Skip to main content

MTBO Sæsonafslutning 2020

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2020

Camilla Oliver

Vindere fra lørdagens massestart, Camilla Søgaard og Oliver Friis, begge Horsens OK (Foto: Bjarne Hoffmann)

I dette corona-inficerede år er det måske lidt langt til at snakke om at der i 2020 har været en egentlig MTBO sæson i klassisk forstand, men så alligevel… Med en weekend på Sjælland i august, en på Vejle-egnen i slutningen af september og lige netop nu en vel-arrangeret weekend i det midt-jyske her i starten af oktober, har det alligevel lykkedes at få kørt 9 løb af i stævnekalenderen i løbet af de seneste knapt 2 måneder. Ja, faktisk var det nu rent faktisk 10 løb da der i den forgangne weekend skulle køres 4 distancer fra fredag aften til søndag formiddag for rytterne med fuldt program, men mere herom senere. Det hele har selvfølgelig været arrangeret under hensyntagen til de gældende corona-relaterede restriktioner, så alle stævner har været barberet ned til et minimum af service og socialisering. Alt ”udenoms” har været skåret væk, instruktioner, start- og resultatformidling har alt sammen kun været tilgængeligt online, der har ikke været noget kiosk-udsalg og der har heller ikke været mulighed for at samles i klublokaler i forbindelse med løbene. Med andre ord har der været 100% fokus på det som det hele handler om: kort og baner.

Men tilbage til den nyligt afviklede weekend: På det seneste har det været tydeligt for enhver at efteråret er ved at ramme Danmark. Hermed følger også de lidt køligere temperaturer, regnvejr, løvfald og ikke mindst fugtig skovbund for ikke at nævne våde rødder. Som fod-O-løber er dette måske ikke noget der lyder som noget der kan være vildt udfordrende, men som MTB-rytter giver det et ekstra element: Regnen sætter sig på kortpladen og blandet med fugtigt mudder som uvægerligt sprøjter op fra hjulene bliver det svært at læse kortet. Stier er svære at få øje på i fuld fart under løvfalds-sæsonen og våde rødder er luskede da de som bekendt kan være ekstremt glatte: Har man ikke styr på køreteknikken kan hjulene hurtigt glide og blive skubbet ud af kurs, med styrt til følge.

Ovenstående forhindrede dog ikke op mod 90 MTBO ryttere i at give den gas i denne weekend til 4 hæsblæsende løb. Fredag havde Karup OK arrangeret en aftensprint i Thorning by og omkringliggende nærskove på helt nytegnet MTBO kort. Ud over det O-tekniske som altid bliver presset på en sprint, var det ekstra udfordringer til rytterne i form af heftigt regnvejr til de først startende og skumring til de sidst startende. Men herligt at indlede weekenden med et jomfrueligt MTBO-terræn!

Lørdag arrangerede Mariager Fjord OK og Rold Skov OK i fællesskab et dobbelt-løb i Rold Skov. Det var skruet således sammen at der skulle køres en sprintprolog om formiddagen hvor placeringen heri afgjorde start-rækkefølgen til eftermiddagens fællesstart. På denne sprint havde rytterne lov til at køre igennem terrænet i en stor del af løbsområdet, hvilket normalt ikke tillades i Danmark hvor MTBO ellers kun skal køres på allerede eksisterende stier som er gengivet på kortet. Denne for manges lidt ubekendte løbs-form gav et ekstra element i orienteringen som rytterne ikke er vant til at tage med i stræk-planlægningen, men super sjovt med sådan et sjældent indslag på dansk grund! Til eftermiddagens efterfølgende fællesstart blev den afgørende faktor de fysiske udfordringer i den let fugtige og temmelig kuperede Rold Skov. For manges vedkommende i de ”øvrige” klasser blev det også til et spørgsmål om at man kunne bevare kortkontakten og huske at kontrollere sine postnumre, for i bedste fællesstartstil var der selvfølgelig gaflinger på banerne.

Søndagens og årets sidste konkurrence blev vanen tro arrangeret af Silkeborg OK i forbindelse med Løvfaldsløbet hvor MTBO og Fod-O bliver afviklet på samme tid i samme skov. Silkeborg Vesterskov giver altid fysiske udfordringer i top-klasse og skoven er godt egnet til MTBO disciplinen: Der er adskillige terræntyper som gør at man konstant skal omstille både orienterings- og køreteknik og stinettet er særdeles udfordrende. Så godt mørbankede efter de foregående dages strabadser skulle rytterne lige spænde hjelmen en sidste gang til dagens intense mellemdistance. Som en kort opsummering af de 3 løbsdage kan det siges at konkurrencen gennemgående var særdeles tæt i toppen og at det glædeligt blev til 3 forskellige vindende ryttere i både herre- og dame-elite klasserne. For H21 feltet var de sejrende hhv. Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød), Oliver Friis (Horsens OK) og slutteligt landstræner og hjemmebane-favorit Allan Jensen (Silkeborg OK) som fik vist hvordan Silkeborg bakkerne skal takles. Tilsvarende tog hhv. Nikoline Splittorff (FIF Hillerød), Camilla Søgaard (Horsens OK) og Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) sig af top-placeringerne i D21 klassen.

Og dét markerede således afslutningen på den korte men dog meget intense danske sæson 2020. De omtalte 9 afdelinger har været point-givende til en forkortet udgave af årets Trimtex MTBO Cup. Dame elite klassen blev denne gang vundet af Camilla Søgaard foran hhv. Cæcilie Rueløkke Christoffersen og Nikoline Holm Splittorff. I herreklassen var det Allan Jensen som gjorde den bedste point-høst foran hhv. Oliver Friis og Johan MacLassen (Rold Skov OK). Der har været uddelt gavekort fra Trimtex til top 3 i forbindelse med hver enkelt af de afholdte afdelinger.

For MTBO rytterne venter nu en lang vinter med alternative træninger uden egentlige konkurrencer. I første omgang skal det dog lige nævnes at der sammen med den førstkommende landsholdssamling i weekenden 13-15 november afholdes åben U17 samling på Fyn, tilmeldingen er åben i O-service og der er fortsat nogle frie pladser. Herudover er der mulighed for at deltage i den Nordsjællandske MTBO Vinterserie i en række af stævner bøde før og efter nytår. I Midt- og Nordjylland vil der over de næste 6 måneder blive afviklet den årlige MTBO vintercup. Her bydes der op til langdistance MTBO stævner som enten køres i par med en makker eller solo. Her har rytterne 90 min til at nå så mange som muligt af 15 poster med mulighed for bonuspoint undervejs hvis man ved posterne kan svare på spørgsmål af den ene eller anden meget varierende art.

Fulde resultater fra weekendens løb findes hos Karup OK, Mariager Fjord OK og hos Silkeborg OK.