Skip to main content

VM: Dansk fjerdeplads efter dramatisk sprintstafet

| Nyheder 2021

Sprintstaf LQ 10

Det danske hold løb en fjerdeplads hjem på sprintstafetten ved VM i Tjekkiet efter en neglebidende time i den lune sommeraften i Doksy.

Holdet med Cecilie Klysner, Jakob Edsen, Søren Thrane Ødum og Maja Alm var hele vejen igennem med i kampen om medaljerne efter fire flotte præstationer.

- Jeg står med en god følelse. Alle på holdet har løst den opgave, de havde forberedt sig på. Det har været kontrolleret, og de har undgået de fejl, som vi så ved EM. Så det er vi glade for, siger landstræner Tue Lassen.

Cecilie Klysner lagde for og løb en god førstetur efter en smule usikkerhed i begyndelsen af den komplekse bane, der bød på mange gaflinger og forskellige vejvalgsmuligheder i Doksy kringlede gader.

- Jeg overså et hegn og blev lidt usikker, og mistede styringen på et par poster. Men til sidst fik jeg trykket på og tog kontrollen tilbage. Så jeg har lidt en blandet følelse af, at jeg gerne ville have haft en bedre start, men jeg synes jeg fik en fin afslutning, sagde Cecilie Klysner.

I mål var Cecilie Klysner var lidt over et minut efter de førende svenskere, men der var kun 17 sekunder op til tredjepladsen, som hjemmebanefavoritterne Tjekkiet indtog på det tidspunkt.

Sprintstaf LQ 3

På andenturen løb VM-debutanten Søren Thrane Ødum en imponerende god tur, hvor han hentede hele fire placeringer undervejs – og gik forbi både Norge og Tjekkiet med sikker orientering hele vejen rundt.

Sprintstaf LQ 4

Efter ham fulgte Jakob Edsen op med endnu en flot dansk stafettur, hvor han holdt samme tempo som Sverige og Schweiz. Til gengæld løb Norges tredjetur Kasper Fosser 45 sekunder hurtigere end resten af feltet, og sendte dermed Norge et afgørende skridt frem i medaljekampen.

Dermed var opgaven klar for Maja Alm, der startede ud på sin afsluttende fjerdetur i syvende position – der skulle jagtes løbere. Gårsdagens bronzevinder fra den individuelle sprint havde et gear mere end de nærmeste løbere og fik hurtigt løbet sig op i feltet, men afstanden til de tre forreste hold var for stor.

Sprintstaf LQ 5

- Der var mange løbere hele tiden og jeg forsøgte at holde fokus på mig selv og løbe det løb, jeg skulle. Det er nogle hårde modstandere og mange lande har fået dygtige sidstetursløbere. Så det var hårdt at vide, jeg kunne ikke hente noget fysisk, men at jeg blev nødt til at løbe godt teknisk, siger Maja Alm.

Sverige førte fra start til slut, mens Norges Andrine Benjaminsen sluttede stærkt af med at overhale den schweiziske sidstetursløber Elena Roos, så sølvet endte på norske hænder.

Maja Alm var 45 sekunder efter Schweiz og bronzemedaljen ved målstregen.

- Det er selvfølgelig lidt ærgerligt med en fjerdeplads, og jeg ville gerne have løbet en bronzemedalje hjem. Jeg ville gerne givet holdet den oplevelse, for jeg synes de har løbet rigtig godt. Men jeg må også erkende, at det var det, der var i dag – og jeg kunne ikke have gjort det bedre, siger Maja Alm.

Det danske landshold har traditionelt gjort det godt på VM-sprintstafetterne, og har vundet medalje – to af guld – ved alle verdensmesterskaber siden disciplinen blev en del af programmet i 2014.

Men selv om stimen ikke fortsatte i Tjekkiet, er der al mulig grund til at være glad på de danske løberes vegne.

- Vi må bare konstatere, at de tre hold foran os alle har én løber, der gør forskellen. For Sverige og Schweiz er det på førsteturen, hvor de slår et stort hul. For Norge er det Kasper Fosser, der løber 40 sekunder hurtigere end alle andre på tredjetur. Den x-factor har vi tidligere haft i Maja, og den har vi ikke på samme måde her. Men løberne er glade for den måde de har præsteret på, og jeg tror de vil kigge tilbage på i dag og være stolte, siger Tue Lassen.

Sprintstaf LQ 6

Tirsdag rykker verdensmesterskaberne ud i skoven, hvor der venter løberne en lang dag med mellemdistancekvalifikation og -finale. Her stiller Danmark med seks løbere: Annika Simonsen, Josefine Lind, Miri Thrane Ødum, Eskil Schøning, Laurits Bidstrup Møller og Søren Thrane Ødum.

Resultater:
1. Sverige 62.19 minutter (Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman, Sara Hagström)
2. Norge + 0.26 min. (Victoria Hæstad Bjørnstad, Audun Heimdal, Kasper Fosser, Andrine Benjaminsen)
3. Schweiz + 0.29 min. (Simona Aebersold, Joey Hadorn, Martin Hubmann, Elena Roos)
4. Danmark + 1.15 min. (Cecilie Klysner, Søren Thrane Ødum, Jakob Edsen, Maja Alm)

IOF’s liveside: https://orienteering.sport/event/nokian-tyres-world-orienteering-championships-2021/welcome/

VM-hjemmesiden
med starttider, program og resultater mm.: https://woc2021.cz/

Program for VM i Orientering 2021
Lørdag 3/7: Sprintdistance - kvalifikation (9-10.30) – Finale (14.00-17.30)
Søndag 4/7: Sprintstafet – finale (18.20–19.40)
Tirsdag 6/7: Mellemdistance – kvalifikation (8.45-12.00) – Finale (15.50-20.10)
Torsdag 8/7: Stafet – finale (16.20-20.20)
Fredag 9/7: Langdistance – finale (Kl. 12.45–20.00)