Skip to main content

VM: DANSK SØLV PÅ SPRINTSTAFETTEN

| Nyheder 2017

Det danske orienteringslandshold hentede søndag den anden medalje ved VM i Estland, da det blev til sølv efter en nervepirrende sprintstafet. Sverige slog tidligt et afgørende hul og var umulige at hente, mens Tue Lassen og Maja Alm holdt hovederne kolde på de sidste ture og sikrede dansk sølv.  Det er fjerde år i træk, at Danmark vinder en medalje på VM-sprintstafetten.

Cecilie Klysner lagde stærkt ud på førsteturen i det kuperede parkterræn i Viljandi og var med selvstændige vejvalg en del af førergruppen hele vejen rundt - og løb ind til skiftet som toer, bare tre sekunder efter Schweiz' Elena Roos.

Andreas Boesen kunne ikke holde tempo med Florian Howald og bronzevinderen fra gårsdagens individuelle sprint, Jerker Lysell, der løb en suveræn andentur for Sverige. Og sammen med Storbritannien, Østrig og Tjekkiet, fik de skabt en stærk fem-mandsgruppe, der øgede forspringet til resten af feltet. I mål kunne Andreas Boesen sende Tue Lassen ud på tredjeturen med 1.40 min op til de hurtigste.

Og da det så allersværest ud for de danske medaljechancer, skete det, der ofte sker på stafetter. Tue Lassen løb et bundsolidt løb på de knap fire kilometer, og samtidig tabte Schweiz, Storbritannien og Østrig tid på grund af orienteringstekniske fejl på banens eneste reelle skovstykke. Dermed var Tue Lassen og Danmark pludselig med i medaljekampen igen, da Tue sendte Maja Alm ud på sidsteturen i fjerdeposition - bare to sekunder efter Rusland.

Den nykårede individuelle verdensmester Maja Alm løb en stensikker teknisk og overlegen fysisk sidstetur og hentede først russernes bronzevinder fra i går Galina Vinogradova, så Tjekkiets Denisa Kosova og kunne dermed løbe i mål som nummer to til en dansk sølvmedalje. Schweizernes Sabine Hauswirth lå side om side med Maja Alm undervejs, men tabte næsten et halvt minut på den sidste del af banen og måtte nøjes med bronze.

- Det var for vildt! Det var virkelig hektisk, for vi var mange, der gik ud på samme tid. Jeg lavede en lille fejl til første post, hvor de andre pressede hårdt på. Så jeg var presset fysisk og følte mig træt. Men jeg vidste, at jeg skulle holde fokus på mit eget løb, for jeg er stærk set over hele banen. Så det var bare med at blive ved med at arbejde, og vi blev ved med at se hinanden - og det var først til sidst, at jeg trak fra, siger Maja Alm.

Helt i front var Sveriges Helena Jansson umulig at hente - selv om Maja Alm åd mere end et minut af Janssons forspring undervejs. Den svenske sejr blev skabt på tredjeturen, hvor Jonas Leandersson var den eneste i førergruppen, der kunne holde hovedet koldt på banens sværeste del.

VM-ugen fortsætter med langdistancen tirsdag.

Det sagde de efter konkurrencen:

Cecilie Klysner: - Jeg var lidt stresset, da vi kom ind på arenaen til start med alle de mennesker og musik. Men jeg vidste, at jeg godt kunne gøre det. Jeg tog nogle dybe indåndinger lige før start og følte mig klar - indtil første bakke. Så kunne jeg mærke, at det blev en hård tur! Jeg var fysisk presset, men det var alle, og jeg kunne se på post 4, at jeg godt kunne følge med. Det var heller ikke mig, der skulle afgøre løbet, så jeg lod mig ikke påvirke af gaflingerne.Andreas Boesen: - At løbe i bakker er ikke min største styrke, og vi havde regnet med, at det blev mere løb i byen. Jeg var overrasket over, hvor hårdt det var - faktisk det hårdeste, jeg har prøvet i mit liv. Jeg havde ryg på Storbritannien og kunne ser Jerker Lysell (Sverige) foran gennem byen, så det gik fint nok - indtil arena-passagen. Da jeg så på kortet efter kortskifte, at vi skulle op på borgen igen og ud i skoven, tænkte jeg bare, "Oh, my god!". Og så havde jeg tilmed en lang gafling. Det var en kamp at løbe op ad bakkerne. Jeg tænkte hele tiden, at jeg bare skulle presse på; det var for holdet. Det betyder meget for mig med en medalje, da det er det eneste løb for mig ved VM.

Tue Lassen: - Det var vanvittigt. Jeg stod i skiftet og tænkte "Kom nu, kom nu, Andreas". Men tiden gik bare, og da jeg kom ud tænkte jeg, at det klarer jeg ikke. Men jeg kørte bare på autopilot og gjorde det rigtigt. Jeg hentede folk og pludselig så jeg Storbritannien og Schweiz foran mig. Og de gik ud i front! Det var fedt!

Lars Lindstrøm, Sportschef: - Det var alt for spændende, men det er hvad, der kan ske, når benene står af (Andreas Boesen, red.). Det var en ekstrem bane med mange skrænter. Og selv om vi vidste det, så var det bogstaveligt talt op ad bakke. Det var fantastisk gjort af Tue og Maja at bringe os ind i kampen igen. Og Cecilie viste jo, hvor fantastisk hun er til at løbe førsteturResultat, VM i Estland, Sprintstafet

3,2-3,7 kilometer, 15-17 poster
1. Sverige 63.32 min. (Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson, Helena Jansson)
2. Danmark +0.29 min (Cecilie Klysner, Andreas Boesen, Tue Lassen, Maja Alm)
3. Schweiz +0.54 min. (Elena Roos, Florian Howald, Martin Hubmann, Sabine Hauswirth)


Grafik fra GPS-trackingen på tredje tur, hvor man kan se Storbritannien og Schweiz' bom, og Tue Lassen, der henter vigtige sekunder.

VM-hjemmesiden med starttider, program og resultater mm.: http://www.woc2017.ee

Foto: Kell Sønnichsen