Skip to main content

Sommerlejre skaber glæde efter tungt forår

| Nyheder 2020

Efter et corona-ramt forår med meget få fælles aktiviteter at glæde sig over, er der endelig blevet smilet, svedt og fundet poster i de seneste uger, hvor det med stor succes er lykkedes at afvikle de traditionsrige børne- og ungdomssommerlejre i forskellig afskygning.

Det er selvfølgelig sket med stor respekt for de gældende retningslinjer for at begrænse coronasmitte. Eksempelvis har Nordkredsens ledere – med udgangspunkt i de nationale retningslinjer – udarbejdet et særligt sæt retningslinjer for sommerlejrene. De beskriver f.eks. hvordan løbere og ledere skal håndtere hygiejne, madlavning og afstand under træningsaktiviteter og i soverummene.

- Det var vigtigt for os at have helt klare linjer, så både løbere og forældre kunne være trygge ved at skulle med på årets sommerlejr. I hovedtræk handlede det for os om, at vi ville skabe rammerne for en sommerlejr med mulighed for sjovt og godt orienteringsløb og sociale aktiviteter og samtidig uden at løberne skulle i kontakt med lokalsamfundet. Mit indtryk er, at de har haft en rigtig god sommerlejr og at retningslinjerne ikke har været dominerende, men en naturlig del af at være på sommerlejr i år, fortæller Anne Mette Schmidt, der var med til at udarbejde retningslinjerne.

For nordkredsløberne er turen gået til Kjellerup for U1’ernes vedkommende, mens U2’erne har været i Vendsyssel.

De udfordrende terræner nord for Limfjorden trak også Østkredsens U1’ere til, der både skulle løbe og cykle i de sandede og detaljerige plantager. Om kursets særlige MTBO-træning skriver Johan MacLassen og Nina Hoffmann:

U1 Østkredsen var taget til Nordjylland for at prøve kræfter med Bulbjerg, Vestre Torup, og Svinkløv. Dagen i Svinkløv bød dog på en lidt anderledes O-oplevelse. For i tillæg til at kridte løbesko, tommelfingerkompas og O-kort, blev Østkredsens yngste gruppe udfordret med mountainbikes påmonteret kortholder, MTBO-kort og et håndledskompas.

36 unge var igennem MTBO-træningen med stor succes. End ikke det ustadige vejr kunne tage glæden fra børnene. Smilende, glade og positive kom de hjem, den ene mere begejstret end den anden. Kort sagt var humøret højt og der var stor interesse for hvornår de igen kunne komme afsted og måske prøve det ved deres klubtræninger.

2020 mtbo traening

Der var involveret en hel del planlægning og koordinering omkring cykelleje for at få det til at fungere. Men med udbyttet ved gennemførslen og de mange glade børn betalte arbejdet sig hjem. Gode erfaringer er høstet, og det er helt sikkert ikke sidste gang der bliver gennemført et arrangement-mix af samme type.

MTBO er stadig en niche af vores fantastiske orienteringssport og siden 2016 har der været lagt op til forskellige tiltag for at fremme den del af vores sport. Desværre må vi erkende, at der er vej endnu i fht de flotte målsætninger der blev sat op. Men U1 Østkredsen Sommerlejr er beviset på, at de unge kan lide det. Så herfra kan det kun anbefales at der fra forbundets side skabes gode rammer i den kommende strategi og support/netværk, samtidig med at de klubber, der endnu ikke har det på deres program, opfordres til at springe ud i det.

I weekenden d. 14.-16. august er der hele tre muligheder for at komme ud og prøve kræfter med MTBO – og lufte cyklen i Østkredsen. Find stævnerne i O-service.

De lidt ældre Østkreds-løbere – U2’erne - tog hul på ferien med en sommerlejr i både Silkeborg og Bækmarksbro, der gav mulighed for at prøve kræfter med Midt- og Vestjyske terræner i løbet af ugen.

I Sydkredsen har U1’erne været på en nyskabelse: Sommerskole – i stedet for sommerlejr, hvor løberne har sovet hjemme, men mødtes i skove i Trekantområdet tre dage i træk til træning og samvær med behørig afstand.

Sydkredsens U2’ere havde egentlig planlagt en tur til Sverige, men satte i stedet kursen mod Nordjylland og Vendsyssel, der må siges at have været et populært træningsområde for den danske orienteringsungdom i den seneste uge.

De ældste ungdomsløbere – juniorerne – har stadig deres sommerlejr til gode og får glæde af Bornholms udfordrende terræner i slutningen af juli og starten af august.

Tilbage er kun at sige et stort TAK! på forbundets vegne til de mange frivillige ledere og forældre, der igen har givet den danske orienteringsungdom nogle uforglemmelige sommerdage med kort og kompas i hånden.