Skip to main content

VM: Dansk niendeplads på herrestafetten

| Nyheder 2017

De danske herrer hentede en niendeplads på VM-stafetten i Estland, hvor Norge gentog sidste år triumf med en sikker sejr foran Frankrig og Sverige.
Kvinderne blev nummer ti - mens Sverige, Rusland og Finland tog medaljerne.

Søren Bobach lagde formidabelt ud på førsteturen, hvor han hele vejen i gennem de knap seks kilometer var en del af førergruppen. Han så på ingen måde ud til at være plaget af de skadesproblemer, der holdt ham ude af den oprindelige VM-trup, da han holdt fart med blandt andre Norges Eskil Kinneberg og franske Frederic Tranchand. Og hvor de fleste favoritnationer var en del af den store førergruppe, tabte Schweiz' herrer allerede medaljemulighederne inden post 1, hvor Fabian Hertner smed mere end fire minutter.

Det svære område ved førsteposten blev også afgørende for Thor Nørskov på den danske andentur, hvor han tabte tid og kontakt med de førende lande. I mål var han knap syv minutter efter de førende nordmænd, og sendte Tue Lassen ud i 12. position. Netop Norge fik slået det afgørende hul på den sidste halvdel af andenturen, hvor langdistanceverdensmesteren Olav Lundanes distancerede Frankrig med næsten halvandet minut.

Tue Lassen løb en sikker tredjetur i højt tempo og hentede tre placeringer undervejs, så han kunne løbe i mål som nr. 9 - akkurat som på VM-stafetten i Sverige sidste år. Norges Magne Daehli holdt nerverne i imponerede ro i front for stafetten - især i betragtning af, at det var den nykårede mellemdistanceverdensmester Thierry Gueorgiou, der jagtede guldet bagfra. I mål var forspringet til de sølvvindende franskmænd på lidt mere end et minut, mens Sverige tog bronzen to minutter efter.

I kvindestafetten lagde Miri Thrane Ødum for i den etiske sommersol. Men desværre lavede hun en fejl tidligt på banen i det diffuse terræn, der kostede minutter og kontakt til hovedparten af stafetfeltet. Efter ihærdig fight på den sidste halvdel af banen, blev Cecilie Klysner sent ud som nr. 21 på andenturen.

Hun satte turboen på og holdt hovedet koldt i det svære, grønne terræn og hentede den ene konkurrent efter den anden i løbet af de knap fem kilometer - så hun kunne løbe ind til skiftet som nummer 13.

Her tog sprintverdensmesteren Maja Alm over i samme høje gear og hentede yderligere placeringer på den første halvdel af banen. En fejl i det sværeste område kostede tid, så hun ikke kom i nærheden af målsætningen om top 6, men det høje tempo betød at Danmark kunne slutte VM-ugen af med en 10. plads.

- Det var en dag, hvor vi ikke rigtig fik det til at lykkes. Og det var en lærerig opgave for os alle sammen, og det er det, vi må tage med videre. For det var ikke det resultat vi havde håbet på, men sådan går det en gang i mellem i sport, siger Maja Alm.

Sverige førte kvindestafetten - nærmest fra start til slut - og var så overlegne, at der endda var plads til sjældne småfejl fra Tove Alexandersson på sidsteturen og alligevel et forspring på næsten tre minutter.
Ruslands Natalia Gemperle løb den hurtigste sidstetur af alle, overhalede Finlands Merja Rantanen og sørgede for russisk sølv, mens finnerne fik bronze.

- Vi er selvfølgeligt ærgelige over fejlene i de to stafetter, der betyder, at vi ikke når vores målsætninger. Men vi kan glæde os over, at vi løber fire rigtigt gode ture, og at alle løberne kæmper videre hele vejen til mål, selv om forudsætningerne ikke var så gode, som vi havde håbet på. Vi kommer igen til næste år, siger sportschef Lars Lindstrøm.

Landsholdet levede op til de på forhånd udstukne målsætninger om at vinde tre medaljer ved VM i Estland, der kom i sprint (Guld til Maja Alm), sprintstafet (Sølv) og langdistance (Sølv til Maja Alm).

- Jeg er selvfølgelig rigtig tilfreds med at vi nåede vores medaljemålsætning tidligt på VM-ugen. Og så glæder jeg mig også over, at løberne over hele linjen har holdt sig til de planer vi havde lagt på forhånd og kæmpede til den sidste meter i alle discipliner, siger landstræner Torbjørn Gasbjerg.

Det sagde de efter stafetten:


Søren Bobach: - Det gik rigtig godt. Jeg lavede nogle små fejl, men det er næsten umuligt at undgå på en stafet i sådant terræn. Men jeg tog mig tid til at stoppe op og havde styr på det.
Forberedelsesmæssigt har jeg kun været på en enkelt træningslejr i efteråret, men terrænet passer mig utroligt godt. Så jeg er supergodt tilfreds.


Thor Nørskov: - Allerede på post 1 laver jeg en parallelfejl. Det stresser mig en del. Jeg samler op på det, men løber derefter meget alene. Ingen større fejl derefter, men har svært ved at hænge i. Det var rigtigt hårdt.


Tue Lassen: - Det gik fint med en stabil præstation. Jeg laver en lille skævert på vej ud af en post. Der var mange gaflinger, så man skulle ikke lade sig påvirke af de andre løbere. Jeg så både Finland, Rusland og Schweiz undervejs - flere gange - men havde fokus på mit eget løb. Godt tilfreds.


Miri Thrane Ødum: - I starten gik det godt. Med erfaringerne fra i går havde jeg bedre flyd og større sikkerhed - og gik stensikkert. Jeg gik kontrolleret ind til opgaven, der blev løst som planlagt. EFter arenapassagen var der en gaflet post, og jeg ville tage den meget sikkert, og løb på sti rundt - alene. Desværre gik jeg for tidligt ind, men følte mig egentlig sikker på, hvor jeg var. Da det gik op for mig, at terrænet ikke passede, så havde jeg virkelig store problemer med at læse mig ind. Det var rigtig ærgerligt. Derfra var det bare at kæmpe hele vejen hjem, hvilket lykkedes godt nok.

Cecilie Klysner: -Jeg havde selvfølgelig håbet på et bedre udgangspunkt, men alt kan ske i så svært terræn, vi løber i. Men jeg havde på forhånd besluttet mig for at løbe på samme måde uanset, så taktikken var fokus på det tekniske. Hele tiden skulle jeg have styr på kort og terræn, og det lykkedes. Efter arenapassagen var det lidt svært på sidste runde at holde fokus. Men i alt gik løbet godt.

Maja Alm: - Der var intet pres, så jeg kunne nyde en god tur. Det gik godt på første runde. Nogle småfejl var der, men jeg holdt sammen på det. Ved arenapassagen havde jeg bedste tid, fik jeg at vide, men smider så 2½ minut på den følgende post. Egentlig er jeg lidt utilfreds med mit løb, for jeg burde ikke have lavet den fejl.

Mænd
3 x 5,7 kilometer, 21 poster
1. Norge 94.50 min. (Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Magne Daehli)
2. Frankrig +1.16 min (Frederic Tranchand, Lucas Basset, Thierry Gueorgiou)
3. Sverige +2.03 min. (Johan Runesson, William Lind, Gustav Bergman)
9. Danmark +7.33 min.(Søren Bobach, Thor Nørskov, Tue Lassen)

Kvinder
3 x 4,8 kilometer, 18 poster
1. Sverige  101.12 min. (Emma Johansson, Helena Jansson, Tove Alexandersson)
2. Rusland + 2.41 min. (Anastasia Rudnaya, Svetlana Mironova,Natalia Gemperle)
3. Finland + 4.23 min. (Venla Harju, Marika Teini,  Merja Rantanen)
10. Danmark +15.44 (Miri Thrane Ødum, Cecilie Klysner, Maja Alm)

VM-hjemmesiden med starttider, program og resultater mm.: http://www.woc2017.ee

Foto: Kell Sønnichsen