Skip to main content

Miri Thrane Ødum bedste dansker på dagens mellemdistance testløb

| Camilla Bevensee | Nyheder

15. april 2023 - Af Camilla Bevensee

Det blev en tung dag i Rudskogen, for de danske landsholds- og eliteløbere på dagens World Cup testløb mellemdistance, hvor de fleste ikke havde en god fornemmelse i terrænet. Mange af løberne løste dog det detaljerede og kurperede norske terræn godt, og kunne være med i toppen af klassen, hvor de bedste finske løbere ellers dominerede. 

"Terrænet var en del tungere, end det vi ellers har trænet i, så løberne har ikke følt at de har været ovenpå fysisk ude på banen i dag. Jeg var selv ude, og jeg oplevede at det var svært at finde de gode tracéer, der enten gik i de tunge moser eller på de meget brudte skråninger. Overordnet set er der mange af løberne der løser det godt og kommer hjem med stabile løb, selvom følelsen har været at det var en tung omgang," fortæller landstræner Tue Lassen, der ikke satte det bedste eksempel med en DSQ på banen som konsekvens af manglende tjek af kontrolnumre. 

Bedste danske placering stod Miri Thrane Ødum, IFK Göteborg for, med en femteplads, kun halvandet minut efter Marika Teini, Kalevan Rasti, der løb den 4,6 km lange bane på 33:06, og vandt med 45 sekunder foran finske Venla Harju, Tampereen Pyrintö. 

"Miri fortæller at hun løb et kontrolleret løb uden reelle fejl, men med lidt tøven forskellige steder. Hun er godt tilfreds, og sammenligner man hendes tid med tiderne i WRE-klassen, hvor nogle af de bedste norske og schweiziske løbere løb en meget sammenlignelig bane, kan hun også være med der hvor det er sjovt," lyder det fra landstræneren, og Miri selv supplerer på SMS:

"Jeg løb et godt og kontrolleret løb, hvor jeg fik arbejdet mig ind i det en post ad gangen og fik taget fat i usikkerheden når den kom, så jeg undgik tidstab større end 10-15 sekunder. Der er et par længere stræk som jeg får gennemført ineffektivt og nølende, men retningen holder jeg fint, så det ikke ender med at være andet end en følelse af at være på bagkant. Hjem derfra sidder det hele rigtigt godt og jeg er godt tilfreds med helheden," skriver Miri. 

Lotte Jauhojärvi Markussen, OK Pan Aarhus, løb sig til en 2. plads blandt de danske damer, 3:29 efter Teini på en 10. plads, men kun 12 sekunder foran tredjebedste dansker Annika Simonsen, IK Harkarpspojkarna, der endte som nummer 11 i klassen. Lotte var ifølge Tue Lassen meget tilfreds med sit løb, der var disciplineret og godt sat sammen, og Annika, der havde lavet et uheldigt vrik på træningslejren i tirsdags, var også glad for at usikkerheden inden starten kunne veksles til en stabil og bestemt godkendt præstation, vurderer landstræneren. Et halvt minut langsommere løb Ida Agervig Kristiansson, IFK Göteborg, sig til en 15. plads som fjerdebedste danske dame, 40 sekunder foran Nicoline Friberg Klysner, Västerviks OK, der blev nummer fem blandt danskerne på en 20. plads, 4:43 efter den finske vinder. 

Ni herrer inden for 1 minut og 40 sekunder

Hos herrerne var det endnu tættere blandt de bedste danskere, hvor Emil Øbro, Sävedalens AIK, trak det længste strå og løb sig til en 13. plads 2:59 efter vinder Topi Syrjäläinen, Helsingin Suunistajat, der løb den 5,7 km lange mellemdistance på 33:55 og slog Elias Kuukka med 28 sekunder. 

"Jeg havde et stabilt løb. Inden start havde jeg besluttet mig for at give mig ekstra tid til orienteringen, for at være i kontrol hele vejen. Jeg tog toppen af tempoet og det gjorde at jeg kunne være på forkant i orienteringen. Jeg havde alligevel to lidt dumme bom til sidst, men ellers synes jeg det var et rigtigt godt løb," fortæller Emil Øbro.

Emil var kun tre sekunder foran Marius Thrane Ødum, IFK Göteborg, der blev andenbedste dansker som nummer 14. Marius Thrane Ødum, der i flere år har døjet med sygdom, er tilbage på højt niveau, og det glæder landstræner Tue Lassen. 

"Marius har været igennem meget, så det er fedt at se at han er tilbage og løber godt. Han kommer dog ikke til at løbe i morgen, for han slog sin ankel mod en sten på banen i dag og har været på skadestuen. Jeg tror han fik 7 sting, så han skal ikke i skoven i morgen," fortæller landstræneren.

Kun 23 sekunder langsommere end Marius Thrane Ødum, løb Malte Kjær Hemmingsen, IFK Göteborg, sig til en 17. plads som tredjebedste dansker i herreklassen, tæt fulgt af Rasmus Møller Jess, OK Linné, der indtog 18. pladsen med en tid, der var tre sekunder langsommere. Unge Asbjørn Kaltoft, OK Pan Aarhus blev femtehurtigste dansker i herreklassen, yderligere 22 sekunder efter og under fire minutter efter den finske vinder på en 19. plads. Kun fire sekunder langsommere blev Jacob Steinthal, IFK Göteborg, sjettebedste dansker. 

I alt endte hele ni danske herrer inden for et minut og 40 sekunders margin, med Emil Øbro som hurtigste mand og Linus Agervig Kristiansson som niende, og med Björn Cederberg, Göteborg Majorna, og Laurits Bidstrup Møller, Turun Suunnistajat, som henholdsvis 7. og 8. bedste dansker. De tætte resultater vidner om en stor gruppe af herreløbere, der har taget et skridt i den rigtige retning. 

"Det er fedt at se at det er så tæt hos herrerne og at så mange kan være med i den gode halvdel af klassen. Der skal kæmpes lidt mere om placeringerne, men de er godt med og har alle sammen mulighed for at sikre sig en plads på World Cup holdet. Vi har sat et maksimum på hvor mange vi udtager til holdet i år, på 8 herreløbere og 10 dameløbere, og det betyder at flere af løberne der bliver udtaget, kommer til at løbe både mellem- og langdistancen til World Cuppen. Derfor er der også meget at løbe om i morgen, hvor en god præstation også kan sikre en start på mellemdistancen," forklarer landstræner Tue Lassen, der tilføjer en forklaring på hvorfor Søren Thrane Ødum, ikke står på startlisterne til weekendens testløb. 

"Søren har været skadet og er stadig ikke helt klar, så han løber ikke i denne weekend og kommer heller ikke til at løbe World Cup. Det er selvfølgelig ærgerligt fordi vi ved hvad Søren kan i den her type terræn, men lige nu er fokus for ham på at blive klar til testløbene i maj, hvor han håber på at løbe sig på holdet, der skal til VM i Schweiz i juli," fortæller Tue Lassen afslutningsvis.

Alle (live) resultater kan ses her:
D 21E-Dan/Fin
H 21E-Dan/Fin

I morgen løber de danske landsholds- og eliteløbere langdistance ved Solrenningen, som kan følges live her