Ungdomsstafetten Syd 2024

| Camilla Bevensee | Nyheder

Børn og unge løber med og mod hinanden - de voksne er bare med som hjælpere. Der er en særlig stemning i skiftezonen, når der er plads og udsyn for børnene, de kan bedre komme til for de voksne, de giver den 'max gas' og de hepper helt vildt på hinanden. Det vi beskriver her er: Ungdomsstafetten!

I Børne & Ungeudvalget samt Udvalget for nye Konkurrencestrukturer under Dansk Orienterings-Forbund, er der arbejdet med at tilbyde nye stævneformater, der kan tiltrække ungdomsløbere. Et af arbejdsgruppernes tiltag er Ungdomsstafetten, der henvender sig til de 5-16-årige, der løber begynder, lette og mellemsvære baner. I 2023 blev Ungdomsstafetten gennemført for første gang med FIF Hillerød som arrangør, og der blev høstet nogle gode erfaringer. En af erfaringerne er, at det er vanskeligt at tiltrække løbere langvejs fra i alderssegmentet 5-16 år. I 2024 rulledes Ungdomsstafetten derfor ud i de tre kredse for at komme tættere på ungdomsløberne.

Første ungdomsstafet i 2024 var Ungdomsstafetten - Syd, der blev afholdt søndag den 9. juni i Sønderskoven i Vejle. Odense Orienteringsklub og OK SNAB var arrangør på løbet, der tiltrak hele 39 løbere og omkring 30 hjælpere (forældre).

"Det var faktisk flere end vi som arrangører havde turdet håbe på," fortalte Morten Mølgaard Nielsen fra Odense.

Løbet blev afviklet som en stafet med tre løbere på hvert hold og hver løber skulle løbe to ture (mellemsvær, begynder, let, mellemsvær, begynder, let). Ved tilmelding angav man hvilken sværhedsgrad man ønskede at løbe, hvorefter arrangørerne satte holdene på tværs af klubberne. Formatet er inspireret af den måde, stafetten afvikles på sydkredsens U1 sommerlejr, hvor idéen er, at holdene skal være så jævnbyrdige som muligt. Inden løbsstart var der en udførlig demonstration af hvorledes fællesstart og skiftezone fungerer, holdlederne blev klædt på til opgaven og skyggerne instrueret i deres opgaver. Løberne fik nummerlapper på og havde fået holdnavne efter dygtige o-løbsnationer i Europa. Efter en spændende dyst i bakkerne ved Vejle Fjord var der præmieoverrækkelse, hvor der var medaljer til de tre hurtigste hold og alle løberne modtog en slikpose i præmie. Det hele blev afsluttet med Bodils lækre pastasalat og socialt samvær.

Løbet var forberedt og planlagt af Morten Mølgaard Nielsen fra Odense og Lars Pagh fra OK Snab, men det var de fremmødte hjælpere, der hjalp med postudsætning, opbygning af stævneplads, styring af de enkelte hold, skygning, at heppe på løberne, nedtagning af stævneplads og indsamling af poster. Der var fremmøde på stævnepladsen kl. 9.30, hvorefter alle ved fælles hjælp afviklede stævnet. Kl. 12.00 var alle løberne i mål og der var klar til mad. Kl. 13.00 var stævnepladsen pakket sammen og alle kunne drage hjem.

"Vores fornemmelse som stævneledere var, at børnene havde en rigtig god oplevelse. Trods regnvejr var der masser af smil og leg og glade børn. Børnene gav den max gas i skoven, der blev heppet og hujet og kæmpet, og der var ingen tvivl om at børnenes naturlig konkurrenceiver var intakt, selvom det var lidt tilfældigt hvem der kom på de bedste hold og hvem der løb med medaljerne. Vi var virkelig godt tilfredse og står selvfølgelig til rådighed med sparring og gode råd til de næste arrangører af Ungdomsstafetten," lyder det fra Morten Mølgaard Nielsen og Lars Pagn efter en vellykket stafet.