Skip to main content

Jukola – verdens største stafetorienteringsløb

| Administrator | Nyheder 2010

Mange danskere på flere favorithold, både herrer og damer

Lørdag d.19.6 kl 13 dansk tid starter 1100 kvinder ud på 1.turen i Venla, dvs 1100 hold á 4 løbere. Så er verdens første stafetorienteringsløb for alvor i gang, rekordmange 15.295 løbere deltager –og når kvindernes stafet Venla er overstået kl ca 16, er der små 6 timer til herrernes stafet Jukola, hvor der er flere end 1500 hold med 7 deltagere der skal løbe nat- og skumringsture med afslutning kl ca 05,30 dansk tid. Det er et fantastisk stævne med altid spændende terræner, gode kort og en som oftest glimrende medie-dækning, hvor der også i år er lagt op til tv-dækning, gps-tracking og online-resultater i massevis. Hele orienteringsverdenen følger løbene intenst, og også her i Danmark er vi mange der følger ikke mindst de danske løbere, selv om de løber for udenlandske storklubber.

På damesiden har vi 3 piger med på 2 af de absolutte favorithold. Maja løber 1.tur for svenske Ulricehamns OKs hold, der vandt sidste år. Ida Bobach løber 3.tur og sidsteturen ligger i hænderne på verdens bedste kvindelige orienteringsløber, Simone Niggli. En af de værste konkurrenter er også svenske IFK Lidingö SOK, hvor Signe Søes løber 3.tur, og netop IFK Lidingö vandt årets anden store internationale stafet, Tiomila, hvor Ulricehamn ”kun” blev nr 2. Ingen tvivl om at de 2 hold vil være med helt fremme, når afgørelsen falder, men norske Halden er altid farlige!!

Hos herrerne er der mange ”danskerhold”, og ikke mindst 1.turen der starter kl 21,55 dansk tid vil blive spændende set med danske øjne. Hele 5 landsholdsaktuelle danske løbere skal løbe for store svenske og norske klubber: Christian Christensen for IFK Göteborg, Claus Bloch for Pan Kristianstad, Rasmus Søes for IFK Lidingö, Rune Olsen for norske Bækkelaget og så vidt vides skal Søren Bobach vist også løbe 1.tur for Halden (men måske kun 2.holdet?). Vigtigst er naturligvis holdet og sidste år blev IFK Göteborg nr 4, Pan Kristianstad nr 9, IFK Lidingö nr 18, men alle disse hold blev i år slået i Tiomila af Bækkelaget, der blev en overraskende nr 6. Bækkelaget har i øvrigt Mikkel Lund til at løbe 3.tur og Tue Lassen 6.tur, ligesom Christian Nielsen skal løbe 5.tur for IFK Göteborg. Alle de nævnte hold er i øvrigt udvalgt blandt de 20 hold der skal løbe med GPS, så der er mulighed for at følge dem hele natten!! Om de direkte bliver blandt de allerførste (til sidst)er måske usikkert, fordi de 3 tophold fra Tiomila, finske Kalevan Rasti og de 2 norske tophold Kristiansand OK og Halden SK, der ikke mindst udmærker sig ved at have at absolut verdensklasse-afsluttere. Det skal blive spændende at følge tidligt søndag morgen. For dem der vil læse mere er der flg meget oplysende link til WorldofO http://news.worldofo.com/2010/06/18/jukola-all-you-need-to-know/, hvor der også er de fleste relevante links til startlister, resultater mm, og nedenunder er der link til Jukolas hjemmeside.

http://www.jukola2010.net/sivut/pages/en/home.php