Skip to main content

World Cup finale i Davos med danskt top-6 håb på stafetten

| Camilla Bevensee | Nyheder

Når årets World Cup finale i Davos, Schweiz, skydes i gang med stafetten lørdag, er det med en ambition om et hold i top-6 i den danske lejr. Danmark stiller med tre hold i hver af stafetterne (herre- og damestafetten). Med stabile stafetpræstationer på alle ture, er der ifølge landstræner Tue Lassen, flere af holdene, der kan gøre sig gældende i kampen om podieplaceringerne, på trods af at over halvdelen af landsholdsløberne, ikke har forberedt sig specifikt på den terræntype der møder dem i Schweiz. 

"Vores mål er, at et af holdene, enten i herre- eller damestafetten, løber sig i top-6, og at vi kan få en eller to individuelle top-10 placeringer oveni. Når det er sagt, har vi som hold ikke forberedt os på den type terræn der skal løbes i, og heller ikke på det aspekt, at løbene foregår i højden," forklarer landstræner Tue Lassen. 

Stafetten skal løbes i terrænet Madrisa, der er et bjerg nordvest for Davos, og her ligger arenaen i 1900 meters højde, på en bjergside, , og der skal konkurreres i 1700-2000 meters højde. På både mellemdistancen søndag og langdistancen mandag, er stævnepladsen den samme mark ned til søen Davosersee ved Davos, og selvom den ikke ligger helt så højt, skal løberne løbe i mål i 1600 meters højde begge dage.

Højdetræning
Et lille hold på 9 løbere, har forberedt sig lidt mere end de resterende 11, da de har været på højdetræningsophold i Schweiz i godt toogenhalv uge, når World Cuppen går i gang. Højdetræningslejren er blevet til pga. en ekstra bevilling fra Team Danmark, og skal både give erfaring på den korte bane med at konkurrere i højden, og som grundlag for at kunne planlægge landsholdets forberedelse frem mod VM i 2023, som foregår i Flims/Laax, ikke langt fra Davos.

"Det bliver spændende at se, om der er forskel på de løbere der kommer næsten uforberedte på højden og terræntypen, og dem der har været hernede og træne i højden i et par uger. De løbere der har været på højdetræningslejr, har både haft mulighed for at vænne sig til at præstere i højden, hvor det kan være virkelig svært især at disponere sit løb rigtigt, og så har de trænet i lignende terræner og fået en erfaring med den tekniske udfordring," forklarer Tue Lassen, der også fremhæver, at det bliver spændende at følge én holdets to debutanter, der samtidig er alderspræsident på det 20-løbere-store World Cup hold.

"Rico Hejlskov Mogensen har løbet sig på holdet i en alder af 35 og uden at have været udtaget til seniorlandsholdet før. Det synes vi er rigtig fedt, for han har vist at han er i god form og at han er motiveret for at konkurrere på højeste niveau. Vi ser ikke så tit en debut i den alder, men vi kan kun bakke op om den indsats Rico har lagt for at få styr på sin træning, og han har vist at han har niveauet til at være med," fortæller Tue Lassen om landsholdsdebutanten Rico Hejlskov Mogensen, der udover en enkelt optræden til junior-VM tilbage i 2007, ikke har repræsenteret Danmark internationalt. 

Den samlede World Cup
Løbene i Davos er årets sidste World Cup afdeling, finalen, hvor den samlede stilling skal gøre op. De danske løbere er uden for rækkevidde af top-6 placeringer i den sammenhæng, men den samlede World Cup, er heller ikke et mål landstræner Tue Lassen har på radaren. 

"De tre World Cup afdelinger i år, er kendetegnet af meget forskelligtartet terræn, og med både sprint- og skovløb. Det kræver en utrolig alsidighed at være i toppen på alle løbene, og det vil de allerbedste selvfølgelig være, men for os er det ikke vigtigt at alle vores løbere er gode til alle distancer, selvom at enkelte af dem er det. Som hold er vi optaget af at komme i retning af at kunne præstere topresultater på alle distancer og terræntyper, ved alle mesterskaber, uanset hvem der løber resultaterne. Derfor er de enkelte resultater på World Cup-løbene det vigtigste for os," forklarer landstræneren og fortsætter: 

"World Cup finalen i Davos er en tidlig generalprøve på VM næste år, så vi håber selvfølgelig at vi kan præstere godt og vise, at vi er på vej i den rigtige retning som hold."

Bedste danske kvinde i den samlede World Cup, er Cecilie Friberg Klysner på en 29. plads. Hedvig Valbjørn Gydesen er nummer 35 og Nicoline Friberg Klysner og Malin Agervig Kristiansson er begge nummer 41 i den samlede World Cup inden weekendens finale i Davos. 

Bedste danske herre i World Cuppen, er Jakob Edsen på en 23. plads. Rasmus Møller Jess er nummer 63 og Søren Thrane Ødum nummer 66 i den samlede World Cup, sidstnævnte kun med to tællende løb ud af fire.

Se hele stillingen for den samlede World Cup her.

De danske stafethold i Davos

Damer
Hold 1 - Malin Agervig Kristiansson, Cecilie Friberg Klysner, Miri Thrane Ødum
Hold 2 - Annika Simonsen, Nicoline Friberg Klysner, Agnes Nørgaard Kracht
Hold 3 - Josefine Lind, Line Cederberg, Amanda Falck Weber

Mixhold - Caroline Gjøtterup, Lotte Markussen

Herrer
Hold 1 - Emil Øbro, Magnus Dewett, Søren Thrane Ødum
Hold 2 - Malte Kjær Hemmingsen, Jacob Steinthal, Jakob Edsen
Hold 3 - Andreas Bock Bjørnsen, Rico Hejlskov Mogensen, Laurits Bidstrup Møller 

Program for Orienteering World Cup round 3

Lørdag 1. september - Stafet
Søndag 2. september - Mellemdistance
Mandag 3. september - Langdistance

Løbene kan følges via IOF Live, der laver livestreaming fra alle løbene.

Web-TV sendetider (orienteering.sport)

Lørdag 1. oktober (stafet) - 11.50-16.00
Søndag 2. oktober (mellem) - 11.35-15.20
Mandag 3. oktober (lang) - 13.00-17.50

Sendingen koster 15 euro at følge, hvis man køber adgang til alle tre løb, 6 euro for adgang til et enkelt løb.

Foto: Aldis Toome, EOC 2022