Skip to main content

Danmark dobbelte stafet Junior MTBO Europamestre! Med forbehold… OPDATERET

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2019

Opdatering søndag 6 oktober: Den er god nok, resultaterne er nu bekræftede uden ændringer og de danske Junior drenge og piger har alle netop fået deres guldmedaljer. TILLYKKE!

Ja, så kort kan det siges. Ganske fantastisk og en god overraskelse at det kunne lade sig gøre! Drengene Noah Tristan Hoffmann, Mikkel Brunstedt Nørgaard og Thomas Steinthal samt pigerne Birka Øhlenschlæger Nielsen, Annika Henriksen og Nikoline Holm Splittorff fik fuld udtælling på en dag som ellers var præget af syndflodslignende forhold og kan nu alle sammen kalde sig MTBO Europamestre i stafet det næste års tid. Sublimt at de alle fik kæmpet sig igennem til et topresultat på denne dag, som går over i historien som ganske miserabel hvad de meteorologiske forhold angår!

Thomas 3 tur EM

Thomas Steinthal fighting face (Foto: Sebastian Schlegel)

Dette skal i skrivende stund dog ses med følgende forbehold: Banedata var fra start oprettet forkert i tidtagnings-systemet, så virkelig mange hold blev i første omgang fejlagtigt diskede. Dette har arrangørerne været ved at rette op på, men den officielle resultatliste foreligger først senere og medaljeceremonien er som følge af dette udskudt til i morgen. Derudover er der indgivet en klage over deltagere der har skåret uautoriseret igennem terræn og denne skal behandles på behørig vis. Dette er dog ikke noget som skulle få betydning for de danske hold. Slutteligt skal det nævnes at der til dagens stafet skulle have været oprettet en start karantæne zone, så kort og GPS tracking kunne være online og tilgængelige for alle andre under konkurrencen. Men på grund af de ekstreme vejrforhold blev denne start karantæne droppet. Ideen var så at GPS trackingen skulle være online, men uden kortet, så man stadig kunne se hvem der var først uden at kunne få en fornemmelse for terrænet. Desværre var kortet også offentligt tilgængeligt i nogle minutter og dette afstedkom en snak om at der forelå en risiko for at det hele ville blive annulleret. Det er dog særdeles tvivlsomt at dét bliver udfaldet, og vi krydser fingre at de foreløbige resultater står ved magt når natten er omme.

Der var fra morgenstunden trommet sammen til nogle spændende stafetter for juniorernes vedkommende. De danske piger skulle ud og vise at det ikke var tilfældigt at de vandt stafetten til VM ved Viborg i sommers. Siden den gang var der til i dag lavet en enkelt udskiftning på holdet da Birka havde fået tildelt æren af at køre førsteturen, og der var stadig mange ting der skulle flaske sig for at pigerne skulle kunne slutte i den bedste halvdel af feltet. For drengenes vedkommende var holdet det samme som det der tog en flot bronzemedalje ved selv samme VM i Viborg, og de skulle se om de kunne give de andre stærke konkurrenter en endnu bedre kamp om de attraktive placeringer ved dagens EM.

Med stævnecenter på Ski-Arena Oberwiesenthal viste moder natur sig fra den knapt så gavmilde side. Efter flere dage med skiftende nedbør, skulle den i dag åbenbart have hele armen. Det betød en temperatur på 3-4 grader, stærk vind, lavt hængende skyer, slagregn og mudder i lange baner. Var der nogen der sagde at det jo også netop skal være Vildt, Vakkert og Råt? Så var dette uden tvivl stedet at være i dag!

Som stafetten forløb kom Noah ind til skiftet på en 4 plads, 4 minutter efter de førende tjekkere som igen fik vist at deres Junior drenge ikke er til at spøge med. I mellem de to lå der hold fra Rusland og Frankrig. Noah kunne efter sin tur fortælle at han havde problemer med at bremse undervejs, samt bøvl med et gearskifte som ikke spillede. Ikke lige den slags problemer man ønsker sig i et kuperet terræn. Mikkel kom afsted på 2. tur og har en lille usikkerhed på vej mod sin første post. Han får dog holdt sammen på det og kommer fint igennem resten af sin tur. Han opretholder præcist den samme afstand til de førende tjekkere og formår at skifte som 3’er efter at have hentet og stukket fra russeren på en tur som han efterfølgende beskriver som orienteringsmæssig nem, men våd, klam, kold og meget mudret. Thomas Steinthal blev således sendt ud på den afsluttende 3. tur med en afstand på 4 minutter op til det førende tjekkiske hold og 2,5 minutter til franskmændene på andenpladsen. Og så gjorde Thomas det som han kan: Gik ud og kørte rigtigt stærkt. Uventet hurtigt fik han kontakt med den førende tjekke (og sejrherren på de foregående dages mellem- og langdistance) Jan Hasek, som var kommet til at lave en kæmpe fejl på vej til post 2 som kostede dyrt. De foranliggende franskmænd var derefter relativt hurtigt indhentet. Herefter så Thomas sig ikke tilbage og kunne som det første stafethold krydse målstregen som sejrherrer med en sikker margin på 3 minutter til tjekkerne som lige formåede at henvise de franske drenge til den sidste plads på præmieskamlen.

For pigeholdet var det lidt den samme historie. Birka kørte på sin første tur en relativt sikker etape. Hun manglede dog i dag lidt fart i forhold til de skarpeste og kom ind til veksling knapt 7 min efter de førende franske piger. Annika kørte herefter en fornuftig tur uden svinkeærinder og store tidstab, men holdet havde dog stadig 7 minutter op til det førende hold som i mellemtiden var blevet udskiftet til de tjekkiske piger som havde lagt sig i spidsen for konkurrencen. På dette tidspunkt førte tjekkerne stafetten relativt suverænt med 4 minutter ned til Frankrig på 2 pladsen. Men så blev det Nikolines tur til at afslutte det hele. Med to sejre på hhv. mellem- og langdistance de to foregående dage, har hun vist at hun har styrken til at give de andre baghjul, så hun skulle bare ud og være Pacman. Og det gik stærkt. Godt hjulpet af en rigtig god start, et par gode vejvalg tidligt på banen kombineret med fejl af flere af de andre hold var de danske piger ved post nummer 3 på sidsteturen allerede oppe som en samlet nummer 2. Og en Nikoline i fart er svær at bremse når hun først er kommet i gang. Hun får slutteligt indhentet de 7 minutter på de tjekkiske piger og yderligere kørt 1,5 minut fra dem på den sidste del af banen. En klasse-præstation som fuldendte en fantastisk god MTBO dag for de danske Juniorer.

I eliteklassen blev der i dag budt op til konkurrence i mix-stafet, hvor der minimum skal være 1 dame på hvert hold med 3 ryttere. Der var ikke på forhånd nogle forhåbninger til det danske hold som denne dag bestod af et rent dame-hold ved Cæcilie Christoffersen, første-års junior Christine Reibert Hansen og afslutningsvis dame-landstræner og forhenværende landsholdrytter Nina Hoffmann som med god samvittighed ellers stiller op i Master klasserne under det VM der bliver afviklet for H/D-40 og opefter ved samme lejlighed. Under de givne forhold var det kun Cæcilie Christoffersen som på 1. tur gennemførte sin bane og holdet står dermed som DNF på resultatlisterne.