Skip to main content

U18 landsholdet havde fokus på konkurrenceforberedelse på samling i Harzen

| Camilla Bevensee | Nyheder

Da 18 U18-løbere, 6 U20-løbere og fem ledere i sidste uge satte sig i minibusserne og kørte mod syd, startede fire dages samling i Harzen i det centrale Tyskland, hvor den yngste landsholdsgruppe under DOF, havde fokus på gode rutiner og hvordan man kan forberede sig op til en vigtig konkurrence. Der var udover tre rolige, tekniske træninger, to hurtige orienteringstræninger på programmet i det kurperede højlandsterræn, og bakkerne kunne sagtens mærkes i benene på løberne, fortæller U18-landstræner Astrid Ank Jørgensen.

"Det var virkelig bakket dernede, men løberne gav den god gas og kæmpede på. Jeg tror dog at bakkerne satte sig godt i benene på de fleste af løberne, de var i hvert fald ret trætte da vi kørte hjem i søndags," fortæller Astrid efter at gruppen er kommet hjem til Danmark igen. 

Formålet med U18 landsholdet er at give en gruppe løbere, der gerne vil sporten, et indblik i hvad det kræver at blive eliteløber, og en idé om hvad det vil sige at træne meget og tage sin satsning seriøst. De bliver undervist i forskellige emner og får mulighed for at træne specifikke færdigheder i spændende nye terræner.

"Det er ikke fordi at de skal være eliteløbere og helt vildt seriøse mens de er en del af U18-landsholdsgruppen, men de skal snuse til hvad det er en satsning kan give dem og give dem en lyst til at drømme større og måske gå hele vejen, når de bliver lidt ældre," fortæller landstræneren og lægger vægt på at løberne får konkrete værktøjer med hjem, som skal udvikle dem som atleter. 

"Vi har introduceret de 15-16 årige til koncepterne kontrol og accept, og hvordan man får mere ud af at fokusere på det man selv kan gøre noget ved, i stedet for at blive mere og mere frustreret over noget man ikke selv kan kontrollere. Med de ældre, de 17-20 årige, har vi arbejdet mere i dybden med gode konkurrencerutiner, så de har fået styr på hvad det er der virker for dem at gøre inden en konkurrence. Det hjælper dem til at de kan slappe af i processen og finde balancen mellem at få styr på hvad det er de skal ud at gøre lige inden og undervejs i løbet, uden at det bliver helt rigidt og forkrampet. De har fået et skema de kan udfylde, og har fået testet det af på de prioriterede, hurtige træninger, da vi var afsted," fortæller Astrid Ank Jørgensen. 

 

På samlingen i Harzen var der både de helt unge 15-16 årige og de ældste juniorer op til 20 år med, og det gav en god dynamik og god sparring på turen. Foto: Eva Örnhagen Jørgensen

Den vigtigste af de hurtige træninger på turen til Harzen, var mellemdistancekonkurrencen, som holdet af ledere satte op lørdag formiddag. Her skulle løberne afprøve deres rutiner og sætte sig op til løbet, som hvis det var en vigtig træning, og vinderne blev kåret bagefter.

Løberne på U18 landsholdet er udtaget på baggrund af indstillinger fra de tre kredsbaserede talentcentre, og her vægter indsats og lyst til at træne og blive bedre større end topplaceringer. Der er også et større antal løbere med i U18 gruppen, og det er et helt bevidst valg fra landsholdets side. 

"Vi vil gerne have en stor gruppe, hvor mange får mulighed for at se om elitevejen er en vej at gå for dem. Og vi vil også gerne skabe et større fællesskab omkring det at ville blive bedre og dygtiggøre sig i orientering, for det har måske været lidt ensomt for nogle af dem, der ikke har haft så mange jævnaldrende eller nogen i deres nærmeste omgangskreds, der har valgt at satse. Vi vil også gerne sørge for at der er god sparring til løberne og der er det fedt at have mange løbere og løbere i forskellige aldersgrupper," forklarer landstræner Astrid Ank Jørgensen. 

 

Udover hurtige træninger og finurlige tekniske øvelser, fik løberne også mulighed for at sparre med hinanden ude i skoven på en indledende makkerøvelse, hvor de skulle lære det ukente terræn bedre at kende. Foto: Jess Rasmussen

En af mulighederne for sparring, fik løberne på en ny type træning, som assisterende U18 landstræner Mikkel Kaae-Nielsen har fundet på, hvor løberne skulle beskrive deres vejvalg på træningen med ord og så kun måtte løbe efter deres skriftlige beskrivelser. Oplevelsen med den sjove nye træning blev bagefter evalueret og diskuteret, så løberne kunne lære af hinanden og reflektere over deres egne erfaringer. 

Næste gang de unge løbere skal samles med U18/U20 landsholdet er i efteråret, men inden da skal flere af dem sandsynligvis trække i de rød-hvide farver til Ungdoms-EM (EYOC) og Junior-VM (JWOC) i slutningen af juni og starten af juli henholdsvis. 

 

Der blev også tid til lidt sightseeing i nationalparken Regensburg og byen Quedlinburg imellem træningerne. Foto: Eva Örnhagen Jørgensen