Skip to main content

World Cup runde 1 starter i morgen - "Det bliver en benhård langdistance"

| Camilla Bevensee | Nyheder

26. april 2023 - Af Camilla Bevensee
Fotos: Iben Valery

I morgen skydes den internationale orienteringsløbssæson i gang med en benhård langdistance i Østfold, Norge. Lørdag løbes der mellemdistance og første runde af årets Orienteering World Cup sluttes af med stafet på søndag. Langdistancen står på 12 km for damerne og 15 km for herrerne, med hhv. 560 og 660 meter stigning, i noget ekstremt krævende terræn, både fysisk og teknisk. 

En hård omgang

"Det bliver krævende norsk orientering, med en blanding af større højdepartier med diffuse kanter, hvor det bliver tættere. Andre områder er mere flade og lidt mere detaljerede, og så er der også moseområder, hvor det kan være lidt mere tæt. Det skifter en del i orienteringen, men generelt skal man have styr på hvor man er hele tiden. Flere af vores løbere har haft en oplevelse af at når de slipper kortet og mister lidt hvor de er, men så fortsætter og håber på at de kan læse sig ind, så går det sjældent godt, for det er rigtigt svært at læse sig ind igen. Samtidig skal man også turde at være offensiv og vælge nogle ting ud, så man ikke skal læse på alting, og det er svært at vide hvad der er tydeligt, i et terræn man ikke er vant til," fortæller landstræner Tue Lassen, der er tryg ved at løberne har styr på hvad der er opgaven og hvordan de skal orientere, når de i morgen skal løbe langdistance, lørdag mellemdistance og stafet på søndag. 

Landsholdsløber Emil Øbro, Tisvilde Hegn OK, er enig i analysen, og forventer også at det bliver en hård og krævende omgang at løbe især langdistancen i morgen:

"Jeg tror det bliver virkelig tungt og svært teknisk. Man skal hele tiden have styr på orienteringen, så det bliver krævende, men også sjovt," lyder det fra Øbro, der glæder sig til at komme i gang med den internationale sæson.

"Jeg glæder mig til at prøve kræfter med langdistance til World Cup, for det er længe siden for mig. Det er hårdt at holde sig løbende heroppe, især for lårene, så jeg skal ud og kæmpe, men jeg synes jeg har fået trænet godt den her vinter og formen er der," supplerer landsholdsløber Caroline Gjøtterup, Faaborg OK, der ligesom Emil skal løbe fuldt program til World Cuppen, altså både langdistance, mellemdistance og stafet. 

Process og præstation frem for resultater

Spørger man landstræner Tue Lassen, er løbene i Østfold i høj grad et spørgsmål om at samle erfaringer med at præstere når det gælder. 

"Vi har nogle unge løbere, der har World Cuppen som en vigtig konkurrence, hvor de skal have noget erfaring. Mange af de andre bruger den som et delmål på vej mod VM, som forberedelse på det der kommer resten af sæsonen. Men løberne har i høj grad fokus på at få sat gode løb sammen og præstere på en vigtig konkurrencem fremfor specifikke resultatmål. Det handler om process og præstation, og så må vi se hvad det bliver til, men vi ved godt at i den her terræntype og med 150 herrer på startlisten til i morgen, så kan man løbe et godt løb og blive i top-50, og det er nok der mange kommer til at ligge," lyder det fra landstræner Tue Lassen.

"Vi har selvfølgelig nogle der stiler højere og har vist at de kan præstere på højeste niveau i nordisk terræn, og de håber selvfølgelig på mere, men det kræver stadig at de løber gode tekniske løb og fokuserer på den process," uddyber Tue Lassen. 

En af de helt unge, der skal ud og samle point på erfaringskontoen, er Asbjørn Kaltoft, OK Pan Aarhus, der endnu ikke er fyldt 21 og skal repræsentere Danmark på højeste internationale niveau for første gang. 

"Jeg skal ud og høste nogle gode lærepenge, og prøve hvordan det er at løbe en World Cup langdistance. Jeg skal løse det godt teknisk, finde de gode tracéer, og så ser vi hvad det kan blive til. Det bliver hårdt og tung, men jeg glæder mig helt vildt meget," lyder det fra den unge debutant. 

Stafetten bliver vigtig læring

Udover at sætte gode løb sammen, er et vigtig fokus for hele holdet i Norge, stafetten på søndag, hvor Danmark stiller tre damehold og to herrehold.

"Vi arbejder meget med stafet på holdet, og vi kommer til at bruge noget ekstra tid på at forberede os på det de her dage indtil søndag. Stafetten kommer til at fylde lidt ekstra heroppe, og det gør den også frem mod VM, hvor vi har som mål at præstere på holdene og tage en medalje. Vi har ikke mange gange vi kan øve os i et internationalt felt, så på søndag er vigtig forberedelse. Vi håber at vi kan levere," lyder det fra 

Vi håber at vi har to hold der kæmper med om top-6, men vi synes at vi har fem hold, der alle sammen er gode, så det er ikke nødvendigvis nemt at sige, hvilke to hold, der kommer til at kunne være med. Det så vi også på testløbene, at der bliver løbet godt den ene dag, og så ikke så godt den næste, så vi vurderer at holdene er rimeligt jævne," lyder det fra landstræneren. 

Se hele World Cup holdet her: "Holdet til World Cup er udtaget"

Program for World Cup round 1, Østfold, Norge

Torsdag 27. april - Langdistance
9:45 Første start damer
10:10 Første start mænd
13:30 Web-TV starter
13:50 Sidste start damer
15:40 Sidste start mænd
17:25 Flower ceremoni
17:30 Web-TV slutter

Lørdag 28. april - Mellemdistance
12:15 First start men
14:30 First start women
15:30 Web-TV start
16:45 Last start men
17:25 Flower ceremony men
18:10 Last start women
18:50 Flower ceremony women
19:00 Web-TV end

Søndag 29. april - Stafet
13:00 Web-TV start
13:05 Start Men
15:00 Start Women
16:55 Flower ceremony
17:00 Web-TV end

Følg med LIVE via IOF livecenter: Orienteering.Sport