Skip to main content

VM-SØLV TIL MAJA ALM PÅ LANGDISTANCE

| Nyheder 2018

Maja Alm vandt sin og Danmarks tredje VM-medalje i denne uge, da hun lykkedes med at løbe sølvet hjem på mesterskabernes afsluttende langdistance. Dermed gentog hun bedriften fra i fjor, hvor hun også blev toer på den barskeste distance. Sveriges Tove Alexandersson blev verdensmester.

Maja Alm lagde godt nok ud med et tidstab på vej til post 1, men derfra var den danske sprintverdensmester både sikker i orienteringen og havde masser af fart i benene i de lettiske bakker.

- Jeg vidste, at jeg havde Tove Alexandersson lige efter mig. Så det var stressende at vide, at hun kunne indhente mig hvert øjeblik det skulle være, så det var svært ikke at kigge sig tilbage. Jeg forsøgte at arbejde med mine tanker, kigge fremad og have fokus på mig selv, siger Maja Alm.

Dagens langdistance bød på knap 10 kilometer med lidt under 500 højdemeter, der skulle besejres undervejs. Og det så ud til at passe Maja Alm godt - hun tog kloge vejvalgsbeslutninger og gennemførte dem i høj fart. Dermed stod det også tidligt klart, at duellen om guldet skulle stå mellem Maja Alm og den svenske favorit Tove Alexandersson, der startede umiddelbart efter Maja.

Efter sin fejl i begyndelsen lykkedes det Maja Alm at hente et halvt minut ind på rivalen, der efter tre kilometer af banen havde et forspring på omkring 50 sekunder. Det forspring var stort set uændret, da løberne krydsede arenaen efter seks kilometer - men på de sidste poster var svenskeren lidt stærkere og kunne løbe i mål med knap halvanden minuts margin til Maja Alm. Schweizeren Sabine Hauswirth fik bronze.

- Det var helt fantastisk at det lykkedes. På grund af min skade i sommer har jeg ikke kunnet løbe i skoven før her til mesterskabet. Så det var specielt og en dårlig forberedelse i forhold til hvad jeg havde håbet på. Det var lidt af en udfordring, at blive ved med at være positiv, siger Maja Alm.

Sølvmedaljen er Maja Alms 16. VM-medalje - og den syvende i en individuel disciplin.

- Nu er det jo lykkedes at vinde guld de sidste fire år og tage tre medaljer ved hvert mesterskab. På et eller andet tidspunkt må det jo stoppe, men det var heldigvis ikke i år. Det er svært at skulle forsvare de her medaljer, og jeg har været nervøs, presset og har kunnet mærke forventningerne. Så jeg er rigtig stolt, siger Maja Alm.

Tidligere i VM-ugen blev Maja Alm verdensmester i den individuelle sprint, mens hun vandt bronze sammen med Amanda Falck Weber, Tue Lassen og Jakob Edsen i sprintstafet.

Dermed kan landsholdet konstatere, at det lykkedes med at leve op til den ambitiøse målsætning på tre medaljer ved verdensmesterskaberne i Letland, selv om truppen har været ramt af skadesudfordringer i de seneste måneder.

For Miri Thrane Ødum blev langdistancen et gennembrud i VM-sammenhæng, da hun løb en flot 12. plads hjem i det barske terræn. Hendes hidtil bedste individuelle VM-præstation er 34. pladsen fra mellemdistancen i tirsdags.

- Jeg er meget tilfreds. Løbsmæssigt føltes det dog ikke så godt pga. modstand i terrænet, og jeg kan godt finde lidt fejl undervejs. Men det gælder alle. Jeg har et stabilt løb og hold sammen på det hele vejen igennem, fortæller en glad Miri.

Amanda Falck Weber blev nummer 27 og bronzevinderen fra søndagens sprintstafet løb endnu en gang ind i top 30.

- Jeg er ikke helt tilfreds. Den midterste del af banen gik ikke så godt, og jeg laver flere fejl. Det første langstræk gennemførte jeg godt, men jeg er stærkt i tvivl om, det er de bedste vejvalg. Efter publikumspassagen kom jeg dog i flow igen, sagde hun efter løbet.

Senere på eftermiddagen var det herrernes tur til et gensyn med det kuperede Turaida-terræn, der også lagde jord til stafetten i torsdags. Og her viste Tue Lassen, at han er stadig er gode venner med VM-langdistancerne ved at løbe en 17. plads hjem - akkurat som han gjorde i fjor i Estland. Han kom endda i mål som førende løber og fik dermed nogle minutter i den hvide "Leader-sofa."Björn Cederberg lå undervejs til en placering i top 25, men endte som nummer 45.

Sportschef Lars Lindstrøm var mere end tilfreds, da han skulle samle op på de fem danske præstationer:

- Det er gået fantastisk! Maja laver et rigtig godt løb uden nogen særlig forberedelse i skov-løb pga. en skade tidligere på året. Og så er vi superglade for både Miris og Amandas præstationer - selvom Amanda gerne ville mere. Hos herrerne kan man kun være supertilfreds med Tues præstation. Det var en fin langdistance. Bjørn var træt. Han har gjort det godt ved dette VM, men nu var batterierne tømt. siger han.

Den norske konge af langdistancen, Olav Lundanes, vandt suverænt sin tredje VM-guldmedalje i træk i disciplinen, som han nu har vundet fem gange i alt. Han måtte melde fra til stafetten i torsdags på grund af maveproblemer, men var i dag så frisk at han satte alle konkurrenter til vægs. Og der var 2.37 minutter ned til sølvmedaljen, som ukraineren Ruslan Glibov vandt og dermed for første gang vinder en VM-medalje. Schweiz' Fabian Hertner fik bronze.

Resultat, VM i Letland, Langdistance, Turaida
Kvinder
9,9 kilometer - 18 poster

1. Tove Alexandersson, Sverige 74.04 minutter
2. Maja Alm, Danmark + 1.27 min.
3. Sabine Hauswirth, Schweiz + 02.26 min.
12. Miri Thrane Ødum, Danmark + 12.31 min.
27. Amanda Falck Weber, Danmark +22.28 min.

Mænd
16,1 kilometer - 24 poster
1. Olav Lundanes, Norge 97.43 min.
2. Ruslan Glibov, Ukraine + 2.37 min.
3. Fabian Hertner, Schweiz + 3.04 min.
17. Tue Lassen, Danmark + 12.48 min.
45. Björn Cederberg, Danmark +29.08 min.

Arrangørernes hjemmeside med resultater, billeder oma.

Foto: Helge Lang Pedersen og Kell Sønnichsen