Skip to main content

Tredje VM-medalje til Nikoline Splittorff

| Michael Lindholm | Nyheder

VM’s sidste individuelle konkurrence endte med en dansk bronzemedalje til Nikoline Splittorff og således hendes tredje VM-medalje – en af hver karat. Gertrud Riis Madsen endte på den altid lidt ærgelige 4. plads hos juniorpigerne, mens Morten Örnhagen blev nr. 7 og Cæcilie endte som nr. 9.

Generelt var det en god dansk dag med flere gode præstationer. Alle 8 ryttere kom igennem nogle relative flade og hurtige baner, selv om terrænet var ujævnt og krævede fuld fokus. Vindertiderne ligger i den høje ende af reglementet, men det er reelt kun juniorpigerne som kører over deres max på 68 min, resten er ramt rigtig godt af banelæggerne.

Fællesstarten eller massestarten som den også kaldes (efter det engelske Mass Start, red.) er at sammenligne med en enkeltmandsstafet. Man får kortet 15 sek. før starten går og så er det med at få det i kortholderen, får styr på post 1 eller satse på at man kommer med ”toget” til den rigtige post. Man kan næppe vinde løbet til post 1, men man kan gøre det rigtig svært for sig selv at ende i toppen!

Nikoline og Cæcilie kommer skævt afsted. Det der ikke måtte ske, skete for Nikoline og Cæcilie kort efter starten. De kører ned i forbudt område, men opdager det heldigvis hurtigt og kører sammen vej tilbage. Herfra var det ren pacman som Cæcilie udtrykte det. Det kostede lidt kræfter at køre sig frem til fronten igen.

Der var ret stor forskel på de to runder dame elitefeltet kører, hvor de passerer stævnepladsen ca. halvvejs. Undervejs er der også gaflinger og ud fra hvad pigerne fortæller efter løbet, så var det svært at få styr på hvor man var placeret. Nikoline har en lang første runde, samme som Emily Benham Kvåle (GBR) som hun møder flere gange. Hun ved det dog ikke i øjeblikket og da hun sent på banen igen kører sammen med Emily, Martina Tichovska (CZE) og den finske veteran Marika Hara tror hun at de kører om sølv, da hun har set en litauer foran.

Det er det slet ikke og hun finder ud af at det er sejren de kører om. De sidste otte poster er ugaflet og tempoet er naturligvis højt her. Imod mål kører Martina og Emily væk og det ender med guld til Martina Tichovska som afviser Emily Benham Kvåle med otte sek. Nikoline Splittorff kører i mål til en fornem bronzemedalje 20 sek. efter Martina og er godt tilfreds. Hun fortalte, at skulle hun have vundet, skulle det være sket o-teknisk tidligere på banen, men i slutningen var der ikke kræfter til at udfordre de to.

Cæcilie var også godt tilfreds med løbet og bortset fra starten og så en ret stor fejl i den tvundne passage omkring målgang, hvor hun taber noget tid, så synes hun selv hun kørte sin bedste VM-løb hidtil. Måske tabte hun en placering på bommet til sidst, men ender som nr. 9 blandt de 48 startende.

Cille

Cæcilie Christoffersen ved publikumspassage. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

Fine herre elite præstationer. En skæv start af Morten Örnhagen slog ham ikke ud og han fik arbejdet sig godt op igennem feltet i et løb som var rimelig ”nemt” o-teknisk, men til gengæld skulle der køres til i det flade terræn (Mortens ord, red.). Morten ender som nr. 7, efter en oprindeligt at have været 6’er, men en finsk protest mod André Hagas diskvalifikation blev omgjort af juryen og dermed rykkede Morten en plads ned.

Oliver Friis stemte i med en skæv start, kommer til at køre forrest i en gruppe hvor han er fysisk stærkest, men laver lidt småfejl og ender som nr. 23. Modsat de to havde Noah Tristan Hoffmann en god start og indtil post 10 går det fornuftigt. Herfra ryger han dog ind i både lidt småfejl og tekniske problemer med cyklen. Det ender med en placering som nr. 37 blandt 88 startende.

Verdensmester bliver Vojtech Ludvik (CZE), VM-guld nr. 2. André Haga (FIN) tager sølv og Simon Hellmüller (SUI) tager bronzen.

Morten pa ruten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morten undervejs på fællesstarten. Foto: David Hoffman, WMTBOC2023

Gertrud på fornem 4. plads. Hun fører et stykke tid på første runde, formentlig fordi hun har den korte runde. Gertru giver udtryk for at det var det hårdeste løb fysisk pga. de små ujævne stier. Hun ender som nr. 4, men dog hele 2:48 min. fra bronzen, og var umiddelbart godt tilfreds med indsatsen.

Både Sofie Okkels Jensen og Miri Brunstedt Nørgaard har ok løb og ender som henholdsvis nr. 21 og 28. i en hård og hurtig kørt fællesstart.

Svenske Tilda Palm vandt guld. Efter at have bejlet til en sejr gennem de første tre konkurrencer, lykkedes det endelig. 14. sek. efter kom den tjekkiske komet Sofie Stranska og tog sølv, mens bronzen gik til finske Silja Yli-Hietanen.

Stafet er stafet. Vi er fremme ved VM’s sidste konkurrence og det er den berømte og måske også frygtede stafet. Her kan alt ske.

Ingen af de tre danske hold vil være medaljefavoritter og det vil andet lige være en overraskelse såfremt der kommer metal med hjem. Top-6 er dog muligt og ikke urealistisk.

Dame elite stiller i rækkefølge Cæcilie Christoffersen, Nina Hoffmann (holdleder) og Nikoline Splittorff. Herre elite har en rækkefølge med Noah T. Hoffmann, Oliver Friis og Morten Örnhagen. Endelig stiller juniorpigerne med Gertrud Riis Madsen, Sofie Okkels og Miri Brunstedt Nørgaard.

Både dame elite og juniorpiger begynder kl. 10.10 og herrerne kl. 10.20. Efter sidste start er det muligt at følge GPS-tracket.

I stafetten er det kun nationens bedst placerede hold der tæller med. De store nationer som fx. Tjekkiet, Finland m.fl. har ofte flere hold med.

Følg VM-stafetten på IOF’s liveside her: WELCOME | International Orienteering Federation

Endelig kan du naturligvis også følge VM på arrangørhjemmesiden: World MTBO Championship Jičín CZE 2023 (wmtboc2023.cz)

Oliver Friis i mål. Foto: Katja Brunstedt, holdlederOliver i mal