Skip to main content

Optakt til Mix-sprintstafet

| Administrator | Nyheder 2014

Gode danske medaljechancer – igen!

Dansk Orienterings Forbunds målsætning for VM 2014 var 2-3 medaljer – og den er allerede opfyldt på 1.dagen efter 3 fantastiske danske præstationer af Søren Bobach, Tue Lassen og Maja Alm. Det lykkedes at bringe et par korte/hurtige reportager fra målområdet (trods tekniske problemer) – men nedenunder vil komme nogle mere uddybende kommentarer til de danske toppræstationer og henvisninger til andre interessante links.

Dagens mix-sprintstafet og de danske chancer
Men først en lille optakt til dagens konkurrence, som ellers på forhånd var udset til måske at blive den største danske dag ved VM. Mix-sprintstafetten er ny på VM-programmet, og i det hele taget har der ikke været holdt så mange (u)officielle konkurrencer i den, men ved alle de konkurrencer der har været afholdt det seneste års tid, har Danmark været med helt fremme i top 3 – og ved den sidste større konkurrence, World Cup i Finland for en lille måned siden, vandt Danmark foran Sverige, og disse 2 nationer synes sammen med Schweiz at være de største favoritter.
Et hold består af 4 løbere, 2 damer og 2 herrer, og rækkefølgen er dame-herre-herre-dame. Det danske hold stiller op med Emma Klingenberg – Tue Lassen – Søren Bobach og Maja Alm, og kan altså mønstre 3 individuelle medaljevindere i sprint! Selv om Søren og Tue altid har været gode og stabile sprintløbere, var det først i lørdags, at de viste deres absolutte verdensklasseformat som sprintere. Emma og Maja har hørt til de allerbedste sprintløbere i flere år; Emma har på 1.turen været særdeles sikker med at aflevere holdet med i toppen, og Maja har som afslutter et stort format, hvad hun fx viste i Finland hvor hun både indhentede og distancerede svenske Lena Eliasson, der igen skal løbe sidsteturen for Sverige, som stiller et frygtindgydende hold med Helena Jansson – Jerker Lysell – Jonas Leandersson og så Lena Eliasson. Også Schweiz med Rahel Friedrich – Martin Hubmann – Matthias Kyburz og sprintverdensmesteren Judith Wyder ser meget stærke ud – og så er sprint jo en meget intens disciplin, hvor de mindste fejl kan bringe andre nationer ind i billedet, selv om de fleste andre nationer har svært ved at stille 4 ligeså stærke sprintere som Danmark, Sverige og Schweiz.
Landstræner Lars Lindstrøm er optimist, men understreger at både planlægning, oplæg og målsætning er uforandret trods lørdagens triumfer og siger: ”Det er rigtigt dejligt, at løberne har tanket ekstra selvtillid i lørdags, og samtidig sendt de andre nationer et klart signal, men det vigtigste er, at holdet holder sig til den lagte plan, undgår fejl og holder hovedet koldt – så skal holdet nok være med til det allersidste.”
Se yderligere på DOF WebTV http://www.youtube.com/user/DOFwebtv hvor der er et fint indslag med løbernes forberedelse.

Spændende bliver det, og konkurrencen starter kl 17,30 – og kan følges via arrangørernes hjemmeside.

Uddybende kommentarer til de 3 medaljer og hele sprintfinalen
Nu har man kunnet læse og se rigtigt meget om medaljerne på DOFs hjemmeside, hvor der både har været mulighed for at læse reportager og se interviews (http://www.youtube.com/user/DOFwebtv ), så egentlig er der ikke så meget at tilføje – og så alligevel! Jeg vil her komme med nogle links til et sted, hvor man kan ”nørde” lidt mere eller rettere få en fantastisk gennemgang af herrernes bane – stræk for stræk – med sammenligninger af vejvalg og tidsforbrug http://events.worldofo.com/analysis/woc2014/sprint_men/
Et kort resume siger, at både Søren og Tue havde nærmest perfekte løb, med de rigtige vejvalg (næsten) alle steder, hvor alle de andre konkurrenter havde flere/større tidstab. Søren lavede en enkelt fejl til post 11, hvor han fejllæste kortet og måtte korrigere, hvad der kostede ham 11 sek – men ikke hans fokus, og han havde bare farten!! Tue lavede et teknisk set måske (lidt) bedre løb, men var simpelthen lidt langsommere på de fleste stræk, og lavede så en enkelt lille koncentrations-fejl på et let stræk, der kostede 5 sek. Men følg selv alle kommentarerne, der også viser, at langt de fleste stræk var virkeligt udslagsgivende, hvis ikke du tog det rigtige vejvalg.

På Tues hjemmeside http://www.tuelassen.blogspot.it/ kan du læse lidt mere om hvorfor Tue og Søren var så gode – nemlig fordi de havde forberedt sig nok bedre end alle andre, i og med at Tue havde tegnet et kort over løbsområdet (via gamle kort og Google Streetview), som alle de danske løbere så har lavet tør-træning på ved at lave egne baner og løse andres baneforslag hurtigst muligt. Se selv en sammenligning mellem hans kort og det faktiske løbskort.

Du kan også læse et interview med Søren Bobach på Opslagstavlen på DOFs hjemmeside http://www.do-f.dk/nyheder/news.cgi?id=5709, hvor han fortæller om det fantastiske samarbejde det danske landshold har haft. Søren siger yderligere, at fornemmelsen er lidt overvældende, fordi han selvfølgelig troede på sig selv og vidste at han både var i form og velforberedt, men at det skulle række til guld havde han (næsten!) ikke drømt om!!

I det hele taget var ”drengenes” præstation en kæmpeforløsning for både dem selv og det danske landshold, hvor det de seneste mange år har været pigerne, der har lavet de største resultater og fået den meste omtale, og hvor drengene har været ligeved og næsten med et par enkelte podiepladser her og der. Så en dejlig og fortjent triumf til hele det unge danske hold og landsholdsledelsen.

I denne eufori er det så lige før man overser Majas fantastiske bronze-medalje, hvor det var både ”stolpe ind og ud”, men hvor hun igen-igen viste sit store format ved at fighte sig til bronzen. Maja siger selv, at løbet ikke var teknisk perfekt, men at han hun havde en god fornemmelse hele vejen og var mere aggressiv end ellers. Hendes resultat alene ville have været et flot-flot udbytte på første dagen, hvor hun levede op til de store forventninger – og med 2 individuelle VM-medaljer bliver hun (vist?!) den bedste dansker nogensinde, indtil videre, og hvis ikke man regner guld for det bedste!!

Til lykke til de 3, til det danske landshold – og held og lykke med de følgende dage!!