Skip to main content

Efterårets første DM Weekend

| Helge Lang Pedersen | Nyheder

Mens vi glæder os over MTB-O-kørernes flotte præstationer ved VM i Tjekkiet, forbereder fod-o-folket sig til DM Mellem og det første danske mesterskab i Knock Out sprint, som begge afholdes i Nordsjælland i den kommende weekend med FIF Hillerød Orientering som erfaren arrangør.

De danske mesterskaber på mellemdistance afholdes i Gribskov Nord, der også husede de danske mesterskaber på lang distance i 2016. En meget åben skov, overvejende med løvskov og mindre partier af nåleskov med indslag af flere tætte områder med diffus bevoksning og varieret gennemløbelighed. De fleste er nok spændte på, hvordan VM-banelæggeren fra 2022, Ulrik Staugaard, har løst opgaven med at kreere baner til lejligheden.

Løbet bliver første anledning til at markere de flotte resultater, som er præsteret af de danske landsholdsløbere på den internationale scene gennem sommeren. Langt de fleste er på startlisten til DM Mellem og deres klasser vil have særlig bevågenhed.

H 21 og D 21 er World Ranking Event og samtidig 5. afdeling af TRIMTEX Cup, seniorranglisten. Kvindernes rangliste føres af Hedvig Valbjørn Gydesen OK Melfar foran Agnes Nørgaard Kracht  fra Tisvilde Hegn OK. Desværre har Hedvig brækket sin hånd under en træning og er derfor ukampdygtig, så af de to er det kun Agnes, der hører til i det store felt af favoritter til DM Mellem - ikke mindst efter et forrygende løb på langdistancen ved World Cup i Tjekkiet. Sidst startende Miri Thrane Ødum løb ligeledes flot ved World Cup på mellemdistance og leverede derudover fine præstationer ved sommerens VM i Schweiz. Når dertil lægges de altid stærke søstre Cecilie og Nicoline Friberg Klysner og flere med dem, så forstår man, at der venter en spændende konkurrence. Damesenior starter fra kl. 13:15 til kl. 14:03 med forventet afgørelse omkring kl. 14:35.

IMG 2914

Agnes Nørgaard Kracht - her ved World Cup i Tjekkiet - blandt favoritterne i DM Mellem

Herrernes rangliste føres af det unge stortalent, Asbjørn Kaltoft, OK Pan Aarhus, som imponerede med en 40. plads på den hårde langdistance ved World Cuppen i Tjekkiet - og ved samme World Cup var bedste danske herreløber i sprint. Laurits Bidstrup Møller fra Silkeborg OK ligger p.t. på andenpladsen i TRIMTEX Cup, men han stiller ikke op ved DM Mellem.

I stedet meldes Danmarks bedste herreløber ved årets VM, Søren Thrane Ødum at være tilbage i fin form efter han måtte rejse hjem fra World Cup afdelingen først i august uden at komme i aktion. Søren vurderede selv, at programmet med VM efterfulgt af O-Ringen måske havde været lige hårdt nok, men i forrige weekend vandt han et løb i hårdt Göteborg-terræn og han må påtage sig favoritværdigheden i herresenior ved DM Mellem. Jacob Steinthal fra arrangørklubben er en mulig outsider efter flotte præstationer ved både VM og World Cup. Søren starter sidst i herresenior kl. 14:50, så klassen ventes afgjort lige efter kl. 15:20.

Juniorklasserne indgår som 8. konkurrence i juniorranglisten LØBEREN League. Begge er inddelt i to klasser for hhv. 18- og 20-årige i DM, men begge herrejuniorklasser løber samme bane og tilsvarende for damejuniorerne. Herrejunior er dog klinisk renset for spænding. Den er for længst vundet af junior-VM bronzevinderen Oscar David Broman Jensen fra Allerød OK og Allerød OK viser i det hele taget skræmmende styrke ved at have hele 6 løbere i top 7 på ranglisten og alle er tilmeldt DM Mellem. Man får ikke meget retur fra bookmakerne, hvis man spiller på Allerød-sejr i mindst én af de to juniorklasser.

IMG 2293

Oscar David Broman Jensen - her ved Danish Spring - kan nogen true hans dominans?

Damejunior ranglisten føres af Ida Riis Madsen , OK Pan foran Laura Bobach fra samme klub. Men de kan ikke stille meget op, hvis Eva Ørnhagen Jørgensen, OK SNAB, lever op til weekendens favoritværdighed og også slår til ved DM Lang på hjemmebane. Hun var klart bedste danske dameløber i junior-VM i Rumænien og har p.t. 5 sejre og da syv løb tæller, kan Eva ligesom Oscar David nå op på maksimumpoint. Men det kræver selvfølgelig to gode præstationer, da Eva ikke har point fra 2. og 4. afdeling.

Endelig skal det ikke glemmes, at de danske H og D 16 løbere præsterede flot ved Ungdoms-EM i Bulgarien i juni måned og at Danmark havde 8 medaljer med hjem fra de netop afholdte Veteran-VM i Slovakiet. De fleste af de løbere vil også kunne følges i DM Mellem. Så skulle man ikke være blevet tilmeldt, er der al mulig grund til alligevel at komme forbi i Gribskov i morgen - hvor det naturligvis også er muligt at købe en åben bane - i tidsrummet 11:00 - 13:30.

Link til DM Mellems hjemmeside