Skip to main content

WOC 2023: Søren Thrane Ødum nummer 13 på langdistancen, på en tung dansk dag

| Camilla Bevensee | Nyheder

Skyerne lå tungt mellem træerne, da de første løbere blev sendt i skoven på dagens langdistance ved Laax til VM i Schweiz. Fra karantænen på toppen Crap Sogn Sion, i 2200 meters højde, kunne de senere startende se det klare op, og solen skinnede undervejs, da Søren Thrane Ødum, som sidststartende danske løber i dag, løb sig til en 13. plads på VM langdistancen. Ingen af de danske løbere var helt tilfredse med deres præstation, og flere var skuffede og kede af det, efter dagens løb, der stillede ekstreme krav, både fysisk og teknisk.

I mål var Søren Thrane Ødum en af dem, der var skuffede over sit løb, der dog endte med at være en klar forbedring siden sidste gang han løb VM langdistance, hvor han blev nummer 24, til WOC i Tjekkiet i 2021. 

"Det var okay i starten. Jeg følte mig egentlig stærk nok. Til sidst gik jeg fuldstændig kold, og begyndte at løbe dårligt og tage dårlige beslutninger. Jeg er bare mega skuffet lige nu," lød det fra Søren Thrane Ødum kort efter han kom i mål efter 1 time, 45 minutter og 7 sekunder i skoven. 

Søren endte med at være 12 minutter efter vinder Kasper Fosser fra Norge, der tog sin anden VM langdistance guldmedalje i træk, 51 sekunder foran Matthias Kyburz fra Schweiz og 4:31 minutter foran Olli Ojanaho fra Finland. 

Miri Thrane Ødum blev næstbedst placerede dansker i dag på den lange distance til VM, på en 20. plads, lige under 20 minutter efter hjemmebanefavoritten Simona Aebersold, der tog sejren 31 sekunder foran regerende verdensmester fra Sverige, Tove Alexandersson og 7:20 minutter foran norske Andrine Benjaminsen. 

Miri Thrane Ødum var heller ikke tilfreds med sit løb, da hun kom i mål.

"Jeg er sgu skuffet. Det var den her dag, jeg havde glædet mig mest til, på hele det her år. Jeg laver et kæmpe bom på én post , og så var resten egentlig rimelig fint, men det er lidt tungt lige nu. Der er stadig nogle løb tilbage her til VM, men lige nu er jeg virkelig skuffet," lød det fra OK Øst Birkerød-løberen lige efter målgang. 

Cecilie Friberg Klysner endte på en 28. plads, fire minutter efter Miri Thrane Ødum, og måtte konstatere at selvom teknikken havde været stort set fejlfri derude, rakte det ikke til mere, i det krævende terræn. 

"Det gik fint teknisk, men jeg er bare ikke stærk nok i bakkerne. Det er møghårdt at løbe derude og vide at man løber sit vejvalg og gennemfører det godt, men så syrer op ad bakkerne og ikke kan følge med fysisk deroppe hvor det er rigtigt sjovt," lød det fra Cecilie Friberg Klysner i mål.

VM-debutanterne Ida Øbro og Jacob Steinthal, der begge er udtaget til kun at løbe langdistancen ved dette års WOC, endte begge to på en 33. plads i hhv. dame- og herreklassen, og selvom de ikke var ovenud tilfredse med deres løb i mål, holdt de sammen på det og undgik at falde helt igennem på den hårde tur rundt på, og ned ad bjerget ved Laax. 

"Det gik godt i starten. Jeg får posterne stabilt. Jeg laver en fejl et sted, hvor jeg stresser lidt. Jeg får samlet det godt op, men så bliver jeg bare helt stegt til sidst, og jeg bliver lidt svimmel og kan ikke trække vejret ordentlig. Så laver jeg også en fejl her til sidst, men ellers er det en fin nok debut," lød det fra Øbro i mål, hvor hun endte med at være 28:25 minutter efter sejrende Simona Aebersold. 

Jacob Steinthal mærkede også udmattelsen til sidst på den lange bane, som han ellers kom fint igennem.

"Det gik jo egentlig udemærket. Når det lige kommer på afstand, tror jeg at jeg kan kigge tilbage på at jeg løb op til mit niveau. Jeg mangler stadig noget teknisk på sådan en langdistance, helt sikkert, men jeg turde tage nogle stop derude, for jeg vidste at det handlede om ikke at smide mig fuldstændigt væk. Så jeg er egentlig okay tilfreds," lød det efter målgang fra Jacob Steinthal, der endte med at være 24:10 minutter efter vinder Kasper Fosser. 

Landstræner Tue Lassen er enig med løberne når det kommer til det fysiske, for der mangler ifølge landstræneren stadig nogle evne, især i forhold til at løbe nedad, som var en stor del af dagens langdistance, hvor løberne løb i mål 1000 meter lavere end de startede, og undervejs havde hhv. 510 og 680 meters stigning. 

"Det har været lidt blandet med oplevelserne i dag. Det var en fysisk udfordring, som vi har haft flere, der har haft svært ved at håndtere, specielt det her med at løbe nedad. De har haft rigtigt meget nedløb og selvom vi har været hernede længe og trænet det meget, må vi konstatere, at det er vi simpelthen ikke gode nok til. Vi har noget vej at gå, når det bliver så ekstremt fysisk som det gjorde i dag," lød det fra Tue Lassen efter langdistancen. 

Og landstræneren anerkender skuffelsen hos flere af de danske løbere, men mener at 13. pladsen til Søren Thrane Ødum, er en præstation den unge løber kan være tilfreds med, også Sørens forår, der har været præget af skader, taget i betragtning. 

"Søren er ikke tilfreds, han er ked af det og skuffet, men når man kigger på hans løb, synes jeg egentlig godt at han kan tillade sig at være tilfreds med det. Det er et skridt op fra VM for to år siden. Han er på rette vej og han har ikke haft det letteste forår, så ham kan vi forvente os meget mere af i fremtiden," fortalte landstræneren og fortsatte med at se på bedste danske dameresultat:

"Miri laver for mange fejl i dag. Top-10 var inden for rækkevidde, med et mere fejlfrit løb. Det er ærgerlig og også skuffende for Miri, at hun ikke formår at løbe op til sit potentiale i dag, men vi har en masse, der kigger frem mod lørdag og søndag."

Selvom debutanterne ikke selv var helt tilfredse, sørger de for at den nedre barre for de danske resultater på VM langdistancen bliver top-33, og det vidner ifølge Tue Lassen om et stabilt niveau og en lovende fremtid. 

"Vi har alle løbere blandt de 33 bedste, med to debutanter til start i dag. Jacob og Ida er ikke helt tilfredse, men vi ser et rimeligt stabilt niveau fra dem, synes jeg. Det er godt at se at vi har nogle unge på vej, som de kommende år kan hæve sig endnu højere op," lød det afslutningsvis fra landstræner Tue Lassen.

Nu skal de danske løbere hjem og hvile sig, og de har heldigvis en ekstra dag til at restituere, inden det går løs med mellemdistance finalen på lørdag. Du kan læse optakten til den sidste individuelle distance til dette års VM, her på hjemmesiden i løbet af fredagen. 

Se alle resultater fra langdistancen her:

Damer
Officielle resultater

Herrer 
Officielle resultater

Find GPS-tracking, kort og billeder fra IOF, via IOF Live.