Skip to main content

Seks danske hold er klar til Jukola og Venla-stafetterne i Finland, der starter lørdag

| Camilla Bevensee | Nyheder

Lørdag eftermiddag går starten for alle de kvindelige løbere, på den 46. Venla-stafet, mens der samme aften sættes gang i den 75. 'Jukola viesti' for mændene, i Kauhava cirka 400 km nord for Helsinki i Finland. De ikoniske stafetter, med henholdsvis fire og syv ture for kvinder og mænd, skal løbes i et for området karakteristisk terræn, hvor områder med åbne klippeflader brydes af marker og giver mulighed for skift mellem orientering i meget detaljerede områder og mere vejvalgsprægede stræk. 

Stafetten i Finland er en af verdens største orienteringsbegivenheder, hvor hele 3070 hold er tilmeldt, med mere end 17.200 løbere i alt til start. Damestafetten Venla løbes lørdag eftermiddag, mens herrerne løber afsted på Jukola-stafetten kl. 23.00 (kl. 22.00 dansk tid) lørdag aften, med forventet målgang for de hurtigste hold omkring 6.30 (kl. 5.30 dansk tid) søndag morgen. 

Seks danske hold stiller til start i Finland, med et syvende hold tilmeldt, Farum-Tisvilde OK's andethold i venlastafetten, der dog ikke har fået navne på og ikke ser ud til at ende med at blive besat. Det nordsjællandske stafetsamarbejde stiller med hele tre herrehold og sammen med OK Pan Aarhus' ene hold, udgør Farum-Tisvilde OK det danske islæt i Jukola-stafetten, mens begge klubberne har et enkelt hold med hver i damernes Venla-stafet. 

Både Farum-Tisvilde OK og OK Pan Aarhus' damehold, har fra starten af Venla-stafetten, der skydes i gang lørdag eftermiddag kl. 14.00 finsk tid (kl. 13.00 dansk tid), mulighed for at være godt med. For Aarhusianerne er det den norske landsholdsstjerne Andrine Benjaminsen, der løber førstetur og hos nordsjællænderne er det den danske landsholdsløber Amanda Falck Weber, der skal først ud. OK Pan's damehold har efter førsteturen tre meget unge løbere på holdkortet, der nok får svært ved at følge deres norske klubkammerats udlæg, mens Farum-Tisvilde har newzealandske Rachel Baker, der løb en fin sidstetur for holdet ved årets Tiomila, på andenturen. Efter newzealænderen, løber Iben Valery tredjetur, mens amerikanske Erin Nielsen tager sidsteturen, og det bliver nok svært for det danske hold at hænge med helt fremme i stafetten hele vejen igennem. 

For herrerne på Farum-Tisvilde OK's førstehold, er det potentielt en anden sag, da det nyopstartede stafetsamarbejde, der blev sat hårdt på prøve til Tiomila, på papiret har stort potentiale ved den prestigefyldte stafet i Finland. Flere af de afbud der ramte holdet op til den svenske stafet, er nu klar og stiller til start i Kauhava, og med et stærkt udlæg, hvor Elias Hinge Krogsgaard og svenske Gustav Runefors lægger for, og til sidst en stærk afslutning i form af Magnus Dewett og Jacob Steinthal, bliver det spændende at følge satsningen præstere i det finske.

OK Pan Aarhus stiller også med et hold, hvor de på flere ture har mulighed for at blande sig i stafetten, men som nok ikke kan være med lige så langt fremme som rivalerne fra Nordsjælland i mål. 

Igen får flere unge danske løbere chancen på Farum-Tisvildes andet- og tredjehold, og det bliver spændende at se hvordan det går dem mod de mange stærke finske, svenske og norske hold. 

Udover de danske hold, er der også danskere i aktion på flere udenlandske hold, fx skal Andreas Bock Bjørnsen løbe førstetur for IL Tyrvings førstehold, mens også VM-aktuelle Oscar David Broman Jensen igen er til start på svenske Pan Kristianstads førstehold og Laurits Bidstrup Møller, tager tredjeturen for sin finske klub Turun Suunnistajats førstehold. Mads Christian Maarup, Niels Dalgaard og Casper Blakskjær, der alle tre er udtaget til Junior-VM i starten af juli, stiller til start for deres svenske o-gymnasiums klub, Eksjö SOK, mens Björn Cederberg er på holdkortet for Göteborg Majorna. 

I damestafetten skal Ida og Malin Agervig Kristiansson ud på henholdsvis tredje- og fjerdetur for deres svenske klub IFK Göteborg Orientering, mens Eva Örnhagen Jørgensen stiller til start for naboklubben Göteborg Majorna som andentur. Annika Simonsen skal igen tage IKHP Huskvarna sikkert i mål som førstetur på den svenske klubs førstehold, mens Lotte Markussen også løber sidstetur, dog for norske NTNUI's andethold. Line Cederberg er også 'ankerkvinde' på svenske Göteborg Majornas andetshold og det samme er Agnes Nørgaard Kracht for svenske Västerviks OK's førstehold, hvor også danske Nicoline Friberg Klysner er på holdet, som andentur. 

Både Venla og Jukola kan følges live på TV og streaming (det koster 25 EUR) og via live-resultater og GPS her:
Live Web TV - Lakia Jukola 2024
Live resultater mm. - Lakia Jukola 2024