Skip to main content

Ny retning for elitearbejdet i DOF 2024-2027

| Camilla Bevensee | Nyheder

Dansk Orienterings-Forbund var onsdag 1. november til eksamen hos Team Danmark og fik desværre et ikke-bestået. Vi har ikke kunne leve op til de sportslige målsætninger ved EM og VM. Vi har fået en ny aftale, nu som Puljeforbund, hvilket er en nedgradering, hvor støtten ændres fra 2.000.000 kroner til 800.000 kroner årligt.

Sportschef Anders Bachhausen og landstræner Tue Lassen har siden sensommeren været i tæt dialog med vores samarbejdspartner Team Danmark og med forbundets Eliteudvalg om en ny eliteplan. Årsagen er, at vi ikke har kunne leve op til de sportslige målsætninger i aftalen, og vi har også ønsket en ny retning for at kunne hjælpe nye løbere op i verdensklasse. Mange sportsgrene og discipliner er ikke støttet af Team Danmark af forskellige årsager, så vi må ikke tage det for givet at vi har en aftale. Vi har nået rigtigt meget med vores nuværende set-up, i retning af at få et meget bredt elitemiljø tilbage i Dansk Orientering. Løberne har løftet sig som gruppe, men vi mangler topresultaterne.

Vi havde allerede påbegyndt arbejdet med at slanke og ændre vores elitegrupper inden mødet med Team Danmark, og løberne har været orienteret. Nu kommer vi til at se på inddelingen endnu en gang, da vi har meget færre midler. Det nye set-up har ikke en sportschef, men en cheftræner som ansvarlig. Hertil var planen indtil i dag, to specialisttrænere for henholdsvis skov og sprint, og så håbede vi på at kunne knytte en talentansvarlig til teamet, som skulle have med alt talentudvikling at gøre. Team Danmark vil slet ikke støtte vores talentarbejde i de kommende år, og det betyder at vi nu skal vende alle brikker.

Vi kommer til at deltage i alle vigtige landsholdsaktiviteter som hold, også fremadrettet. Vi har også fortsat høje ambitioner, og vi tror på at vi har en gruppe af eliteløbere, der kan bringe os meget langt. Vi ved også at deltagerbetalingen, som vi må sende til løberne, vil stige markant; at vi vil have færre og billigere træningsaktiviteter; at vi vil have færre rejsedage og at serviceniveauet bliver lavere. Vores set-up kommer på nogle punkter til at ligne den virkelighed som gælder i selv flere store orienteringsnationer, og specielt i mange af dem, der er lidt mindre end os.

Markante ændringer i organisationen

Det betyder uanset hvordan vores endelige aftale med Team Danmark kommer til at se ud, at vores organisation ændres markant. Sportschefrollen og landstrænerrollen i den forstand vi kender i dag, bortfalder til fordel for:

  • Cheftræner 100% - Tue Lassen besætter dette job.
  • To Specialisttrænere, forhåbentlig med en eller anden aflønning – måske bortfalder de helt.
  • Talentansvarlig, al junioraktivitet - beskedent ansættelsesforhold.

Det betyder at Anders Bachhausen selv har arbejdet mod en løsning, hvor hans job forsvinder og ophører senest 01-03-2024.
Jeppe Ruud er opsagt i den nuværende rolle til 01-03-2024. 

Astrid Ank Jørgensen overgår fra 1-11-2023. til at være 100 % beskæftiget under området B&U, efter eget valg. Talentudvikling for juniorer flyttes nu til dels til dette område i forhold til sparring med specialister fra DIF i stedet for Team Danmark.

Klubberne informeres på Eliteklubforum

Et stort arbejde venter forude, med at få tilpasset midler, mål og ambitioner til den nye virkelighed. Eliteudvalget vil være med inde over dette arbejde og ved Eliteklubforum 22. november, vil klubberne blive orienteret om hvor arbejdet er nået til.

Løberne i DOF’s elitegrupper er informeret om den nye aftale og de første konsekvenser.

Det er rigtigt mange ændringer på én gang, og vi havde troet vi kunne melde klart ud til alle i dag. Det kan vi ikke og udtagelsen til landsholdsgrupper bliver udskudt. Vi tør ikke love, at vi er klar før end dagen, hvor vores aftale med Team Danmark underskrives. Det bliver den 13. december. Så snart vi kan, melder vi klart og tydeligt ud, hvad det ellers har af betydning, både for dig som eliteløber, for klubberne, holdkammeraterne og Dansk Orientering - alle får besked. Helt afgørende er det, at vi har overblik over økonomien, da DOF pt. ikke har afsat midler til at elite skal fylde mere end 1.400.000 kroner i budgettet for næste år.

Dansk Orientering står stærkt. Vi har et fantastisk elitemiljø og en bred opbakning til arbejdet. Vi har taget udfordringen op og kommer stærkere ud på den anden side, og vi kommer igen til at have løbere i verdensklasse.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte Bo Simonsen på 22207385,  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Anders Bachhausen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

På vegne af DOF
//
Bo Simonsen
Direktør