Skip to main content

OK Pan Aarhus vandt Tiomila igen!

| Administrator | Nyheder 2016

Maja Alm heltinden i et nervepirrende drama

Den svenske storstafet Tiomila, udgør sammen med sin finske pendant, Jukola, orienteringsidrættens svar på Champions League. Det er det største et klubhold kan vinde. Så årets reprise fra 2014 på førstepladsen til pigerne fra OK Pan Aarhus er en enestående præstation.

På den sidste af damestafettens 5 ture viste vores tredobbelte verdensmester Maja Alm, at hun kan meget mere end at løbe suverænt på kringlede sprintbaner i smalle gader. I det tunge, vanskelige Falunterræn løb Maja ud som nr. 8, men løb sig op og i det teknisk vanskelige terræn viste hun, at hun fuldstændigt behersker den vanskelige nordiske orientering. Undervejs på den vanskelige bane så vi på trackingen, at Maja sikkert drejede ud af gruppen i en vanskelig skråning og løb alene direkte ned i sin egen gafling – og derefter tilbage og indhente ”toget” igen. Verdensklasse. Det var det ikke et øjeblik efter, da hun løb skævt ud fra næste post og nær havde løbet over en sti, men i sidste øjeblik rettede op og så bare løb Anne Margrethe Hausken Nordberg ind i det tunge terræn. Verdensklasse igen. Og så var der gafling igen. Maja løb igen sikkert og alene til sin egen gafling og var kort efter igen sammen med de øvrige i førerfeltet. Til sidst var det bare 40- årige Anne Margrethe Hausken Nordberg, der kunne hænge med ned ad bakken mod mål, men i spurten så Anne Margrethe kun Majas lyse hår og vi andre så intet andet end Majas sammenbidte tænder. Laurbærkransen fik ikke lov til at blive afleveret før Maja havde stemplet ind i mål. Under det efterfølgende interview kunne Maja med dagens bredeste smil fortælle, at hun havde haft et fint løb: "Jeg havde planlagt at løbe mit eget løb, og det fik jeg lov til. Planen var at løbe på sti, når det kunne betale sig. Det var hurtigt og sikkert. Jeg følte mig ikke straffet af at have andre gaflinger end de andre til sidst; der var ikke andet at gøre end at løbe. På langstrækket turde de andre ikke rigtig tage initiativ. Jeg håbede, at de løb lige på, men det gjorde de ikke. På vej rundt på stien satte jeg fart på for at få hul. Jeg vidste, at jeg havde en fordel. Jeg opdagede ikke, at Halden (det da førende hold, red.) bommede på post 9, så jeg troede, at vi løb om 2. pladsen. Jeg opdagede først, at det var sejren, da manden med kransen stod i opløbet - og sådan en giver man vist ikke til 2. pladsen."


Inden Majas imponerende løb på sidste tur, havde de øvrige i holdet leveret fine præstationer.

Afbud fra sygdomsramte Cecilie Friberg Klysner betød, at Signe Søes fik mulighed for at bruge sin store rutine på første tur. Signe var lidt efter i starten, men så helt oppe på 2. pladsen. Til sidst tabte Signe imidlertid tid, så hun skiftede som nr. 21. 1:40 efter det førende hold fra Haldens SK. Signe fortæller: "Det var et teknisk godt løb, men meget gaflet, og jeg skulle ikke køre max for ikke at riskiere at tabe kontrollen. Jeg laver en smule fejl til sidst."

Signe er regerende europamester på mellemdistance en lille uge endnu men har ikke løbet mange løb på internationalt niveau siden triumfen i Portugal 2014. De to børn skal også have deres opmærksomhed.

Stine Bagger Hagner kom ind på holdet med kort varsel og leverede som så ofte før en virkeligt fornem præstation. Stine løb sikkert og bragte holdet op på 11. pladsen og tabte bare 1,5 minutter til de førende. stine fortæller: "Det var fedt, men hårdt. Jeg måtte kæmpe hele vejen. Jeg blev sat ind på holdet 3 timer før start, men skulle løbe samme tur som på 2. holdet. Så oplæg og forberedelse var det samme."

Den lange tredje tur var givet til juniorlandsholdsløberen Josefine Lind, der bare aldrig holder op med at vise sit store talent. Hun har haft et flot forår, men at hun på den tur, hvor superstjernen, Schweiziske Judith Wyder, løb forrygende, var mindre end 4 minutter langsommere end Judith, var virkeligt imponerende. Men hvad vigtigere var: Josefine løb holdet ind i top ti og tabte blot et halvt minut til det førende hold fra Halden."Jeg prøvede at løbe egen løb, men blev presset af Emma Klingenberg. Det blev til et par svej undervejs." Emma løb for svenske Järla og var overrasket over, at hun ikke kunne slippe bedre fra Josefine.

Så var der kun verdensmestre tilbage på OK Pan Århus’ hold, men måske var det en lille overraskelse, at Ida Bobach ikke lykkedes med at tage placeringer eller løbe ind på têten på 4. tur. Ida havde halvvejs i løbet hentet et minut ind på de førende, men tabte atter tid, så der var 3:29 op til Halden SK, da hun sendte Maja ud. Ida fortæller: "Det gik ganske fint. Jeg kom ud sammen med Signe Klinting (Järla), kom forbi men kunne ikke trække fra hende. Et lille svaj ved en gafling gjorde, at hun kom forrest igen og lige før mig i mål".

Og hvordan det siden gik, er beskrevet ovenfor.

OK Pan Aarhus´andethold blev på 68. pladsen præcis næstbedste danske hold, idet Tisvilde Hegn OK erobrede 70. pladsen.

Resultaterne findes via linket nedenfor, men vend gerne tilbage til nyheden her senere. Så snart vi har yderligere kommentarer fra vores udsendte medarbejder i Falun, vil vi opdatere nyheden

http://online.10mila.se/index2.php