Skip to main content

Tiomila 2007

| Administrator | Nyheder 2007

Gröndal motorstadion ved Eskilstuna var centrum i årets Tiomila - og som sædvanlig, fristes man til at sige, vandt Halden SK herrestafetten. Vinder hos damerne blev SoIK Hellas.

Sidste weekend i april stod som sædvanlig i Tiomilas tegn. Vejret var denne gang i høj grad med stævnet, der blev afviklet i tørvejr og med næsten sommerlige temperaturer om søndagen. Det gav en del støv efterhånden, men hellere det end mudder.

Ungdoms- og damestafet

Formiddagen blev brugt på ungdomsstafetten - fire løbere med samlet alder på højst 58 - og her blev OK Øst nr. 76 ud af mere end 350 hold. Om eftermiddagen gik mere end 370 damehold i skoven - heriblandt fire danske: OK Øst, Farum-Tisvilde, Aalborg OK og OK Pan. Blandt favoritterne var Ulricehamns OK, der - som sædvanlig - havde Simone Niggli på sidsteturen. Spørgsmålet gennem de fire første ture gik mest på, hvor meget hul de førende hold fik til Ulricehamns OK, dvs. hvor meget Simone kunne hente. Det skulle vise sig at gå lidt anderledes, idet hun fremfor at hente de 2.27, der var op til Bækkelaget bommede allerede på de første poster og rent faktisk satte fire minutter til. De førende hold havde TracTrac udstyr på, så det kunne man følge live på storskærmen. I stedet blev det til sejr for SoIK Hellas, hvor Tanja Ryabkina havde dagens hurtigste tid og kunne løbe i mål 16 sekunder foran Marianne Andersen (Nydalens SK) og Anne Margrethe Hausken (Bækkelaget SK).

De danske hold kunne som ventet ikke blande sig, og det største spørgsmål der var nok nærmere, om det var OK Pan eller Farum-Tisvilde, der blev bedste danske hold. Allerede fra første tur, var det Farum-Tisvilde, der havde overtaget. Maja Alm løb op til sit resultat fra fredagens Elitserie Sprint, og skiftede som nummer 6 blot 1:43 efter det førende hold, hvorimod Ane Linde gav OK Pan en lidt dårlig start og skiftede som nummer 101 6:14 efter. Det var da også Farum-Tisvilde, der trak det længste strå til sidst, idet Signe Søes ikke kunne hente Line Søderlunds 7 minutters forspring på sidste tur.

  1 SoIK Hellas          3:41:21
2 Nydalens Skiklub 3:41:37
3 Bækkelaget SK 3:41:41
48 Farum-Tisvilde OK 4:09:46
70 OK Pan Århus 4:14:59
167 Spring Cup OK 4:53:48
281 Aalborg OK 5.49:30


Herrestafet

Klokken 23 gik starten til herrestafetten med 340 hold. Det er sjældent, at man ligefrem kan mærke jorden ryste, når en stafet går i skoven, men det kunne man denne gang. Det var også tydeligt, at de nye, kraftige xenon lamper har vundet indpas - i hvert fald i forreste række af de startende. OK Pan havde også to styk, der gik på omgang mellem løberne på førsteholdet. I alt fire danske klubber havde et eller flere hold til start: Farum-Tisvilde, Spring Cup OK, OK Pan og Ballerup OK, og igen var det OK Pan og Farum-Tisvilde, der skulle kæmpe om titlen som bedste danske hold. OK Pan var plaget af en hel del afbud og havde blandt andet to H35 løbere og en H40 løber på holdet, så på papiret så Farum-Tisvilde ud til at være favorit.

Ligesom damerne startede første tur med en kort afmærket "prolog", der bragte løberne fra startområdet ind over motorstadion og ud til startpunktet. Christian Christensen fra OK Pan havde lovet at være den første på stadion, og det løfte holdt han. Desværre blev det ikke til så meget mere, og han skiftede som nummer 100 - et par minutter efter Farum-Tisvildes Thomas Jensen, der skiftede som nummer 44. I den sammenhæng hjalp det ikke meget, at têten bommede andensidste post en del, hvilket igen kunne ses på storskærmen, idet de - formodentligt - 20 bedste hold var udstyret med TracTrac udrustning. Bommet udnyttede Torgeir Nørbech fra IL Tyrving til at smutte indenom og skifte først.

Haldens sædvanlige taktik med at ligge nede bagved de første ture og så sætte stjernerne på til sidst så det ikke ud til at deres nye træner, Kenneth Buch, havde lavet om på, omend det måske blev lidt for spændende på første tur. Her tog Andreas Johansson en omvej til post 17 via post 18 (i direkte tv og live tracking). Det kostede 8:36 i mål - efter bl.a. Haldens andethold. Allerede fra andentur begyndte der at blive rettet op på det, og med bedste tid på anden og tredje tur blev Halden bragt med i spil igen - på andenpladsen blot 2 minutter efter MS Parma. OK Pan gjorde samme kunststykke, hvor Henrik Jørgensen med 6. bedste tid på anden tur og Tue Lassen med 3. bedste tid på tredje tur bragte Pan op som nummer 7. Og Spring Cup gjorde næsten det samme, idet Sigge L. Jensen og Tore Linde bragte holdet op fra nummer 147 efter første tur til plads 32. Til gengæld kunne Chris Terkelsen med en rigtig dårlig anden tur kun med nød og næppe holde Farum-Tisvilde i top 100.

Lange natten - fjerde tur - ændrede ikke så meget på toppen, og René Rokkjær hold OK Pan i top 10. På femte tur satte Tore Sandvik tingene på plads ved at bringe Halden SK næsten 5 minutter i front, og så var løbet sådan set afgjort. For Pan begyndte en stille og kontrolleret glidetur ned ad listen, da reservne blev bragt i spil. De løb dog generelt meget over forventning, f.eks. tabte Henrik Markvardsen kun 46 sekunder til têten på 5. tur. På sidste tur kunne Jeppe Borch løbe OK Pan ind som nummer 34 - blot 4 pladser dårligere end sidste år, hvilket ingen havde forventet på forhånd. En tilsvarende præstation gjorde Spring Cup OK, der med meget stabile præstationer af resten af holdet kæmpede sig op til en slutplacering som nummer 42. Farum-Tisvilde kom sig aldrig helt over rutsjeturen i starten, omend de sidste fem ture bragte holdet op fra en placering som nummer 77 til en slutplacering som nummer 50.

I toppen skete der nogen udskiftning på sidste turen - altså bortset fra Halden helt i front, hvor Emil Wingstedt kunne løbe ind med 5 minutter til nummer 2. Dette blev Vaajakosken Terä, hvor Jani Lakanen overhalede Petr Losman fra Södertälje-Nykvarn. Petr måtte desuden lide den tort at blive spurtbesejret på den sidste meter af Thierry Gueorgiou fra Kalevan Rasti - et spurtopgør der vil blive husket. For der var ikke mange, der troede, at der ville blive et sådant, da Thierry tilsyneladende var for langt bagude, da de kom ind på stadion.

Halden SK fik vist, at de - fortsat - er verdens bedste stafetklub. Det er bemærkelsesværdigt, at ingen af deres ture - bortset fra første - havde tider, der var dårligere end nummer 17. Seks af turene lå i top 5, og der var ikke mindre end tre hurtigste.

  1 Halden Skiklubb       10:35:32
2 Vaajakosken Terä 10:40:40
3 Kalevan Rasti 10:46:13
4 Södertälje-Nykvarn 10:46:14
35 OK Pan Århus 1 11:34:21
42 Spring Cup OK 1 11:55:57
50 FarumTisvilde OK 1 12:05:46
182 OK Pan Århus 2 14:23:53
208 Spring Cup OK 2 14:56:54
263 OK Pan Århus 3 16:38:15
Ballerup OK udg.
FarumTisvilde OK 2 udg.


Publikumsvenligt?

Hele Tiomila var anlagt meget publikumsvenligt med tribuner og adskillige passager af stævnepladsen, ligesom TV4 Sportexpressen i alt sendte 16 timers live tv fra stævnet.

Hos damerne var der tracking på sidste tur og hos herrerne på første, fjerde, syvende og sidste tur. Der var intet forsøg på hemmeligholdelse af løbskortet. Ved alle turene kunne man se løberne live på konkurrencekortet, og faktisk kunne man købe kortet (dog uden poster!) ved indgangen for 50 SEK. Der var mange stævnepladspassager - mindst en på hver tur, vil jeg tro. Det gav en hel del snitslet løb og et rodet baneforløb, og adskillige ture havde kortvend.

Dertil kom, at valget af terræn nærmest virkede som et tillæg til valget af stævneplads, som flere udtrykte det. Det var temmelig stenet og skoven var fordelt på flere småklatter med marker imellem - enkelte forbudte at løbe på. Desuden var det gennemskåret af en jernbane, som man havde bygget en meget stor bro for at komme over, ligesom mange fik flere hundrede meter "død" løb på en landevej for at komme over jernbanen et andet sted.

Selvom det ikke var første prioritet til terræn for dette års Tiomila, så bar valget mere præg af, at man kunne få en publikums- og tv-venlig stævneplads, end et godt terræn. Men er det sådan det burde være? Der var andre end mig, der var lidt skuffede.

http://www.10mila.se/2007/resultat/