Skip to main content

Gode takter fra landsholdet på årets Sydsamling

| Anders Bachhausen | Nyheder 2020

I går afsluttedes den traditionsrige Sydsamling i Figueira da Foz i Portugal, hvor landsholdet har opholdt sig de sidste 10 dage. Her har verdensklassegruppen og elitegruppen i den nye landsholdsstruktur, bestående af i alt 16 løbere, for første gang været samlet.

Sydsamlingen har været kick-off mod årets store mål, Sprint-VM i Danmark, Skov-EM i Estland, Junior-VM i Tyrkiet, Student-VM i Rusland.

Sydsamlingen er en træningssamling med fokus på at udvikle tekniske basisfærdigheder. Træningsprogrammet har bl.a. bestået af 9 sprinttræninger i de udfordrende og detaljerige kystbyer og 6 skovtræninger i de hurtige kystterræner på Portugals vestkyst. På 4 af de højintensive træninger, bl.a. en Knock-Out Sprint, en Sprintstafet og en Skovstafet, har landsholdet også matchet sig mod det Tjekkiske landshold.

O-tekniske sprintfærdigheder

Landsholdet har bl.a. også stiftet bekendtskab med det nye TBU-koncept. Løberne fik i starten af samlingen til opgave at læse de udsnit af TBU-bogen om o-tekniske sprintfærdigheder, inden de skulle evaluere sig selv på hver færdighed. Løberne fik herefter en ”sprintmakker”, og flere af samlingens sprinttræninger har været parøvelser, hvor løberne har skullet skygge hinanden, samtidig med at de også har evalueret sammen. Løberne har også konkurreret på momenttræninger, hvor løberne f.eks. blev udfordret på deres afstandsbedømmelse og retningsforståelse. Selvom mange synes det var svært og frustrerende, at de ikke kunne orientere på den måde de plejede, så var det også en øjenåbner for mange. Til sidst på samlingen skulle løberne igen evaluere sig selv, samtidig med at de også skulle evaluere makkeren på de forskellige sprintfærdigheder.

Formålet er, at løberne bliver mere klar over hvilke o-tekniske færdigheder der skal beherskes for at udvikle dem som sprintorienteringsløbere, og hvor deres styrker og svagheder ligger. Dette skal ikke bare til at danne grundlag for de o-tekniske forberedelser mod Sprint-VM i Danmark, men også generelt for løbernes videre arbejde for at blive endnu dygtigere til at løbe sprint.

JRA02708

Fokus på retningsløb

På skovtræningerne har der været meget fokus på retningsløb. Her er løberne blevet udfordret på forskellige måder at arbejde med retning, både med og uden kompas. Formålet er at udvikle en o-teknisk værktøjskasse, så løberne kan bruge forskellige metoder til at løbe på retning, og blive bevidste om, hvilken metode der skal bruges i den givne situation. For at begå sig på det højeste internationale niveau skal man mestre retningsløb til perfektion, så det har stort fokus på landsholdet.

Gode tilbagemeldinger

Det er er en gruppe trætte løbere, der er kommet hjem fra Portugal, men de ser frem til for alvor at tage fat på arbejdet mod årets mål sammen. Der har været overvejende positiv feedback på træningerne, og de danske løbere viste rigtig gode takter i matchingen mod de tjekkiske løbere.