VM i orienteringsløb 2023 i Schweiz starter onsdag: "flere har niveauet til top-8"
Der er kun to dage til at årets højdepunkt i international orientering skydes i gang i Flims Laax i det nordøstlige Schweiz. Der er en kvalifikation og tre finaledistancer på programmet, der starter med mellemdistance kvalifikationen onsdag d. 12. juli.
Landstrænerne Tue Lassen og Jeppe Ruud, samt Sportschef Anders Hav Bachhausen, Team Danmark fysioterapeut Alejandro Martinez Bugge og hjælpere Iben Valery og Bjarke Egholm Rude, er på plads i Schweiz sammen med holdet, og de glæder sig til at komme i gang med det, der ifølge Tue Lassen, bliver et åbent og ekstremt udfordrende VM i orienteringsløb.
"Alle kommer til at blive udfordret i det her terræn og jeg tror det bliver svært at forudsige hvem der kommer til at gøre det godt til VM i år. Man skal virkelig ramme den, ramme alle de rigtige traceer, se alle de rigtige vejvalg og være det helt rigtige sted mentalt. Der er selvfølgelig nogle favoritter, men vi har set at selv de bedste kan hurtigt lægge meget tid i de her terræner, og de fejl der bliver lavet i den her type af terræn, bliver dyrere end vi er vant til ved et VM," fortæller landstræneren og fortsætter:
"Derfor er vores fokus også at finde de gode løsninger på hvert enkelt stræk og at løberne skal give sig tid, så de undgår fejl, for de bliver hurtigt rigtigt store og afgørende.”
Stigningen bliver en stor faktor
De fleste forestiller sig nok sneklædte bjerge og smukke bjergsøer, når de tænker på naturen i Schweiz, og dette års VM i alpelandet, bliver ingen undtagelse, heldigvis med undtagelse af sneen.
Der kommer til at være frit slag i bjergbuffetten for VM-løberne, der har helt op til 680 meters stigning på et enkelt løb, herrernes langdistance, og som minimum skal klatre omkring et par hundrede højdemeter på alle distancerne. På langdistancen går starten ca. 1000m højere end der hvor mål er, hvilket også betyder at løberne skal være skarpe på deres downhill evner både fysisk og teknisk.
Det bliver orienteringsløb af den mest udfordrende og krævende slags, når der efter mellemdistance kvalifikationen onsdag, skal løbes langdistance torsdag, mellemdistance finale lørdag og stafet søndag.
"Det er generelt terræntyper, der stiller ekstreme fysiske og tekniske krav til løberne, og det betyder også, at det bliver en udfordring mentalt at arbejde sig igennem det og blive ved med at kæmpe på. På langdistancen er der stejle bjergskråninger, hvor der også ligger væltede træer, er underbevoksning og underlaget kan være ret stenet og tungt. Mellemdistance og stafet området bærer præg af at være efterladenskaber fra det største bjergskred i alpernes historie, så her ligger kæmpestore klippeblokke hulter til bulter og danner et meget komplekst og detaljeret terræn, som stiller enormt store krav til præcis orientering. Terrænet er så ekstremt detaljeret at korttegneren er blevet nødt til at sortere mange terrængenstande fra for at få plads til det hele på kortet, så det stiller også krav til at løberne forstår hvad der er med på kortet og hvad der ikke er," lyder det fra landstræner Tue Lassen, der mener at de mange højdemeter også især bliver en faktor i forhold til den orienteringstekniske opgave, der venter løberne i Schweiz, specielt på langdistancen.
"Den helt store faktor på langdistancen bliver stigning, som er noget der hele tiden skal tages hensyn til, i vejvalg og gennemførsel. Det er svært at vurdere hvor højt du ligger, hvor langt du skal ned og hvad den reelle stigning ender med at blive, rundt på et givent vejvalg. Når det er så stejlt, er det også svært at tage sig frem og læse kort samtidigt, så du kommer hurtigt på bagkant og den gode følelse kommer aldrig rigtigt," forklarer landstræneren.
Potentialet er der
Der er 9 danske løbere udtaget til VM i orienteringsløb i Schweiz, fem damer og fire herrer, som løber én, to eller alle tre distancer til mesterskabet.
"Vi har et hold med, hvor der både er erfarne VM-løbere som Miri Thrane Ødum og Cecilie Friberg Klysner, og unge debutanter, som Jacob Steinthal og Ida Øbro. Det er en god blanding og det bliver spændende at se hvordan de alle sammen klarer sig i løbet af ugen. De har alle sammen potentiale til at løse opgaven godt, hvilket vi så på testløbene, spørgsmålet bliver om de også klarer at gøre det når presset er allerstørst," fortæller landstræner Tue Lassen, om det danske hold, der er klar til at komme i gang med det, de har trænet frem imod i måneder og halve år.
"Vi håber at de finder balancen, og får presset på og løbet så offensivt som muligt, men uden at miste kontrollen og lave fejl. Lykkes de, har vi flere der har niveauet til top-8, som også er vores målsætning, at få to løbere i på de individuelle distancer. Vi ved jo ikke hvordan det bliver, hvordan de vægter de forskellige områder i terrænerne, hvordan strækkene bliver og hvilke marginaler, der falder ud til hvem, men det er et mere åbent VM i år, hvor danskerne har lige så gode muligheder for at tage topplaceringer, som mange andre," fortsætter Tue Lassen og lægger op til en spændende uge i Schweiz, også med danske briller på.
Og den officielle målsætning er også i den interessante ende for os rød-hvide, hvis den bliver indfriet.
"Udover to top-8 placeringer på de individuelle distancer, har vi en officiel målsætning om at tage en medalje på stafetten. Vi har et rutineret damehold, med stærke løbere på alle ture. Det er de samme tre damer, der løb VM-stafet i Tjekkiet for to år siden, og de er sultne på at revancere den stafet, hvor de ikke lykkedes. Vi så til EM sidste år, at de var med oppe og kæmpe om medaljer indtil halvvejs på sidsteturen og endte som nr. 7. Til World Cup runden i april blev de nr. 5 efter nogle gode stabile præstationer, så vi håber at de kan fortsætte den positive trend," fortæller landstræner Tue Lassen.
"Hos herrerne har vi et rigtig spændende hold, og hvis de rammer deres bedste niveau alle tre, vil jeg ikke blive overrasket over at det kommer til at blive dem, der står for det bedste danske resultat på VM’s sidste dag,” fortæller landstræneren om de ambitiøse målsætninger og danske forhåbninger til årets udgave af den største sportslige begivenhed, man som orienteringsløber kan deltage i.
En måned i de schweiziske alper
Det danske VM-hold har gjort alt hvad de kan for at forberede sig på det der venter i Flims og Laax i den kommende uge, og siden midten af juni har de fleste af løberne boet i højden i de schweiziske bjerge, omgivet af relevante træningskort og med mulighed for at vænne sig til den tynde luft.
”Det er altid vigtigt at forberede løberne godt på de udfordringer, de kommer til at møde til et VM, og det gør vi på træningslejre. De sidste par år, har vi kørt en længere 10-dages målrettet precamp med VM-holdet, en måned op til VM, men i år kommer vi til at have været afsted i 25 dage op til mesterskabet, fordi vi har haft tre ugers højdetræningslejr og så nogle akklimatiseringsdage i VM-området," fortæller landstræner Tue Lassen og refererer til de hhv. 1900 moh og 1800 moh, holdet har boet i de seneste tre uger.
"Fordi alle de tekniske træninger og mulighederne for den bedste forberedelse, har ligget i højden i de schweiziske bjerge, har vores lange træningslejr hernede, også haft et aspekt af højdetræning. Enkelte løbere har sluttet sig til lejren lidt senere, og får så ikke den fulde effekt af at have boet højt i en længere periode, men alle når at vænne sig til den lidt tyndere luft, og når at have gennemført mange relevante tekniske og fysiske træninger" forklarer Tue Lassen.
Landsholdet søgte for to år siden Team Danmark om ekstra midler til tre højdetræningslejre frem mod VM i Schweiz, noget som blev bevilget og har muliggjort de grundige forberedelser.
Den lange træningslejr er tilrettelagt sammen med Team Danmarks eksperter og efter erfaringer fra de to gange landsholdet har været afsted på højdetræningslejr i Schweiz, i september sidste år, og i Kenya i februar, og effekten af den grundige forberedelse, skal ifølge Tue Lassen, forhåbentlig vise sig, når VM går i gang.
"Vi har set at løberne til tider har haft svært ved at løse terrænet, men de har nu haft tid til at arbejde med det i løbet af de mange dage og uger med træninger hernede. Der er blevet trænet hårdt og samtidig boet i højden, hvor præstationsniveauet er nedsat, så effekten af forberedelserne, ser vi først for alvor på VM-konkurrencerne, hvor løberne har været nede fra højden i en periode og fået restitueret godt,” lyder det fra landstræneren, der også fortæller at løberne har fundet den indstilling, der skal få dem godt igennem de krævende løb.
”En stor lektie hernede har været, at det ikke kommer til at føles godt at løbe derude på VM. Det bliver hårdt arbejde hele vejen fra start til slut, og det har løberne lært undervejs i forberedelsen. De har fået respekt for terrænet og ved, at de ikke får noget foræret, men skal lægge en virkelig stor arbejdsindsats, og det håber vi så at de gør, når det gælder fra på onsdag."
Landstræner Jeppe Ruud har været afsted med løberne siden 16. juli, og han supplerer sin kollega, med en forsikring om at det danske hold ikke kunne være mere klar.
”Vi er kommet godt igennem perioden og jeg vil sige at forberedelserne har været tæt på optimale. Vi kunne ikke være meget bedre forberedt tror jeg og vi har gjort alt vi kunne. Vi er klar,” lyder det fra landstræner Jeppe Ruud.
Trænerne har sammen med løberne nørdet alle aspekter af de fire løb til VM. Du kan læse et sammenkog af nørderiet, under hver distance på VM-siden, her på hjemmesiden, hvor du finder alt hvad du skal bruge om VM i orienteringsløb 2023, set med danske briller: WOC 2023 - den danske vinkel
Program VM i orienteringsløb 2023
Onsdag 12. juli - Mellemdistance kvalifikation
10.00 første start herrer
11.40 første start damer
Læs mere
Torsdag 13. juli - Langdistance
9.00 første start damer
10.45 første start herrer
Læs mere
Lørdag 15. juli - Mellemdistance finale
10.33 første start damer
12.14 første start herrer
Læs mere
Søndag 16. juli - Stafet
12.20 start herrestafetten
14.30 start damestafetten
Læs mere
Følg med i VM i orienteringsløb
SVT sender VM i orienteringsløb live fra alle finaleløbene efter følgende sendeplan:
Torsdag 13. juli kl. 12.00-16.30 - VM langdistance
Lørdag 15. juli kl. 11.35-15.00 - VM mellemdistance finale
Søndag 16. juli kl. 12.10-16.30 - VM stafet
IOF dækker WOC 2023 intensivt via deres live center, hvor der både er TV-sending, liveresultater og GPS-tracking, så du kan følge løbene bedst mulig live:
IOF Live - WOC 2023
Derudover er Dansk Orientering på pletten og giver dig den danske vinkel på strabadserne i Schweiz via hjemmesiden, hvor der er dedikeret en hel side til alt om VM i orienteringsløb 2023:
WOC 2023 - den danske vinkel (do-f.dk)
Sidst men ikke mindst får du det bedste, nære indhold, via Dansk Orienterings sociale medier, hvor mesterskabet dækkes live i stories, der lægges videoer op med interviews og highlights, og du kan følge med i alle de danske løberes resultater og reaktioner:
Dansk Orientering på Instagram
Dansk Orienterings-Forbund på Facebook