Skip to main content

Barsk langdistance åbnede World Cuppen i Norge

| Nyheder 2018

CGjoetterupDe fem landsholdsløbere, der udgør det danske World Cup-hold ved weekendens konkurrencer i Norge, fik fredag eftermiddag en forsmag på, hvad der venter til næste års VM.

Og det er et barskt norsk terræn, hvor der i dag skulle kæmpes igennem på langdistancen - 9,3 og 13,6 kilometer for henholdsvis damer og herrer.

Resultatmæssigt sluttede de danske løbere et stykke nede på listen - helt som forventet, når man tænker på, at de seneste mange måneders forberedelser har været på en anden terræntype frem mod verdensmesterskaberne i Letland tidligere på måneden.

- Det blev en hård langdistance for vores atleter. Og det er jo nogle helt andre udfordringer end det vi har brugt tid på at forberede os til ved VM i Letland. Selvfølgelig kunne man godt ønske, at vi havde ligget endnu længere fremme på resultatlisten og vi har et stykke vej at gå inden VM næste år, siger skovlandstræner Kenneth Buch.

Dagens bedste placering stod Caroline Gjøtterup for med sin 42. plads i det store World Cup-felt, hvor Line Cederberg fik vist sig i seniorlandsholdsdragten og blev nummer 58.

- Caroline får lavet et habilt løb og holder styr på teknikken. Så selv om det resultatmæssigt lidt efter, så er det positivt i forhold til hendes udviking og de ting, hun arbejder med, fortæller landstræneren om Caroline, der ved VM viste at hun i år har løftet sit niveau med en 13. plads på VM-mellemdistancen i Letland.

Lørdag byder på en særlig disciplin - jagtstart, der indledes med en kort prolog på lidt over 20 minutters kortdistance fra morgenstunden. Tidsforskellen til den førende løber, der starter først i eftermiddagens jagtstart, ganges med to og afgør så, hvor længe man starter ud efter prolog-vinderen.

For de danske løbere bliver lørdagens to løb endnu en mulighed for at prøve sig sammen med resten af verdenseliten.

- Vi forbereder os godt og prøver at præstere vores bedste, når vi står på startstregen. For så får vi en feedback på, hvor vi står netop nu. Terrænet er krævende og man skal både fysisk og teknisk virkelig mestre terrænet. Så vi skal finde ud af, hvad vi skal gøre for at kunne det - hvilke dele har vi styr på og hvor skal vi forbedre os, siger Kenneth Buch.

Og selv om der ikke er forventninger om danske topplaceringer i morgen, er der grund til optimisme, mener landstræneren.

- De skridt vi tog sammen frem mod VM i Letland var helt fantastiske, og det endte jo også op med nogle flotte præstationer. Så er jeg ret fortrøstningsfuld i forhold til VM næste år, men vi har helt sikkert et arbejde foran os, siger Kenneth Buch.

Dagens langdistance blev i øvrigt en succes for det svenske landshold, der satte sig på seks podiepladser i alt - og vandt hos både herrer og damer. Langdistanceverdensmesteren Tove Alexandersson var suveræn og havde i mål et forspring på 3.29 minutter til nummer to, Norges Kamilla Olaussen. Hos herrerne måtte langdistanceverdensmesteren Olav Lundanes se sig slået af Gustav Bergman, der var et halvt minut hurtigere.

Der er resultater og vejvalg at finde på arrangørens hjemmeside

Der er første start kl. 9.00 for både herrer og damer lørdag morgen - og Line Cederberg er første danske i aktion med start kl. 9.29. Eftermiddagens jagtstart, der begynder kl. 17 kan følges live på IOF's tv-kanal - www.liveorienteering.com og NRK 1.

Foto: Kell Sønnichsen