Skip to main content

Ungdom og erfaring i top i Nordjylland

| Camilla Bevensee | Nyheder

Rico Heilskov Mogensen fra Mariager Fjord OK vandt en overlegen sejr i det tunge føre i Svinkløv Plantage. Sluttiden på 95:11 var over 6 minutter hurtigere end Vegard Kittilsen fra IFK Göteborg på andenpladsen. Dermed viser Rico, at det ikke var noget tilfælde, at han blev udtaget til at løbe langdistance ved World Cup i Davos i oktober 2022. Ved den lejlighed placerede Rico sig som tredje bedste danske herreløber. Tilbage i Svinkløv Plantage var de næste danske løbere unge Mads Møller Skaug og ligeledes unge Jonas Gabs - et godt tegn på, at der er unge løbere, som i lighed med mere rutinerede Rico, kan holde dampen oppe på en hård langdistance.

Og langdistance var det. De første 12 poster bød på brutale stigninger og løb i det åbne klitområde før det handlede om at navigere i de berygtede tætte områder i skovens sydvestlige del. Derefter gik turen gik rundt i resten af det varierede terræn. "Det var en fed bane med mange korte og så nogle rigtigt lange vejvalgsstræk", fortalte Rico. "Nogle gange var det en fordel at andre havde været der før mig, mens jeg selv lagde spor i sneen andre steder. Det gik godt teknisk - ingen bom over 30 sekunder" fortalte den tilfredse vinder. Som altid kan baner og vejvalg studeres på O-Track. Trods det fine løb har Rico ikke planer om yderligere come back til landsholdet. "Det var en spænende oplevelse at være til World Cup i 2022, men fremover vil jeg primært satse på danske løb - ikke mindst de danske mesterskaber." Skribenten er i hvert fald ikke bange for at regne Rico blandt favoritterne, når årets første danske mesterskab - i natløb - afholdes ved Silkeborg om en uges tid.

I dameseniorklassen sejrede unge Hedvig Valbjørn Gydesen fra OK Melfar med 42 sekunders marginal til Nicoline Friberg Klysner fra FIF Hillerød. Hedvig imponerede stort ved VM på hjemmebanen i Danmark sidste år med en 19. plads på den individuelle sprint i Vejle. I dag viste hun, at hun også kan gøre sig gældende, når det er langt og hårdt. Nicoline var ligeledes en dansk nøglefigur ved sidste års VM, hvor hun på stafettens førstetur lagde grunden til den imponerende danske 5. plads.

"Jeg lavede en fejl i starten, men fik rystet det af mig og kom godt ind i orienteringen derefter og fulgte mine planer", fortalte Hedvig efter løbet. "Det var en hård bane - kombinationen af frossen bund og op til 10 cm sne gjorde det tungt at løbe - og det var ingen fordel at tage et udenomsvejvalg, for der lå også sne på skovvejene." Hedvig fortalte endvidere, at hun stortrives i elitemiljøet i Aarhus, hvortil hun flyttede i sommeren 2022. "Det er fedt at have nogen at løbe intervaller med og der er mange gode muligheder". Hedvig fortæller, at hun den kommende sæson vil søge al den læring hun kan og glæder sig til VM-testløbene i Schweiz senere på foråret. Senere på året bliver det store mål EM på sprintdistancen, som afholdes i det nordlige Italien

Hele 9 danske dameløbere var inden for 10 minutter af Hedvig på den brutale bane. Det tyder på stor bredde af atleter, som ikke lader sig slå ud af vanskelig orientering og krævende vilkår. Det lover godt for fremtiden.

Alle resultater kan findes på stævnets hjemmeside eller her på liveresult. I morgen afsluttes Nordjysk 2-dages med mellemdistance - ligeledes i Svinkløv plantage