Skip to main content

Poul Erik Birk Jakobsen, 'Røde', er gået bort

| Camilla Bevensee | Nyheder

Torsdag morgen sov mangeårige medlem og tidligere formand i Dansk Orienterings-Forbund, Poul Erik Birk Jakobsen, kendt som 'Røde', stille ind i sit hjem i Virum.

Han blev 96 år gammel og fik to piger, Birgitte og Annegrete, med konen Bodil. Hele familien var i mange år aktive orienteringsløbere, og Poul Erik og Bodil mødte ifølge et portræt af 'Røde' i magasinet Orientering #4 2017, hinanden på vej hjem fra et løb i Sverige i 1951. Bodil gik bort i november sidste år.

Poul Erik Birk Jakobsen startede med at løbe orienteringsløb som ung roer, og nåede at løbe orienteringsløb i næsten 70 år, i klubberne Danske Studenters Roklub (orienteringsafdelingen), Helsingør Ski- og Orienteringsklub, Tisvilde Hegn OK og FIF Hillerød Orientering. Han var et aktivt klubmenneske, der vil blive husket som en vigtig stemme og arbejdskapacitet, også på forbundsniveau. 

'Røde' så orienteringsløb som en livsstil, og han var aktiv til konkurrencer indtil for få år siden. Han vandt så sent som i september 2018, guld til DM Lang, i en alder af 92 år. Poul Erik Birk Jakobsen var formand for Dansk Orienterings-Forbund fra 1975-1981, og i 1994 blev han udnævnt som æresmedlem i forbundet. 

I portrættet af 'Røde' i magasinet Orientering i 2017, fortælles der om Poul Erik Birk Jakobsens liv og leven med orienteringsløb, og man kan læse om flere af de mange sjove oplevelser, den vedholdende nordsjællænder har haft med sporten, fx denne:

"Året er 1983, og landsholdet var draget til Ungarn på træningslejr, hvor Røde var med som supporter. Dagen for stafetten kom, og damerne stod og manglede en tredje mand. Heldigt var det, at Røde ikke var bleg for at melde sig som reserve. Iført landsholdsdragt og en sort, langhåret paryk lykkedes det ham at snige sig igennem indgangen til skiftezonen og blive sendt ud på banen. Selvom parykken dækkede en del af skægstubbene, blev de snedige danskere alligevel opdaget, og heldigvis tog arrangørerne det med et smil. Røde blev herefter kendt som ‘Der Indianer’."

Dansk Orienterings-Forbunds ansatte, medlemmer, og sportens støtter, mindes 'Røde' med stor glæde og taknemmelighed over den rolle han har spillet i forbundets og orienteringssportens historie. Han var et stort bekendtskab for mange, og vil blive savnet. Tankerne går til familien.

Læs portrættet af 'Røde' bragt i magasinet Orientering #4 2017 her: Magasinet Orientering #4 2017 (issue.com)