Skip to main content

Nikoline vinder GULD på VM-langdistance

| Michael Lindholm | Nyheder

Nikoline Splittorff toppede en glimrende dansk dag ved at vinde GULD i damernes langdistance i Tjekkiet. Gertrud Riis Madsen fulgte op med en flot sølvmedalje hos juniorerne, mens Morten Örnhagen blev tredje dansker på podiet efter en stærk 5. plads hos herrerne.

3 x podie

3 danske ryttere på podiet ved VM langdistancen. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

Hvad vi ikke fik i søndagens sprint, fik vi så til gengæld da rytterne kom ud i skoven. På toppen tog Nikoline Splittorff guld i en rigtig hård langdistance og med en sejrsmargin på 58 sek. til Emily Benham Kvåle, Storbritanien. Igen var det en varm dag i det tjekkiske terræn, omkring 30 grader, dog med en smule skyer nu og da. Nikoline vandt sin i alt 5. VM-medalje (tre af fineste karat) efter en tæt kamp med Emily Benham Kvåle, stort set hele vejen. Lidt utraditionelt var der hele 31 poster på de 32,9 km. Det begyndte da også med et baneforløb, som nærmest var en sprint værdig, inden rytterne skulle ud på langstrækkene som normalt kendetegner langdistancen. De danske ryttere var efterfølgende ganske enige om at det var en rigtig fin og sjov bane.

Nikoline ligger nr. 4 ved post 4, men derfra er det bare frem og op og selvom hun synes der var meget langt hjem efter halvdelen af banen, så formår hun at komme foran Emily ved post 26 og øger afstanden hele vejen til stregen.

Samme Emily havde på forhånd rost langdistancen fordi det indikerede at damerne for første gang siden 2019 ville ramme inden for reglementets vindertid på 105-115 min. Det gjorde de da også, Nikoline vandt i tiden 1:54:19 timer.

Cæcilie Christoffersen endte som nr. 10, hvilket er ganske pænt blandt de 44 startende. Hun var dog hele 16 min. efter Nikoline og begynder løbet med en del småfejl og i tillæg må hun tilbage og kontrollere et kontrolnummer da hun bliver usikker på om det er den rigtige post hun har klippet. I tillæg styrter hun undervejs og måtte en tur forbi samaritterne efter løbet med en flænge i knæet. Gabriele Andrasiuniene fra Litauen vandt bronze og så skal det med at den unge finske komet og sprintverdensmester fra i søndags Kaarina Nurminen blev en imponerede nr. 4.

Gertrud i mal

 Gertrud Riis Madsen på vej i mål til VM-sølv. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

 SØLV til Gertrud i W20

Før Nikoline kørte i mål, havde Gertrud Riis Madsen allerede afsluttet sit løb og endte altså med at vinde en flot flot sølvmedalje. Vi ved godt at Gertrud er fysisk stærk, og når så også det korttekniske følger med, så giver det medalje! Hun formåede at holde hovedet koldt i ”sprint”starten og fører faktisk frem til post 5. Herefter ligger hun konstant i top-3 og ca. halvvejs holder hun andenpladsen hjem.

Gertrud og resten af juniorpigerne blev dog sat eftertrykkeligt på plads af den blot 15-årige(!) tjekke Sofie Stranska. Hun vandt med hele 4:41 min. til Gertrud og yderligere næsten to min. til bronvinderen, som blev svenske Tilda Palm. Det bemærkes at Sofie Stranska egentlig er D17-rytter og først bliver juniorrytter om to år!

Sofie Okkels Jensen kørte en fin langdistance og endte som nr. 23. Hun taber en del i starten og er nede som nr. 30 ved post 2, men derefter kører hun sig op og kører fine splittider hjem. Sofie udtrykte efter løbet at det var langt og hårdt.

Miri Brunsted Nørgaard ender som nr. 25 og har også en hård dag på cyklen. Hun har døjet med forkølelse op til løbet og må erkende at så er små to timers hård langdistance en (for) hård belastning.

Sofie far dessinger

Sofie Okkels Jensen får de sidste instruktioner inden langdistancen. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

Stærk 5. plads til Morten

Hos herrerne havde Morten Örnhagen en forholdsvis tidlig start, kørte et rigtig fornuftigt løb omend han også var en tur i jorden og frygtede en overgang om kravebenet var brækket. Så galt er det heldigvis ikke og efter at have ført ved målgang og i et godt stykke tid, endte han som nr. 5 og dermed en tur på podiet. Morten var 6:10 min. efter den suveræne vinder, tjekkiske Vojtech Ludvig. Simon Hellmüeller vandt sølv, mens bronzen gik til endnu en tjekke, Vojtech Stransky, som dermed fik revanche efter at være blevet diskvalificeret i søndagens sprint, hvor han ellers lå til en sølvmedalje.

At Morten skulle ende i toppen så ikke sådan ud med en tidlig start. Det er oftest en fordel at køre sent når der er spor i fx græs og på stier og veje med løs grus. Udover styrtet, så har han også døjet med eftervirkninger efter et løberknæ og kort før VM fik han tillige konstateret anstrengelsesastma. Det er heldigvis udredt og Morten var selv ganske tilfreds med dagens præstation.

Morten i mal

Morten Örnhagen på vej i mål til en stærk 5. plads. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

Oliver Friis endte som nr. 24 af de 70 startende i elitefeltet og havde et løb hvor det hverken var helt godt eller helt skidt. Noah Tristan Hoffmann ender som nr. 38 efter flere små og større fejl undervejs og fik en lang dag i skoven.

VM fortsætter tirsdag med mellemdistancen og som regel er den teknisk og med vindertider på 50-55 min. for eliten og 40-44 min. for juniorerne. Første start er kl. 09.30.

Igen er der gode muligheder for danske topplaceringer. Nikoline Splittorff er forsvarende verdensmester fra 2022 i Sverige.

Følg VM dag for dag på IOF’s liveside her: WELCOME | International Orienteering Federation

Endelig kan du naturligvis også følge VM på arrangørhjemmesiden: World MTBO Championship Jičín CZE 2023 (wmtboc2023.cz)