MTBO Ungdom/Junior EM & Senior World Cup runde 3
Det er blevet tid til den sidste af årets store begivenheder på MTBO kalenderen når der lige om lidt åbnes op for den 3. og sidste World Cup runde i 2019 for eliten, samtidig med at der afholdes Europamesterskaber for både Ungdoms- og Juniorklasserne. Der afholdes tillige VM for Masters (H/D 40 år og opefter) ved samme lejlighed, så der bliver i de kommende dage tryk på i de bakkede skove omkring stævnecenteret i tyske Rabenberg, som er beliggende et stenkast nord for den tjekkiske grænse.
Cæcilie Christoffersen ved Senior EM Massestart (Polen, juni 2019) Foto: Aleksandra Becmer
Selvom medaljefordelingen i mesterskabs-sammenhæng har fundet sted for Senior rytterne tidligere på året, er der stadig masser af verdensrangliste point at køre for her i den afsluttende World Cup afdeling. Fra dansk side er der dog denne gang tale om et særdeles smalt hold som stiller til start. De fleste af de sædvanlige landsholdskandidater er forhindrede i at være med af forskellige personlige årsager, og det er dermed kun Cæcilie Christoffersen, som denne gang kommer til at repræsentere de danske farver. Det betyder således at Camilla Søgaard forventeligt bliver skubbet ned fra den 3. plads som hun har kæmpet sig til på den foreløbige version af årets rangliste. Til gengæld indtager Cæcilie i øjeblikket en 17. plads på verdensranglisten og hun er motiveret for at forbedre den placering. Cæcilie har arbejdet målrettet gennem hele sæsonen og nu skal hun se hvor langt den aktuelle form kan bære. Det bliver spændende at se om hun denne gang vil nå op i den forjættede Top 10.
I erkendelse af, at seniorholdet er noget reduceret, rettes den største fokus naturligt mod vores junior- og ungdomshold, hvortil der dog til gengæld også er ganske store forventninger. Det bunder naturligvis i et succesfuldt VM i Danmark, men også i det faktum, at holdet efter VM hurtigt rettede fokus mod det kommende EM, blandt andet via deltagelse i både løb og en træningslejr i de Franske Vogesere for en god måneds tid siden. Fra leder-siden lyder det da også at holdet drager til EM med forhåbninger om at der er medaljekandidater i alle de 3 klasser der stilles op i (Herre Junior, Dame Junior, Herre Ungdom) samt at der også er forventning om at Junior holdene vil blande sig i medaljestriden når der skal køres stafetter.
I Dame Junior (D20) klassen er det naturligt at have forventninger til Nikoline Holm Splittorff efter hendes VM resultater, men både Annika Henriksen og Birka Øhlenschlæger Nielsen viste i Frankrig at de er i god fremgang og potentielt er noget stærkere i kraftigt kuperet terræn end blandt andet de ellers normalt meget stærke franskmænd. Dertil er Christine Reibert Hansen normalt en stærk mesterskabsrytter og har før vist at hun er stærk når det er fysisk udfordrende, så samlet set er det et dansk Junior pigehold der nok skal sætte et solidt aftryk. Der er denne gang afbud fra Sara Lykke Brinch (FIF Hillerød Orientering).
På Herre Junior (H20) siden er der på papiret podiekandidater i både Thomas Steinthal som kører sit sidste mesterskab i Juniorklassen og Mikkel Brunstedt Nørgaard som ikke synes han fik det maksimale ud af sommerens VM. Konkurrencen er dog meget skarp i denne klasse og det skal nok blive noget særdeles tætte og spændende konkurrencer, hvor dagsform i høj grad bliver afgørende i det fysisk krævende terræn. Et lidt ukendt aspekt for dette mesterskab er, at der skal køres konkurrence 4 dage i træk - og allerede på dag 2 skal rytterne ud på en hård og krævende langdistance som byder på knapt 1000 meters stigning for Dame Elite og Herre Junior, lidt færre højdemeter for Dame Junior og Herre Ungdom. Så er den fysiske form ikke på plads bliver det noget lange og meget hårde dage på arbejde i det kuperede terræn op mod den tjekkiske grænse. Men netop dette har der været fokus på siden VM, og fra trænerstaben lyder det, at der er forhåbninger og tro på at rytterne kommer til at håndtere dette ganske fornuftigt.
Som eneste danske deltager i Herre Ungdom (H17) er det Noah Tristan Hoffmann der skal forsvare æren i denne klasse. Han har ligget stabilt i top 3 gennem hele sæsonen og efter en sommer med sygdom og astma problemer er den fysiske tilstand klart bedre. Det lover godt for det unge stjerneskud.
Ud over at de unge på holdet skal køre med om EM medaljer, er der 2 af deres løb (mellem og sprint) som tæller som de sidste af årets afdelinger i den såkaldte Young Guns World Series. Løbsserien så dagens lys sidste år og fungerer som en World Cup for H/D17 og H/D20 ryttere. Det er værd at bemærke at der er danskere i toppen af 3 af de i alt 4 klasser i Young Guns serien her inden de afsluttende 2 løb. Det er hhv. Noah (H17), Mikkel (H20) og Nikoline (D20) som har noget at forsvare, og mon ikke dét udgør en ekstra motivationsfaktor ved de kommende løb.
Ungdom og Junior klasserne lægger ud med en mellemdistance torsdag og kører de efterfølgende dage lang, stafet og sprint i nævnte rækkefølge. Eliten slipper lidt billigere til deres World Cup afslutning. De starter med en langdistance på fredag og kører derefter hhv. mix stafet og en afsluttende sprint på søndag. Mix-stafetten får pga. hold-sammensætningen forventeligt ikke det største fokus denne gang da der stilles med et kombineret senior/juniorhold. De rutinerede i Masters klasserne kører lige som de yngste klasser fuldt program, blot med en massestart lørdag som erstatning for de unges stafet.
Holdet udgøres af: