Skip to main content

Danmark skuffende nr. 7 i sprintstafetten ved EM

| Helge Lang Pedersen | Nyheder 2018

Desværre blev det ikke i den traditionelt danske paradedisciplin, sprintstafetten, at Danmark slog igennen ved EM i orienteringsløb.

Cecilie Friberg Klysner var fint med på en 3./4. plads første halvdel af turen, men lige før arenapassagen kunne man se Cecilie komme til at løbe i en forkert retning. Og da Schweiz samtidig havde valgt at sætte søndagens sprint-bronzevinder, Judith Wyder, på første tur, så blev Cecilies svaj rigtigt dyrt. I mål var Wyder næsten et minut foran Østrig med Sverige lige efter og Cecilie var som nr. 14 over to minutter efter ved skiftet. Og det er rigtigt meget i en sprintstafet.

Så var der nerver på, da debutanten Jakob Edsen løb ud, særligt da hans GPS ikke virkede, så vi ikke kunne følge hans vejvalg. Men Jakob gjorde al tvivl til skamme og løb en fuldstændigt forrygende anden tur. Trods det vanskelige udgangspunkt tabte han på hele turen blot 18 sekunder til hjemmebanehelten Florian Howald, der løb alene i spidsen. Jakob skiftede som nr. 13. Oppe foran gjorde et par dårlige vejvalg, at afstanden fra Schweiz til Sverige ved skiftet til tredje tur var nede på 24 sekunder.

Tredje tur var giganternes kamp mellem Martin Hubmann fra Schweiz og Jonas Leandersson fra Sverige, som endte med at Hubmann bragte hjemmefavoritternes forspring op på 46 sekunder. Bag dem tabte Tue næsten et minut på den hårde stigning op til den fjerneste del af banen og på nedløbet et lille minut mere, således at Maja Alm blev sendt ud som nr. 14, 3:53 efter de førende.

Så var alt håb om medalje ude, men Maja svigtede naturligvis ikke holdet af den grund. Med et godt vejvalg til post to var Maja oppe i ryggen på de tre hold lige foran og det var en fornøjelse at se på GPS-en, hvordan de med det samme blev parkeret på den barske stigning op mod post 4. Kort efter var også Italien og Spanien indhentet og det var ikke nødvendigt at indhente Finland - det klarede Anja Haatala selv med et voldsomt bom. Kort efter blev også Rusland passeret og hvis og hvis…Hvis banen lige havde været lidt længere, så kunne Maja nok også have indhentet de sidste 42 sekunder op til Norges bronzemedalje. Nu blev det i stedet en 7. plads, hvor Maja på sidste tur løb en anelse hurtigere end Elena Roos, der sikrede Schweiz den ventede guldmedalje lidt over et minut foran Sverige, der havde Karolin Ohlsson på sidste tur. 

Maja SR EM 2018

EM er en folkefest - desværre mest for hjemmepublikummet (foto: Lars Lindstrøm)

"Det var en rigtigt træls dag", fortæller Sportschef Lars Lindstrøm fra Capriasca paese i Schweiz. "I dag lavede vi desværre nogle fejl, som vi ikke bør lave. Cecilie læste baneforløbet forkert og løb mod post et i stedet for post 13 efter post 12. Det kostede 45 sekunder og så var løbet kørt." Lars var stærkt imponeret over Jakob Edsens præstation, men måtte konstatere, at Tue Lassen ikke tog de bedste vejvalg og også overså nogle vigtige passager på den drilske bane.

Fredag er der hviledag ved EM før stafetten afvikles på lørdag. Kvinderne starter kl. 14:00, mens herrerne går i skoven kl. 16:00.