Farum-Tisvilde OK nummer 35 på verdens største stafet

| Camilla Bevensee | Nyheder

Mange danske løbere gjorde sig gældende i Venla og Jukola stafetterne, der blev løbet i Finland lørdag og søndag, hvor bedste danske hold blev Farum-Tisvilde OK's herrehold, der endte på en flot 35. plads i Jukola stafetten. Flere blev udfordret af det flade og diffuse terræn, hvor sigten var dårlig, og selv på damernes ture i dagslys, blev der lavet fejl.

Norske Andrine Benjaminsen lagde stærkt fra land for danske OK Pan Aarhus, hvor hun selvom hun også lavede lidt småfejl i starten af banen, løb i mål alene i front, og kunne sende andentur Sofie Ulrich ud mere end et minut foran de efterfølgende hold. De tre ture, der fulgte efter den norske verdensstjerne for Aarhusklubben, havde ikke helt samme gear og heller ikke samme erfaring, og holdet endte på en 150. plads, der grundet en manglende sidstetur på Farum-Tisvilde OK's damehold, også var bedste placering for et dansk hold i Venla stafetten.

På damestafetten, var der ellers især drama på sidsteturen, hvor Stora Tuna OK's Tove Alexandersson blev sendt ud 3,5 minut efter de førende på fjerde og sidste tur. Det var ikke noget problem for verdensstjernen af hente ind på førsteholdet fra IFK Göteborg Orientering, men de næste pladser efter de nylige Tiomila-vindere, der endte med at tage dobbeltsejren med mere end fire minutter, skulle skifte hænder flere gange inden Venla var afgjort. Store Tuna tog en overlegen sejr og kunne lørdag eftermiddag sætte kryds ved 'dubbeln' med sejr i både Tiomila og Venla i år.

Malin Agervig Kristiansson var en af de danskere, der spillede en rolle i dette drama, hvor hun løb IFK Göteborgs andethold op til en tredjeplads undervejs og passerede førsteholdet og de forsvarende mestre på Venla. En lille fejl fra Malin til sidst på banen, gjorde dog at holdet, hvor søster Ida Agervig Kristiansson havde løbet en fantastisk tredjetur og havde løbet holdet fra en syvendeplads til en fjerdeplads og præsterede andenhurtigste tid på turen, endte som nummer fire i mål.

Danske Agnes Nørgaard Kracht løb også sit svenske hold, Västerviks OK, med Nicoline Friberg Klysner, der præsterede flot på andenturen, hvor hun hentede intet mindre end 17 placeringer og skiftede som nummer 8, ind i top ti. Agnes var oppe og ligge nummer seks undervejs på sidsteturen og holdt flot sammen på orienteringen, men med en lille fejl til sidst, blev det til en, stadig flot, 8. plads til sidst til den smålandske klub.

RETTELSE: Farum-Tisvilde OK så ud til at blive bedstplacerede danske hold på en 86. plads, et resultat, der muligvis bar præg af afbud fra Amanda Falck Weber, der ifølge startlisten skulle have løbet førstetur for det danske stafetsamarbejde. Det viste sig dog her efter nyhedens publicering, at det ikke havde været muligt for Farum-Tisvilde at finde en sidstetur til dameholdet, og derfor løb førstetur Rachel Baker igen. Det er ikke tilladt ifølge konkurrencereglerne, og derfor tæller Farum-Tisvilde OK's placering i Venla ikke alligevel.

Se alle (live) resultater fra Venla 2024 her: Lakia-Jukola, Venla 2024 - results

I herrestafetten Jukola, havde det potente stafetsamarbejde fra Nordsjælland hele tre hold med, og her klarede førsteholdet sig rigtig godt, med en fornem placering som nummer 35 plandt de mere end 1600 hold. Førstetur Elias Hinge Krogsgaard havde gode partier i starten af den 13,6 km lange bane, men da han skiftede til næste tur, et kvarters tid efter midnat, var det som nummer 52. Holdets svenske andentur Gustav Runefors lod sig dog ikke slå ud af positionen lidt længere nede i feltet, og han løb en fantastisk tur, hvor han til flere radioposter havde bedste tid og i mål havde tredjehurtigste tid på turen af alle. Han vekslede som nummer fire, mindre end to minutter efter.

Tredjetur Marius Thrane Ødum løb også en fornuftig tur, hvor han skiftede som nummer 11 til Malthe Kjær Hemmingsen, der kunne tage det danske hold ind som nummer 12 efter fire ture. Jeppe Edvardsen holdt sammen på orienteringen i den finske skov og kunne give stafetten videre efter femte turen som nummer 16. Næstsidstetur Magnus Dewett havde en lidt mere udfordrende tur i skoven på den 13,2 km lange sjettetur og løb holdet til veksling til sidsteturen som nummer 30. Sidstetur Jacob Steinthal havde ikke helt samme pondus som da han for en måneds tid siden vandt førsteturen på Tiomila, og han endte med at tage Farum-Tisvilde OK ind til den endelige 35. plads, der stadig er en flot placering for det stadigt nye stafetprojekt.

Lidt mere end 53 minutter inden Farum-Tisvilde OK's førstehold løb i mål, havde Stora Tuna OK taget sejren i herrernes stafet ganske overlegent, og de gul-sorte Stockholmsløbere kan med dobbeltsejr i både dame- og herrestafetten på Tiomila og nu også på begge stafetter ved Jukola, siges at have haft en suveræn stafetsæson i år.

OK Pan Aarhus' eneste herrehold løb sig ind til en 83. plads på Jukola, som næstbedste danske hold i Finland, mens Farum-Tisvildes andethold, hvor mange unge, dygtige danske løbere fik chancen, blev nummer 107 og tredjebedste danske hold. FTOK's tredjehold er i skrivende stund ikke på resultatlisten med et endeligt resultat.

Der var også dansk islæt længere oppe på resultatlisten, hvor Andreas Bock Bjørnsens norske hold, IL Tyrving, endte som nummer 17, efter at den danske førstetur dog ikke havde haft den bedste nat i skoven. Björn Cederberg sluttede også lige en my bedre end Farum-Tisvilde OK, som nummer 33 med sin svenske klub Göteborg Majorna, for hvem han løb en stærk tredjetur.

VM-aktuelle Emil Øbro leverede en flot førstetur for sin svenske klub Sävedalens AIK, hvor han skiftede som nummer 18, kun 30 sekunder fra de forreste, og lagde bunden for en flot stafet for holdet, der endte som nummer 46 efter alle syv ture. På Eksjö SOK's førstehold, stillede tre Junior-VM-aktuelle danske løbere til start og klarede det flot blandt de mange stærke og mere erfarne herrer. Især Mads Christian Maarup løb en flot tur, hvor han havde 29. hurtigste tid på femteturen og hentede hele 13 placeringer, efter at udlægget fra førstetur Niels Dalgaard og de efterfølgende tre ture ikke havde været helt perfekt. Sidstetur Casper Blakskjær løb også en flot sidstetur, hvor han havde 48. bedste tid på turen og kunne tage OLGY-by holdet ind til en 73. plads i mål.

Se alle (live) resultater fra Jukola 2024 her: Lakia-Jukola, Jukola 2024 - results