Skip to main content

Danmark er repræsenteret ved EM i Trail-O

| Camilla Bevensee | Nyheder

6 atleter repræsenterer Danmark ved europamesterskaberne i disciplinen Trail orientering, der lige nu afholdes i Helsinki, Finland. 

Trail-O er en disciplin af orienteringssporten udvikling til at kunne tilbyde alle, inklusiv personer med begrænset mobilitet, en mulighed for at deltage i orienteringskonkurrencer, der er meningsfulde på lige fod med alle andre. Både manuelle og elektriske kørestole, og hjælpere og lignende, er tilladt til hjælp med mobilitet, og hastighed over en distance, er ikke relevant for konkurrencen. 

Udfordringen i Trail-O, er at identificere den rette markering af en post, ud fra den information givet af kortet. Denne identifikation sker på afstand af posten, og oftest fra en vej eller sti, så det er muligt for personer med begrænset mobilitet at deltage. Bevis for den korrekte identifikation af posterne, kræver ikke særlig behændighed, hvorfor personer med svær bevægelighedsnedsættelse, også kan konkurrere med under lige vilkår. De fleste trail orientering stævner, har en O-class klasse og en P-class klasse, hvor førstnævnte er for alle, mens sidstnævnte er for atleter med funktionelle udfordringer grundet permanente mobilitetshandicap, og som derfor ikke kan deltage på lige vilkår i helt almindelige orienteringsløb. 

Trail orientering dækker over to individuelle distancer: PreO og TempO, samt holdformatet stafet. Det er også disse tre distancer, der er på programmet til EM i Finland her i weekenden. 

I PreO skal deltagerne identificere en række poster på en bane, hvor de eneste begrænsninger er, at blive på den tilladte rute, og ikke bruge mere tid end den fastsatte maxtid. I TempO sidder deltagerne i en stol, og skal løse delelementerne derfra, hurtigst muligt, og det gælder derfor om at tænke hurtigt. 

I morgen kl. 9.00 (dansk tid), går starten på EM's første distance, PreO 1. Fredag venter endnu en PreO distance (PreO 2), inden deltagerne skal igennem en TempO distance fredag, og til sidst holdstafetten søndag. 

De danske deltagere i Finland er:

Damer

Johanne Biering, Silkeborg OK 

Karin Biering, Silkeborg OK

Maria Krog Schulz, Ballerup OK 

Karo Schulz Saxtorp, Ballerup OK

Herrer

Tobias Biering, Silkeborg OK

Søren Saxtorp, Ballerup OK

Resultater kan findes her, ved at vælge konkurrencen i rullemenuen: https://preoresultat.se/ 

Information om EM i Trail-O kan findes på arrangørernes hjemmeside: https://etoc2022.com/competitions/ 

Eller på event siden i IOF Eventor: https://eventor.orienteering.org/Events/Show/7176 

Læs mere om Trail-O sporten, på IOF's side om disciplinen: https://orienteering.sport/trailo/