Skip to main content

Landsholdet træner frem mod VM 2023 i Schweiz

| Camilla Bevensee | Nyheder

Efter en lidt skuffende sidste runde af World Cuppen i Davos-Klosters i weekenden, er det danske landshold motiverede for at forbedre sig i det udfordrende terræn, der venter til VM i 2023 i Flims/Laax, i Schweiz. Der er meget at lære og derfor har 27 landsholdsløbere og 4 trænere og ledere, allerede nu taget hul på forberedelserne frem mod næste års højdepunkt, med en 6-dages landsholdssamling i Lenzerheide, tæt ved Flims, netop i området hvor der skal være VM om 9 måneder. 

Samlingen er en officiel træningslejr, arrangeret af VM 2023-arrangørerne, og mange af de andre landshold deltager i forlængelse af World Cuppen i Davos-Klosters. De ambitiøse løbere når lige at få mulighed for at løbe træninger i relevante terræner, inden en lang vintersæson, med sne i området ofte helt frem til maj, gør den specifikke forberedelse udfordrende. 

"Om en lille måneds tid kommer sneen, og den begrænser vores forberedelse i relevant terræn helt frem til maj. Derfor er det et fokus på samlingen, at vi har træninger i så mange af de forskellige terræntyper, der kommer til VM, som muligt," fortæller landstræner Tue Lasse, der ikke lægger skjul på, at de områder der skal løbes VM i næste år, bliver udfordrende, ikke kun for danskerne.

"Det er noget meget specielt og barskt terræn. Vi har lige løbet en mellemdistance som konkurrencetræning i relevant terræn, og der løb de bedste i verden kilometertider oppe omkring 8-10 minutter hos herrerne og 10-12 minutter hos damerne. Det er anderledes end klassisk alpeterræn, meget mere brudt, med store klipper og huller, ekstremt krævende. Vindertiderne kom op på 45-50 minutter for både damerne på en 4,5 km bane og herrerne, der løb 5,3 km," forklarer Tue Lassen, der ser frem til at det schweiziske landshold støder til træningerne i området i dag. 

Sparring med 'hjemmeholdet'

"Vi har planlagt noget fælles GPS-analyse og sparring omkring kravene til VM næste år med schweizerne, i løbet af de næste par dage, hvor vi har booket overnatning lige ved siden af hinanden. Det er en del af det samarbejde vi indgik med dem sidste år, hvor vi mangler at få de sidste ting på plads i forhold til forberedelsen i de sidste måneder inden VM hernede næste år," fortæller Tue Lassen, der regner med at brikkerne falder på plads hen over weekenden. 

Samarbejdet mellem det danske og det schweiziske landshold, er gået ind i sit andet år, hvor fokus nu er skiftet fra VM i Danmark, til at handle om VM i Schweiz. I foråret og frem mod WOC 2022, var schweizerne med danskerne på træningslejr i hjemlandet, og nu er det schweizernes tur til at dele ud af deres lokalkendskab. Først i begrænset omfang i efteråret, inden samarbejdet intensiveres i foråret og i månederne op til WOC 2023.

"Vi gav schweizerne en unik indsigt i og adgang til træning i de danske byer, der var relevante for VM i Trekantområdet, og nu hjælper de os, med at forberede os på det de kender rigtigt godt. Det bliver spændende at høre om deres erfaringer med de forskellige områder, og hvad de mener det kræver, at præstere godt i dem til VM," fortæller landstræneren. 

Det er tydeligt at se på resultaterne fra mellemdistance træningen, at de schweiziske løbere, har lidt bedre styr på terrænet end de andre.

"De danske løbere begynder så småt at få en bedre forståelse for det, og på gårsdagens stafettræning, kom Jacob Steinthal i mål som nummer fem blandt herrerne," fremhæver Tue Lassen. 

Se resultater fra mellemdistancetræningen og stafettræningen her.

Landsholdet skal udover forskellige træningslejre andre steder, rejse til Schweiz for at løbe testløb i maj måned næste år, og i sidste del af juni og starten af juli, inden VM går i gang, skal VM-holdet være på højdetræning i området og træne specifikt frem mod mesterskabet, i flere uger i træk. 

"Udover de terræner, VM arrangørerne stiller til rådighed, kan schweizerne hjælpe med relevante kort vi kan træne på, på den lange træningslejr vi har frem mod VM. De kender også banelæggerne og har en idé om hvordan de vil udnytte embargoerne i banelægningen, og kan give os en idé om, hvad der venter på de enkelte konkurrencer," forklarer Tue Lassen, der efter World Cuppen udtalte, at der er et stort stykke arbejde at gøre for det danske hold, hvis de skal være med der hvor det er sjovt til VM næste år. 

"Vi har meget at lære, og vi prøver at få så meget læring ud af den her tur som overhovedet muligt. I samarbejde med schweizerne får vi lavet en analyse af, hvilke krav terrænerne stiller, og hvordan det skal trænes, og så er det bare med at lægge indsatsen det kræver," forklarer landstræneren. 

Udviklingsfokus

For U23-gruppen på landsholdet, er der et ekstra stort fokus på læring og udvikling, og de unge løbere skal derfor høre oplæg fra to af Team Danmarks eksperter, der er rejst med til Schweiz, og arbejder med gruppen i et par dage på samlingen. Sportspsykolog Tina Sun Kristensen er med, sammen med sportsdiætist Lene Bundgaard, for at give løberne under 23, vejledning og viden om sportspsykologi, kost og ernæring.

Der er også en række Wild Card-løbere med på samlingen, som ikke normalt er en del af landsholdet, men som har fået chancen for at være med på samlingen i Schweiz, og forhåbentlig kan rejse hjem sammen med holdet på søndag, med flere arfaringer og fornyet motivation. 

"Det er løbere, der har præsteret godt over foråret og efteråret i den ene eller anden sammenhæng, og derfor får mulighed for at snuse til landsholdet og se om det er noget for dem. Vi giver dem en læring og sparring, og håber at det kan være med til at udvikle dem. Vi håber også at det kan give dem noget motivation til at ville være med, og hvis de er gode nok, til at gå elite- og landholdsvejen," fortæller landstræner Tue Lassen. 

Der er fire Wild Card-løbere med i Schweiz: Asbjørn Kaltoft, OK Pan Aarhus, Mathias Buchgreitz, Søllerød OK, Marius Thrane Ødum, OK Øst Birkerød, og Lotte Markussen, OK Pan Aarhus. Rico Hejlskov Mogensen, Silkeborg OK, og Jonas Damm Als, OK Pan Aarhus, var også udtaget, men valgte at blive hjemme grundet skader. Magnus Dewett, OK Snab, Mads Skaug, OK Pan Aarhus, og Theis Munktved, Allerød OK, takkede nej til den Wild Card plads på samlingen i Schweiz, de blev tilbudt. 

 

Fotos: Iben Valery