde besøgt en post som lå på en parallel sti. I farten var det svært at se hvilken sti posten lå på, og da der jo ikke var markeringer i skoven smuttede for et par stykker. Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK) tog sejren foran Cæcilie Rueløkke Christoffersen og Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød).

På tredjedagen stod den på 2-mandsstafet. Hver rytter kørte 5 baner af varierende længde, så der var rigtig mange skift. MTB-sporet i Lystrup snor sig rigtig meget frem og tilbage, og da man kun måtte køre på sporet i den officielle kørselsretning gjorde det vejvalgene temmelig tricky. Føringen skiftede flere gange undervejs, men tilslut løb det rene pigehold bestående af Camilla Søgaard og Nikoline Holm Splittorff med sejren foran Cæcilie Rueløkke Christoffersen og Peter Reibert Hansen (tidligere ungdoms- og juniorlandsholdstræner og i dagens anledning stand-in for Noah Tristan Hoffmann som brugte søndagen på at give en knæskade lidt ro og så ellers agere stævne-arrangør) og med Annika Henriksen (Svendborg OK) og Mikkel Brunstedt Nørgaard på den sidste podieplads.

Ud over de 3 landsholdsmesterskaber, blev der tid til lidt MTB-teknisk træning på forskellige spor samt træning i bunny-hop hjemme i en af rytternes have, hvor også landstræneren fik vist at han fortsat er flyvende. Landsholdsgruppen fungerer super godt socialt, og det var tydeligt at de var glade for igen at være sammen og få kørt nogle løb med god intensitet og fart på cyklerne.

Midt i juni skulle der have været afholdt DM i MTBO. Da disse løb er aflyst har landstræneren i stedet inviteret på DM-Substitut-Samling i Silkeborg og der er dermed yderligere kvalitets-træning at se frem til for det danske MTBO landshold. Senere i sæsonen skulle landsholdet efter den oprindelige pre-Corona plan i uge 28 have været på før-VM træningslejr i Tjekkiet. Eftersom VM i Tjekkiet er aflyst er der også her gået alternativ tænkning i planerne og denne træningsuge afholdes nu i stedet også i det jydske.

Som nævn tidligere skulle årets EM have været afholdt i Portugal i begyndelsen af maj. EM blev i stedet udskudt til starten af oktober og sidenhen opgraderet til VM, efter at det VM som oprindeligt skulle have været afholdt i Tjekkiet helt blev aflyst. Derudover er World Cup afdelingen i Finland i september nu i stedet blevet opgraderet til EM. Vi krydser alle fingre for at Corona-situationen fortsætter med at gå den rigtige vej så begge arrangementer kan afholdes.

På samlingen deltog:

 • Camilla Søgaard (Horsens OK)
 • Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST, Birkerød)
 • Nikoline Splittorff (FIF Hillerød)
 • Oliver Friis (Horsens OK)
 • Thomas Steinthal (FIF Hillerød)
 • Annika Henriksen (Svendborg OK)
 • Christine Reibert Hansen (Allerød OK)
 • Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK)
 • Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)
 • Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)
 • Landstræner Allan Jensen (Silkeborg OK)

Instruktion sprint, uddrag:

Instruktion Billede1

Instruktion massestart, uddrag:

Instruktion Billede2

 

Instruktion stafet, uddrag:

Instruktion Billede3