Skip to main content

VM: SØLV TIL MAJA ALM PÅ LANGDISTANCEN

| Nyheder 2017

Maja Alm sikrede tirsdag eftermiddag den tredje danske VM-medalje ved mesterskaberne i Estland, da hun fik sølv på langdistancen. En sikker orienteringsteknisk præstation kombineret med Majas stærke fysiske form lagde grunden for VM-medaljen, der er hendes 12. i karrieren.
Svenske Tove Alexandersson var urørlig og blev verdensmester med stor margin, mens russeren Natalia Gemperle blev treer.

- Jeg er simpelthen så glad og stolt lige nu. Jeg har drømt om at tage den her medalje, for jeg har aldrig taget medalje på en skovdistance før. Jeg vidste, at det var muligt og at jeg var i god form, men der var også mange gode konkurrenter derude, så det var bare at blive ved med at tro på det. Jeg kunne mærke i morges, at jeg var rigtig træt - især mentalt efter tre hårde sprintdage, så det var en kamp at få sat mig op til det. Så jeg er simpelthen så stolt over at jeg lykkedes med at vinde den her sølvmedalje, siger Maja Alm.

Den danske sprintverdensmester var langt fra hurtigst på de første poster og lå ved den første mellemtid efter to kilometer med den sjettehurtigste tid. Men på det teknisk svære midterstykke, smed konkurrenterne dyrebare minutter væk i skoven, mens Maja Alm sikkert fandt vej i den tætte estiske underskov.

Og halvvejs gennem de mere end 11 kilometer havde Maja Alms sikre stil løftet hende op som næstbedst på mellemtiderne - kun overgået af Tove Alexandersson. Den dobbelte svenske verdensmester fra i fjor var suveræn og hurtigst fra start til slut - og forspringet var endda så stort, at hun kunne tage den med ro og vifte med det svenske flag på de sidste 100 meter i roligt tempo.

Maja Alm holdt tempoet højt på den sidste halvdel af banen, og der var således ikke tvivl om, at det skulle blive til dansk sølv. Russiske Natalia Gemperle var mere end 4 minutter langsommere end den danske sølvvinder.

- Det var et godt løb. Det var en vild fornemmelse at blive ved med at hente folk - løbere, som var medaljekandidater. Planen var at gå efter steder, hvor jeg kunne løbe hurtigt. Terrænet var
meget diffust og med dårligt sigt, så jeg tøver et par gange, og det "hakker" lidt frem til post 1. Det er en form for orientering, vi også kender fra Danmark, og det gjaldt om at holde hovedet koldt hele tiden og hele tiden vide, hvor man er, siger Maja Alm.

- Brød du dig om terrænet?

- Nej, det tror jeg ikke, at der er nogen, der gør. Der er en masse ris og grøntsager i bunden, og det er meget svært løbbart. Så det var også et spørgsmål om at forsøge at holde sig inde i kampen, siger hun.

Hos mændene blev Tue Lassen bedst placerede dansker med en 17. plads., som skulle kæmpes i mål. Tue, der allerede har løbet tre konkurrencer ved mesterskaberne, fik nemlig kramper i baglåret halvvejs rundt på mændenes 17 kilometer.

Björn Cederberg havde et godt løb, og sluttede som nr. 31, som er 16 placeringer bedre end ved hans VM-debut i Strømstad sidste år.

- Det gik rigtig godt. Jeg lavede selvfølgelig nogle småfejl, for banen var trods alt 17 kilometer. Og der skulle kæmpes hele vejen, så jeg er ret smadret nu, sagde han efter langdistancen.

Nordmanden Olav Lundanes førte fra start til slut og forsvarede sit verdensmesterskaber fra i fjor på allerflotteste vis i det barske estiske terræn. Ruslands Leonid Novikov vendte tilbage til verdenstoppen med en sølvmedalje, knap to minutter efter Lundanes. Sveriges William Lind var 23 sekunder langsommere og løb med bronzen.


VM-ugen fortsætter efter en hviledag torsdag med mellemdistancen.

Det sagde de efter langdistancen:

Tue Lassen: - Det kørte ikke på autopilot i dag, men var en hård kamp hele vejen. Men det havde vi forventet efter vores træningslejre. Det er hårdt terræn med mange umarkerede væltede træer og meget højt græs, undervegetation og moser. Diffust og detaljefattigt, så man hurtigt kan blive væk og have svært ved at læse sig ind igen.

- Jeg bommede første post og lavede et svaj på langstrækket til post 2, men derfra gik det meget godt. Bortset fra at det fysisk sluttede efter godt en time. Der lå jeg i en mose med krampe i begge lår og maven. Derfra var det mest overlevelse - og jeg kunne godt mærke de tre sprintløb i benene. Jeg havde håbet på en bedre placering - top 10.

Bjørn Cederberg: - Jeg er helt flad! Det var ekstremt hårdt - ligesom sidste år. Det sidste års træning har åbenbart ikke givet så meget :-)
Men ellers gik det ret godt. Jeg laver kun små fejl, men det er nok ikke muligt at komme igennem uden på så lang en bane. Så jeg er tilfreds. Jeg kæmpede hele vejen.

Resultat, VM i Estland, Langdistance

Kvinder
11,4 kilometer, 20 poster
1. Tove Alexandersson, Sverige 79.10 min.
2. Maja Alm, Danmark  +1.32 min.
3. Natalia Gemperle, Rusland +5.36 min.
Amanda Falck Weber, Danmark - startede ikke

Mænd
17,1 kilometer, 25 poster
1. Olav Lundanes, Norge 105.25 min.
2. Leonid Novikov, Rusland +1.50 min.
3. William Lind, Sverige +2.13 min.
17. Tue Lassen, Danmark + 15.11 min.
31. Björn Cederberg, Danmark + 21.29 min.

VM-hjemmesiden med starttider, program og resultater mm.:  http://www.woc2017.ee

Foto: Kell Sønnichsen og Helge Lang Pedersen