Skip to main content

MTBO landsholdsgruppen træner videre og holdudtagelse til EM/VM

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2020

Julisamling bagfra

Holdet på vej ud til en af de mange træninger (Foto: Cæcilie Rueløkke Christoffersen)

På denne tid af året var der i forhold til den oprindelige sæsonplan lagt op til at de landsholdsaktuelle MTBO ryttere skulle holde træningssamling og køre diverse løb i både Tjekkiet og Østrig som en vigtig del af forberedelserne inden VM som oprindeligt var skemalagt til Tjekkiet i August. Nu ved vi jo alle hvordan det er gået med den slags planer indtil videre i 2020, så det var ikke den store overraskelse for nogen da det en gang i løbet af forsommeren blev konstateret at det hele var aflyst. Men så er det godt at der er en landstræner som forstår at få prikket nogle nye mål ind i kalenderen og som formår at tænke alternativt. Denne gang resulterede det i en 8 dages træningslejr i det jyske i den forgangne uge.

Træningsugen blev startet i det midtjyske. Efter et par indledende øvelser i Vejle og Horsens blev basen henlagt til Silkeborg med privat indkvartering på forskellige adresser for at få lidt spredning på deltagerne. Starten af ugen var våd med god, men det er bare sjovere at køre i tørvejr og heldigvis blev forholdene og vejret bedre som dagene gik. De fleste dage bøde på 2 træninger – om formiddagen med kort på styret og om eftermiddagen en blanding af MTB spor og MTB teknik. Efter flere dage i Silkeborgskovene flyttede holdet efterfølgende til Kollerup, hvor der på vejen blev plads til dagens træning arrangeret af forhenværende landsholdsrytter Johan McLassen på hans hjemmebane i Rold Skov. Fra landstræner Allan Jensen lyder det her bagefter: ”Vi har haft en god og tiltrængt træningslejr efter et forår hvor alle konkurrencer i ind- og udland desværre blev aflyst. Hver af de otte dage trænede vi på kort, med fokus på at holde orienteringsevnerne ved lige frem mod efterårets EM og VM (som forhåbentlig bliver til noget, red.). Mange af træningerne  afviklede vi med konkurrencelignende setup på mellem- og langdistance, mens andre træninger blev afviklet som o-intervaller med et setup, der simulerede massestart og stafet. Efter hver træning blev vejvalg og stræktider analyseret og diskuteret med O-Track som omdrejningspunkt - et værktøj, som vi har taget 100% til os og får stort udbytte af”.

Flere af rytterne i landsholdstruppen var behjælpelige med tilrettelægning af træning og banelægning i løbet af ugen og gruppen beretter at det var herligt at kunne træne sammen igen som hold. Et hold som denne gang ud over de ”sædvanlige” gengangere havde fået selskab af to ungdomsryttere (Gertrud Riis Madsen, Rold Skov OK og Miri Brunstedt Nørgaard, OK ØST Birkerød) som var inviteret med for at kunne snuse til hvad det betyder at satse på eliteniveau. Den finske landsholdsrytter Jussi Laurila havde også fået deltager-pas til samlingen og som tak for tilliden kunne han holde et oplæg om at køre MTBO i Finland. Her er de taktiske overvejelser nogle ganske andre end i Danmark, der må nemlig køres over det hele i terrænet. Sammenholdt med at de områder som er aktuelle til sommerens EM til dels er præget af et tæt og intenst stibillede kan det jo netop forsimple orienteringen væsentligt hvis der kan køres ”lige på”. Her er det selvfølgelig vigtigt at være bevidst om hvordan man bør vælge sit vejvalg og udføre det i forhold til hvad man normalt gør på hjemmebane i dansk terræn, hvor stierne normalt ikke må forlades.

Efter flere gode dage i Kollerup og Svinkløv Klitplantage blev det som en afslutning plads til endnu et gensyn med Rold Skov inden hjemrejse og tid til at opgøre status. Ugen udgjorde, sammen med samlingen tilbage i juni, en vigtig del af iagttagelses-grundlaget til såvel EM som VM. Heldigvis kom der jo også den gode nyhed undervejs om at junior/senior-EM i Finland i september bliver afviklet. Og mens vi stadig mangler at få en afklaring på om det forestående samlede junior/senior-VM og ungdoms-EM i Portugal bliver til noget i oktober, var en hold-udtagelse til årets mesterskaber lige pludselig blevet meget aktuel. En landstræner i arbejdstøjet opsummerer det således: ”Det har været en speciel situation at skulle udtage ryttere til EM og VM på et tidspunkt hvor der ikke har været afviklet MTBO konkurrencer de seneste ni måneder. Jeg har derfor brugt de konkurrencelignende træninger fra den forgangne uge samt betragtninger fra vores seneste træningssamlinger i pinsen og midt i juni som grundlag for udtagelsen - naturligvis også med rytternes tidligere præstationer for øje. På den baggrund har jeg udtaget følgende junior- og seniorlandshold til efterårets EM og VM”:

Dame senior: Camilla Søgaard (Horsens Orienteringsklub), Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) og Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød Orientering)

Herre senior: Oliver Friis (Horsens Orienteringsklub), Thomas Steinthal (FIF Hillerød Orientering) og Allan Jensen (Silkeborg OK, kun stafet og evt. sprint)

Junior piger: Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK), Annika Henriksen (Svendborg OK) og Gertrud Riis Madsen (Rold Skov OK).

Junior drenge: Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød), Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab) og Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)

Undgom piger: Miri Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)

 ”Det er værd at bemærke udtagelsen af ungdomsrytteren Gertrud Riis Madsen, som har vist stor fremgang og højt niveau - særligt hendes unge alder taget i betragtning. Ved EM i Finland i september er Gertrud udtaget til at stille op i juniorrækken, mens hun ved mesterskaberne i Portugal i oktober kommer til at køre ungdoms EM på de individuelle distancer. Miri Brunstedt Nørgaard er udtaget til at køre ungdoms EM på de individuelle distancer i Portugal”.

På samlingen deltog:

Seniorer:

 • Camilla Søgaard (Horsens OK)
 • Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST, Birkerød)
 • Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød)
 • Oliver Friis (Horsens OK)
 • Thomas Steinthal (FIF Hillerød)

Juniorer:

 • Annika Henriksen (Svendborg OK)
 • Christine Reibert Hansen (Allerød OK)
 • Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK)
 • Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)
 • Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)
 • Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab)

Ungdom:

 • Gertrud Riis Madsen (Rold Skov OK)
 • Miri Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)

Landstræner Allan Jensen (Silkeborg OK)