Skip to main content

EOC stafet

| Thomas Jensen | Nyheder


Malin Agervig Kristiansson løb en fantastisk 1. tur og skiftede som nr. 3, blot 11 sekunder efter, til trods for at hun kort før mål havde en meget lang gafling. (Foto: Aldis Toome)

EOC blev i dag afsluttet med stafetten. Igen blev der budt på teknisk udfordrende baner. Især hos damerne blev der bommet en del, hvilket medførte at konkurrencen bølgede frem og tilbage - noget nogle ret store gaflinger var med til at understøtte.

Danmark satte præg på stafetten
I dameklasse satte Danmark et meget tydeligt præg på stafetten. Søstrene Malin og Ida Agervig Kristiansson løb førstetur for Danmark 1 og Danmark 2. De var med fremme under hele turen. Til sidst så det faktisk ud til, at storesøster Ida ville løbe 2. holdet ind som 2'er efter Finlands førstehold, der havde slået et lille hul på sidste gaflede post. Men lidt tøven ud fra næstsidste post og et ikke optimalt vejvalg betød, at hun var i mål som nr. 6 - 55 sekunder efter Finland.

I stedet var det lillesøster Malin der var bedste danske hold, da hun skiftede som nr. 3 blot 11 sekunder efter. Malins præstation bliver endnu mere imponerende af, at hun på 4. sidste post havde den lange gafling - en gafling der var ca. 1 minut langsommere end Finlands. Men med en fantastisk afslutning fik hun næsten lukket hullet igen.

Det danske 3. hold med Nicoline Klysner var rigtig godt med halvvejs - men et større bom betød et stort tidstab, og hun gik i mål som nr. 22 - 7:28 min efter Finland - og nogle få sekunder foran et mixhold med danske Hedvig Valbjørn Gydesen på førstetur.  

Omskiftende 2. tur
På anden tur lagde Cecilie Klysner fra Danmark 1 ud med at bomme post 2 med næsten 3 minutter. Hun fik dog rettet op på fejlen hurtigere end Finland 1, hvor ellers rutinerede Marika Teini reelt løb Finland ud af konkurrencen, da hun bommede posten med næsten 6 minutter.

På bommet blev Cecilie overhalet inden om af blandt andet Danmark 2 med Annika Simonsen, der således pludselig lå helt forrest sammen med Sverige og Tjekkiet. Annika blev dog sat af de to andre, da hun havde den lange gafling på post 5. Da hun samtidig bommede post 6, blev hun overhalet af Cecilie, de havde haft den samme korte gafling som Sverige og Tjekkiet. Men nu lå Danmark nr. 3 og 4 - med hul ned til det femte hold. Målsætningen med et hold i top 6 så således meget realistisk ud.


Annika Simonsen havde en tæt fight med Cecilie Klysner på 2. turen (Foto: Aldis Toome)

Annika blev hentet bagfra af en række hold, og de overhalede Cecilie igen, da hun bommede post 12. På fjerdesidste post havde Cecilie den korte gafling, mens Annika havde den lange, så her skiftede de positioner igen. Cecilie kunne sende Miri Thrane Ødum ud på sidste tur som 4. hold - 4:41 min efter førende Sverige - men med kun 36 sekunder op til Finland 2 på bronzepladsen.

Den anden vej var der dog kun 1:20 ned til Norge med OK Pan løberen Andrine Benjaminsen på sidste tur - og yderligere tre sekunder til vinderen på mellemdistancen schweiziske Simona Aebersold, så det ville kræve en verdensklassepræstation af Miri, hvis hun ville gøre sig forhåbninger om medalje.

Annika Simonsen sendte Caroline Gjøtterup ud som nr. 9 lige efter Norge og Schweiz.  

På 3. holdet løb Agnes Nørgaard Kracht en rigtig flot tur. Hun mistede mindre end tre minutter på teten og hentede således lidt ind på de to andre danske hold. Samtidig løb hun holdet op på en 14. plads.

Et stort bom
Miri lagde rigtig godt fra land og holdt Norge og Schweiz bag sig på de fire første poster. Men på post 5 kom hun til den forkerte gafling - og det kostede mere end 4 minutter. Dermed var de danske forhåbninger om en medalje reelt forpasset - men det var stadig muligt at blive 6. bedste nation. Miri løb rigtig flot resten af banen, men hun havde den lange gafling på 4. sidste posten, og blev her overhalet af Estland, der havde den korte gafling her. Selvom Miri lukkede rigtig meget af hullet igen, så manglede der et sølle sekund i mål. Estland blev dermed nr. 9 i konkurrencen og 6. bedste nation - mens Danmark således var et enkelt sekund fra at indfri målsætningen.

Guld til Sverige
Foran Miri afgjorde Tove Alexandersson konkurrencen ved at løbe i et tempo helt for sig. Hun sikrede således guld til Sverige med en marginal på hele 5 minutter. Sølvmedaljen gik til Tjekkiet, der således stod fra presset bagfra. Andrine Benjaminsen løb bronzen hjem til Norge. Hun lå ellers et minut efter Simona Aebersold meget af banen, men på fjerde sidste post havde hun den korte gafling, så hun fik lukket hullet der - og da Aebersold bommede næste post, løb Benjaminsen den sikkert hjem.

Ida Øbro løb en rigtig flot tur for Danmark 3 og kunne løbe holdet ind som nr. 15 - godt to minutter efter det danske førstehold, som hun hentede 3½ minut på - og et minut foran Danmark 2, hvor Caroline Gjøtterup havde mistet meget tid på et stort bom på post 2.


Emil Øbro løb en fornuftig førstetur - men kunne ikke være med de allerførste (Foto: Aldis Toome)

Favoritternes løb hos herrerne
I herreklassen fik gaflingerne også stor betydning for stafetten. Når man først havde haft en lang gafling, var det svært at lukke hullet igen.

På første tur havde Danmark 1 med Linus Agervig Kristiansson lang gafling på post 1-2 og 5. Danmark 2 med Emil Øbro havde kort gafling på post 1-2 -  men lang på post 5. Så selvom de begge løb teknisk flotte løb, så skiftede Emil som nr. 22 -2:46 efter og Linus som nr. 31 - 5:45 efter.

I spidsen skiftede Sverige 2 først - foran Norge 1 og Sverige 3 - mens Schweiz og Sverige 1 havde haft lange gaflinger, og skiftede som nr. 17 og 22 henholdsvis 1:37 og 2:30 efter.

Yderligere tidstab på andentur
På anden turen fik Rasmus Møller Jess og Jacob Steinthal lavet lidt små fejl. Men frem for alt måtte de selv skabe tempoet, da alle de stærke hold var foran. Det blev derfor til yderligere tidstab for de to danske hold. Rasmus Møller Jess løb førsteholdet lidt op til en placering som nr. 29 - 12:55 efter, mens Jacob Steinthal mistede nogle placeringer og blandt andet blev overhalet af Rasmus.

Oppe i teten viste norske Kasper Harlem Fosser sin klasse og fik slået et hul på et minut ned til Sverige 2 og Sverige 3. De havde yderligere et minut ned til Schweiz, der igen havde 1½ minut ned til Sverige 1.

Norge kørte en sikker sejr hjem
På sidsteturen gjorde norske Eskil Kinneberg arbejdet færdigt. Han lod aldrig de jagende hold komme tættere på, og han kunne løbe sejren i mål med en margin på 1:31 minutter.

Bag Norge fik schweiziske Matthias Kyburz lukket hullet til de to svenske hold med Emil Svensk og Max Peter Bejmer. Bagved åd Sverige 1 med Gustav Bergman sig langsomt ind på de tre hold. Han kom dog aldrig op - og til sidste blev sølv - og bronzemedaljestriden afgjort i et langs spurtopgør, hvor Max Peter Bejmer trak sig sejrrigt ud, og dermed sikrede Sverige 3 sølvmedaljen, mens Schweiz fik bronze.

Jakob Edsen løb en flot sidstetur for Danmark 1. Han mistede mindre end to minutter til Kinneberg, og løb holdet op på en placering som nr 27 - en 16. plads i nationskonkurrencen, hvis jeg ikke har talt helt forkert.

Laurits Bidstrup Møller løb også et teknisk fint løb. Han tabte dog lidt mere tid. Måske var den sygdom han havde i kroppen fra langdistancen ikke helt væk.

Resultater og tracking kan du som sædvanlig finde på arrangørernes hjemmeside: https://eoc2022.ee/relay/