Skip to main content

VM-bronze til Maja Alm på sprinten

| Nyheder 2021

2021 MajaAlm FinaleMaal

 

Den syvdobbelte verdensmester i orienteringsløb Maja Alm gjorde et fabelagtigt comeback på den internationale orienteringsscene, da hun løb med bronzemedaljen på VM-sprintdistancen i Terezin.

Bronzemedaljen lander om halsen på den danske verdensstjerne efter et tumultarisk forår, der nær havde kostet hende deltagelsen ved VM. I foråret pådrog hun sig en hjernerystelse, der ødelagde planerne om at kunne satse på skovdistancerne ved VM.

Heldigvis har det kunnet lade sig gøre for Maja at træne op til sprintdistancerne, og derfor var det også en helt særlig oplevelse at lykkes på den individuelle sprint.

- Jeg har det virkelig fantastisk. Jeg har jo kun kunnet træne i seks uger frem mod det her, fordi jeg fik en hjernerystelse. Så jeg havde drømt om at jeg kunne tage en medalje, men jeg var ikke sikker på at det var realistisk. I dag har mine tanker kørt rundt om det kunne lade sig gøre eller ej, for der var en virkelig hård konkurrence. Så jeg er lettet og stolt over, hvad jeg har kunnet nå på de her få uger, siger Maja Alm.

Sprintfinalen blev løbet ved det gamle voldanlæg i garnisonsbyen Terezin i det nordlige Tjekkiet, og testede løberne af på forskellige færdigheder undervejs.

I begyndelsen af de 3,5 kilometer skulle løberne igennem en masse korte stræk i små parker og på de lige gader, inden de sluttede af på voldene, hvor løberne skulle holde tungen lige i munden for ikke at komme den gale vej rundt om skrænter og volde.

2021 MajaAlm FinaleStart

 

Maja Alm holdt godt styr på teknikken, men kunne mærke at det blev svært at holde farten høj i det tunge terræn på voldene.

- Jeg havde god fart inde på asfalten i den første del af banen, og så kommer vi ud i det åbne, hvor jeg godt kan mærke at det suger i mine ben. Jeg er mere vant til at løbe på hårdere underlag end græsset. Der bliver også flere vejvalg og sværere orientering, og der kan jeg godt mærke at jeg bliver udfordret. Så jeg blev helt overrasket over, at jeg faktisk var med i kampen om medaljerne, da jeg kom ind, siger Maja Alm.

I mål var danskeren 17 sekunder efter Sveriges Tove Alexandersson, der blev verdensmester, og havde ni sekunder op til sølvmedaljen, som russiske Natalia Gemperle løb med under det neutrale flag.

2021 MajaAlm FinalePodie

 

- Jeg er ekstremt tilfreds. Det er noget af en rejse Maja har været på det seneste halve år. Så jeg er sindssygt imponeret over at hun kan levere i dag, for det har ikke været nemt. Jeg tror ikke man forstår, hvor meget der er på spil for Maja som forsvarende verdensmester, der har været ude så længe. Hun har tvivlet på om hun overhovedet turde stille op til det. Hun er så erfaren og så ekstremt dygtig til at kende sig selv og vide, hvad der ville udfordre hende derude både teknisk og mentalt, siger landstræner Tue Lassen.

2021 MajaAlm FinalePodie2

 

Der var også andre præstationer at glæde sig over på VM’s første disciplin. Cecilie Klysner sluttede lige uden for top 10, mens Ida Agervig Kristiansson fik en flot VM-debut med en 18. plads. Josefine Lind sluttede som nr. 41.

I herreklassen gik det ikke landsholdets vej. Jakob Edsen og Emil Øbro tabte tid ved næstsidsteposten og sluttede et stykke nede i feltet, og Søren Thrane Ødum sprang en post over i sin første VM-finale, og blev derfor diskvalificeret.

Men landstræner Tue Lassen tror, at Maja Alms bronzemedalje kan smitte positivt af på resten af holdet.

 - Det giver et løft – også til andre. Vi har nogle skuffede drenge, som ikke fik det at spille i dag. Så de har set at vi har Maja og Cecilie, der er godt kørende. Så jeg håber det kan give et løft i morgen, men også senere i VM, siger Tue Lassen.

Netop i morgen fortsætter verdensmesterskaberne med sprintstafetten, der løbes i byen Doksy. Her stiller Danmark med et hold bestående af Cecilie Klysner, Maja Alm, Jakob Edsen og Søren Thrane Ødum. Her har Danmark vundet medaljer ved de seneste fem VM’er. Sprintstafetten skydes i gang kl. 18.20 søndag aften.

Resultater:
Damer, 3,5 kilometer
1. Tove Alexandersson, Sverige 14.03 min.
2. Natalia Gemperle, Neutral + 0.09 min.
3. Maja Alm, Danmark +0.17 min.
11. Cecilie Klysner, Danmark + 0.46 min.
18. Ida Agervig Kristiansson, Danmark + 1.17 min.
41. Josefine Lind, Danmark + 2.43 min.

Herrer, 3,9 kilometer
1. Isac von Krusenstierna, Sverige 13.46 min.
2. Kasper Fosser, Norge + 0.07 min.
3. Tim Robertson, New Zealand + 0.13 min.
33. Jakob Edsen, Danmark + 1.48 min.
39. Emil Øbro, Danmark +2.20 min.
- Søren Thrane Ødum, Danmark MP

IOF’s liveside: https://orienteering.sport/event/nokian-tyres-world-orienteering-championships-2021/welcome/