Skip to main content

Mindeord for Peter Arildsen

| Nyheder 2019

Peter Arildsen


Mindeord for Peter Arildsen:

Det var med forfærdelse, at vi forrige søndag erfarede, at vores allestedsværende Peter Arildsen var gået bort, mens han deltog i konkurrencen om de nordjyske mesterskaber i orienteringsløb. Peter faldt efter godt 20 minutter i skoven, og trods øjeblikkelig livreddende førstehjælp fra løbere, der var i nærheden, kunne Peters liv ikke reddes.

Vores tanker i denne uvirkelige og svære stund er hos Vivi, Finn, Leif, svigerdøtre, børnebørn og oldebarn.

Peter var ansat ved Post&Telegrafvæsenet i mere end 40 år, en karrierevej, der faldt helt naturlig, da hans far var post i Lønstrup, og to af hans brødre også valgte karriere i Posten. Peter avancerede hurtigt og blev en vellidt og respekteret leder af driftsafdelingen i Hjørring.

Da Peter og Vivis søn Leif i 1975 var med til at stifte Hjørring Orienteringsklubben Vendelboerne, blev Peters begejstring for orienteringssporten hurtigt vakt. Allerede i 1978 overtog han formandsposten i klubben og i de efterfølgende 10 år udviklede han sammen med gode kræfter klubben til en stærk organisation, som kunne håndtere de største orienteringsstævner i Danmark.

Peter grundlagde i 1981, efter henvendelse fra en af hans norske venner, Nordjysk 2-Dages. Det startede som et venskabsarrangement mellem norske Sandefjord og Hjørring Orienteringsklub, og det udviklede sig hurtigt til Nordjysk 2-Dages, som vi kender det i dag. Et 3 dages stævne med op til 2000 deltagere, hvor af mere end 1000 er norske.

Peter havde en stor kontaktflade til orienteringsløbere i det ganske land, og også i den hele verden. Uanset, hvem et medlem af OK Vendelboerne møder ude i orienteringsverdenen, så bliver man altid mødt af genkendelsen: Peters klub.

Peters store engagement gav ham en gevaldig pondus i orienteringssporten i Danmark, og han satte sit tydelige præg på, i hvilken retning sporten udviklede sig. Peter kunne om nogen omsætte hensigter til handling, og det er bl.a. på den baggrund, at han i 2003 modtog Dansk Orienterings-Forbunds ærestegn.

Personligt – og oppe i en for andre mennesker høj alder - baksede han med 100 tals tunge pæle, som han sammen med skovejere satte op som faste poster i skovene i Vendsyssel. Med det ene formål at gøre orienteringssporten let tilgængelig for alle.

I klubben var Peter omdrejningspunktet for medlemmerne. Hjemmet på Ths. Smedsvej var velbesøgt af både erfarne og nye orienteringsløbere. Her vejledte Peter i alt fra grundlæggende teknikker til at finde vej i skoven til mere tekniske opgaver, som kunne omfatte grafisk opsætning af baner og kort til træningsløb og konkurrenceløb. Peter stod for tilmeldinger til træningsløb og konkurrenceløb, og han varetog på bedste vis modtagelsen af nye medlemmer, som blev hjulpet godt i gang.

Peter ville det bedste for andre, men han kunne også selv. Han har gennem årene vundet 11 danske mesterskaber og 19 jysk/fynske mesterskaber. Medaljehøsten tæller i alt 83, hvori der også indgår sølv og bronze. Peters sportslige indsats er også bemærket i Hjørring Kommune og ikke mindre end 19 gange har han modtaget kommunens idrætspris.

Peter havde et helt særligt talent for at finde vej med kort og kompas. I en alder af 87 kunne han matche langt yngre løbere. Mange af klubbens løbere har gennem årene mødt Peter ved en post i skoven, spurtet videre til næste post, og efter nogle omveje kommet frem og mødt Peters venlige og drilske smil: Den er her! Peter kunne med usvigelig sikkerhed finde posterne før alle andre.

Vi troede, at Peter altid ville være hos os. Vejlede os, hjælpe os med at finde poster eller arrangere orienteringsløb. Vi har mistet vores vejleder, vores organisator, vores elskede ven, vores Peter. Tomrummet er forskrækkende stort.

Peter vil blive savnet – æret være hans minde.

Hjørring Orienteringsklub Vendelboerne