Skip to main content

Nikoline bedste dansker på VM MTBO’s første dag

| Michael Lindholm | Nyheder

Nikoline Splittorff blev nr. 6 i VM’s første konkurrence, som var en finurlig teknisk sprint med rigtig mange poster (+30) og temperaturer over 30 grader. Resten af det danske hold leverede præstationer på det jævne, men måske kan holdet søge trøst i at nu skifter terrænet til skov og det passer formentlig de fleste danskere noget bedre.

Vi har været godt forvænt med medaljer i næsten alle konkurrencer ved de seneste VM, sådan blev det dog ikke fra start i år . Reelt var danskerne ikke i nærheden af medaljer, men det endte dog med en 6. plads og dermed en tur på podiet til Nikoline Splittorff i dame elite (top-6 præmieres i MTBO, red.).

Nikoline var 1:57 min. efter den suveræne vinder, finske Kaarina Nurminen. Cæcilie R. Christoffersen endte som nr. 11, 3:18 min. efter vinderen og så store forskelle er ret markante. De store tidsforskelle vidner da også om en drilsk og svær sprint i hjertet af Jicin. Det er oftest set at det er sekundstrid der afgør det, men sådan var det ikke i dag.

Nikoline har egentlig fået det ud af det som hun kunne indledningsvis, men efterfølgende var der alligevel for mange små fejl, som bare koster.

Cæcilie udtrykte at have kørt for defensivt, hvilket i sidste ende koster tidsmæssigt.

Førsteårs U23-rytter Kaarina Nurminen, Finland (21) vandt altså guld og ganske suverænt. 28 sek foran den  rutinerede og i Norge bosiddende brite Emily Benham Kvåle. Bronzen endte også om halsen på en finne, det blev Henna Saarinen, som var 1:34 min. efter landsholdskollegaen.

Tjekkisk dobbeltsejr hos herrerne

I herre elite blev Morten Ørnhagen bedste dansker som nr. 26. Både Oliver Friis og Noah Tristan Hoffmann manglede en post i mål, da de begge overså posten umiddelbart efter en publikumspassage. Oliver synes egentlig han havde kørt ok udover fejlen, mens Noah lavede flere fejl undervejs.

Det blev tjekkisk dobbeltsejr, da Krystof Bogar vandt, det var hans VM-medalje nr. 20, heraf ti af fineste karat. Krystof vandt med en pæn margin på 33 sek. til landsmanden Vojtech Ludvig, mens den estiske veteran Lauri Malsroos tog bronzen. Tjekkerne var voldsomt godt kørende, da de også blev nr. 4 og to ryttere på en delt 7. plads. I tillæg kørte Vojtech Stransky sig indledningsvis til en delt sølvmedalje, men blev efterfølgende diskvaificeret for at have kørt i forbudt område.

Generelt er flere ryttere i alle fire klasser diskvalificeret for at have forbudt sig mod reglerne, men det tjener arrangørerne til ære at de har haft mange kontrollanter i terrænet og er skredet ind over for de ryttere som har brudt reglementet!

Pæne juniorpræstationer

Man skulle formentlig have været en superoptimist hvis man havde set en dansk medalje til juniorpigerne. Sådan gik det heller ikke, men alle tre piger endte lige præcis i bedste halvdel som nr. 16, 17 og 18 og det er bestemt positivt. Sofie Okkels Jensen er med til sit første VM (efter EM debut i april) og endte som bedste dansker som nr. 16, 2:55 min. efter den finske vinder. Miri Brunstedt Nørgaard kom på placeringen lige efter, men dog næsten et minut efter Sofie og generelt efter et løb med (for) mange små fejl. Gertrud Riis Madsen endte på en delt 18. plads og efter et løb hvor hun nok kørte for defensivt.

Finland vandt tillige guld i M20 klassen, og med tre klassesejre og yderligere to bronzemedaljer, må man sige at de er kommet godt i gang med årets VM. Det er dog ikke overraskende, både Finland og værtsnationen Tjekkiet er stærke i alle discipliner og må forventes at tage en del af VM-medaljerne. Det skal med at Sverige blev nr. 2, 3 og 4 hos juniorpigerne.

MTBO landsholdet VM 2023

Det danske VM-hold på plads i Tjekkiet. Foto: Katja Brunstedt, holdleder

VM fortsætter tirsdag med langdistance og der venter rytterne en hård omgang med mange højdemeter.

Følg VM dag for dag på IOF’s liveside her: WELCOME | International Orienteering Federation

Endelig kan du naturligvis også følge VM på arrangørhjemmesiden: World MTBO Championship Jičín CZE 2023 (wmtboc2023.cz)