Skip to main content

Vejen til EOC 2024: Landsholdet har snuset til EM-terrænerne i Ungarn

| Camilla Bevensee | Nyheder

Landsholdet tog hul på forberedelserne til EM i Ungarn i august, da de henover sidste weekend var på træningslejr i området. Og vejen til årets vigtigste mesterskab for dem, der satser på skovdistancerne, har indtil videre budt på en hård og intensiv introduktion til de hurtige ungarske terræner. 

'Vejen til EOC 2024': følg det danske landshold på vejen mod EM i orienteringsløb i Ungarn 15.-20. august, i en række nyheder her på hjemmesiden. Serien starter med de første erfaringer fra terrænerne, med cheflandstræner Tue Lassen, der netop er kommet hjem fra træningslejr i Ungarn.

Med ti træninger på seks dage, inklusiv rejsetid, var landsholdets første træningslejr frem mod europamesterskaberne i orienteringsløb i Mór, vest for Budapest i det nordlige Ungarn, en intens affære. Programmet lød på to træninger hver dag fra fredag til mandag, og konkurrencer både fredag, lørdag og søndag. Dertil en træning torsdag eftermiddag efter rejsen til Ungarn og en hurtig træning inden afrejse hjem igen, så holdet der var afsted, fik mest muligt ud af træningslejren. 

Udfordrende ungarske terræner

De mange træninger i relevant terræn er, hvis man spørger cheflandstræner Tue Lassen, en vigtig faktor i forberedelserne frem mod EM, der bliver krævende på flere parametre for de danske løbere.

"Bakkerne bliver en udfordring, både teknisk og fysisk. Det kommer til at blive krævende at finde de rigtige linjer på kanterne, og selvom vejvalgene kan minde mere om noget af det vi kender som danskere, end det fx gjorde til VM i Schweiz sidste år, bliver det krævende orientering, når det kombineres med så fysisk krævende terræner også," fortæller Tue Lassen. 

Han fortæller at terrænerne i Ungarn er storkuperede kontinentalterræner, hvor der i nogle dele er meget stenet og i andre områder kan der være tættere vegetation, men generelt er der en hård og fin bund i terrænerne, der gør at man kan løbe rigtig hurtigt. En faktor, der dog også spiller ind, er varmen. 

"Vi ved at det bliver varmt til EM og vi skal være bedre forberedt på varmen i år end vi var til VM sidste år. Vi blev lidt overrumplet over den massive varme der ramte de sidste dage til VM i Schweiz, så varmetilpasning op til og varmehåndtering undervejs på EM har vi ekstra stort fokus på i år," lyder det fra landstræneren, der er kommet hjem fra Ungarn med flere positive oplevelser i forhold til løberne og hvordan de løste udfordringen i Ungarn. 

Konkurrencer i relevante terræner

Der blev løbet en mellemdistance prolog, med fællesstart og gaflinger om fredagen, inden den stod på langdistance lørdag og endnu en mellemdistance søndag. Et hårdt konkurrenceprogram, hvor der kom træning oven i, og som blev prioriteret lidt forskelligt af de danske løbere. 

"Vi ved at når vi har en træningslejr så tidligt på en sæson, hvor dem der satser skov først skal præstere i august, så kommer løberne med lidt forskellige udgangspunkter. Nogle prioriterede at være friske til konkurrencerne højere end andre, men generelt så vi gode takter fra flere dernede på enten én eller flere af konkurrencerne," fortæller Tue Lassen.

Det bliver dog et mesterskab til august, hvor landstrænere forudser at mange nationer kan være med og kæmpe om de gode placeringer. 

"Sverige, Norge, Finland og Schweiz er jo altid gode, og det kommer de også til at være i år, men der er også mange af de nationer, der er vant til varmen og til de storkuperede terræner i det centrale og østlige Europa, der nok kommer til at kunne løbe med i år også. Vi vil gerne være med og blande os og mange af vores løbere har taget store skridt i år, specielt på den fysiske kapacitet, så jeg tror vi har gode forudsætninger for at kunne lykkes i august," lyder det fra cheflandstræner Tue Lassen. 

Klubsæson inden en sidste træningsblok

Der var flere løbere med på træningslejren i Ungarn, som ikke ellers er en del af landsholdsgrupperne, og for både dem og landsholdsløberne, bliver de næste én til to måneder en konkurrenceperiode i klub-regi, inden den sidste hårde træning skal lægges i juni og juli. 

"For mange af dem der satser EM, er det skov der gælder, så nu går de ind i en klub-del af sæsonen med stafetter som 10mila og Jukola, og med konkurrencer i Sverige, hvor de prøver at få præsteret så godt som muligt. Efter det skal der trænes hårdt i slutningen af maj, juni og hele juli, og det ved vi bliver en hård periode. Alt andet kommer til at handle om sprint og VM i Skotland i juli, så dem der først skal præstere til EM i august skal igennem en afgørende træningsperiode, hvor fokus er vendt væk fra dem. Det kan være ret krævende. Vi skal hjælpe dem med at den hårde træningsperiode over sommeren, så de kan præstere op til deres bedste i Ungarn," slutter cheflandstræner Tue Lassen af. 

Følg landsholdet til EM i Ungarn

EM i Ungarn afholdes 15.-20. august, og der er mulighed for at løbe publikumsløb dernede, til Ungarns største 5-dages etapeløb, Hungaria Cup. Der kommer mere information på hjemmesiden her, men sæt allerede nu kryds i kalenderen, så du kan komme ned og opleve stemningen til et stort mesterskab i orienteringsløb, heppe på de danske løbere og selv prøve at orientere i nye og spændende terræner.

Mesterskabet kan som altid også følges hjemme fra stuen via IOF Live, hvor mere info også kommer ud, når mesterskabet nærmer sig.