Skip to main content

World Cup testløb i Norge: "Mange kan løbe med om pladserne"

| Camilla Bevensee | Nyheder
Malin Agervig Kristiansson på vej i skoven på den fælles stafettræning med schweizerne. Foto: Iben Valery

Den internationale sæsonstart er lige rundt om hjørnet for de danske landsholds- og eliteløbere. World Cuppens første runde i Norge om to uger, bliver startskuddet til en sæson, hvor tungt terræn, afgørende vejvalg og højdemeter, bliver nogle af de primære ingredienser. I denne weekend løber op til 10 damer og 8 herrer sig på holdet til World Cup round 1 i Østfold i Norge, ved det norske løb Solrenningen, der byder på en mellem- og en langdistance med stort internationalt opmøde. 

"For mange af vores erfarne løbere, er det et delmål, der er vigtigt på vejen mod VM og for vores unge løbere, er det et af de store mål i denne sæson, at løbe sig på holdet til World Cup og gøre det godt der. Vi har efterhånden en stor gruppe løbere, der bor og træner i noget terræn der ligner det her. De har forberedt sig godt og håber på at kunne præstere både her i weekenden og til World Cup om to uger. Der er rigtigt mange løbere, både på og udenfor landsholdet, der kan løbe med om pladserne," lyder det fra Tue Lassen, landstræner i Dansk Orienterings-Forbund, der er med på en telefon fra Norge. 

Flere nationer bruger ligesom danskerne, løbene som testløb og på grund af en forventning om mange tilmeldte, var den danske landsholdsledelse i samarbejde med den finske, på et tidligt tidspunkt i dialog med arrangørerne af løbene, om at oprette selvstændige klasser til de danske og finske løbere, ved siden af de ordinære WRE-klasser, for at sikre at alle løberne fra samme nation, løber samme klasse.

Til et World Ranking Event bliver løberne inddelt efter deres placering på verdensranglisten, og med så mange deltagere, godt 250 herreløbere i alt, ville der blive oprettet flere eliteklasser, som man kender det fra andre store løb. Det ville betyde danske løbere i forskellige klasser og derfor fik de to landshold lov at starte i deres egne klasser, en for herrer og en for damer, kun med danske og finske løbere. De danske og finske løbere får derfor ikke world ranking point på løbene, men det har været en mindre vigtig detalje for landstræner Tue Lassen. 

"Det vigtigste for os har været at lave fair testløb. Vi er taget herop for at løbe i den samme terræntype som til World Cuppen og det vil give os nogle relevante indikationer på hvor gode vores løbere er til at meste de færdigheder det kræver, og så er det selvfølgelig ærgerligt at de ikke løber om world ranking point, men det tager hverken vi eller de så tungt," fortæller landstræner Tue Lassen. 

Siden tirsdag har det danske landshold, med 17 damer og 18 herrer, været afsted på samling i Sarpsborg og trænet sammen med det finske og schweiziske landshold. Onsdag eftermiddag løb danskerne en stafettræning med det schweiziske hold, og fortsatte med den og en fælles middag og analysesession torsdag, det gode samarbejde fra sidste år, som skal køre helt frem til WOC 2023 i Flims Laax i Schweiz. 

Når konkurrencerne går i gang i morgen, skiftes lejrhyggen ud med konkurrencefokus, og selv trænerne stiller op og løber med. På trods af at der venter en spændende weekend, hvor der skal præsteres, har der været godt humør og en afslappet stemning i den danske lejr.

"Løberne har været glade og haft god energi på træningerne, og det virker ikke som om at weekendens konkurrencer har tynget nogle. De bliver nok så småt nervøse frem mod i morgen, men det virker som om at de alle sammen glæder sig til at løbe," slutter Tue Lassen af, for at tage imod en løber i starten på den sidste rolige mellemdistancetræning inden det går løs til testløbene i morgen. 

 

Program World Cup testløb - Solrenningen

Lørdag 15. april - Mellemdistance
10.59 første start 
12.18 første danske start

Søndag 16. april - Langdistance
10.01 første start
10.02 første danske start

 

Startlister
Mellemdistance
Alle

Langdistance
Alle

 

Følg med live

Løbene kan følges live via liveresults, men da de danske løbere ikke løber i den ordinære WRE-klasse, men stiller op i en testløbsklasse sammen med løbere fra Finland, der også bruger løbene til testløb, er der ikke GPS-tracking på dem. 

Mellemdistance
Liveresults - H 21E-Dan/Fin (222)
Liveresults - D 21E-Dan/Fin (224)

Langdistance
Liveresults - H 21E-Dan/Fin (403)
Liveresults - D 21E-Dan/Fin (406)