Skip to main content

MTBO Young Guns gør det godt i Frankrig

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2019

Podie Epinal Lang

Foto: Stærk indsats af de danske juniorer på dagens lange distance i weekendens Young Guns World Series med 4 ud af 6 mulige podieplaceringer i H/D20

I øjeblikket befinder de unge danske MTBO landsholdsryttere sig i Epinal (100 km sydvest for Strasbourg) i Vogeserne i Frankrig. Her deltager de i weekenden, som forberedelse mod EM i Tyskland i starten af oktober, i to løb der tæller til den såkaldte ”Young Guns World Series”, som fungerer som en slags World Cup for H/D17 og H/D20 ryttere. Løbsserien så dagens lys sidste år, og har det formål at give rytterne mulighed for både at udvikle sig i forskellige terræntyper og at skabe venskaber på tværs af nationer mens det selvfølgelig også handler om at køre stærkt. Serien består i år af 12 løb fordelt på 6 arrangementer rundt i Europa med 2 tællende løb i hver afdeling som er løbet af stablen i hhv. Fuentes de Andalucía i Spanien, MTBO Camp i Viborg Danmark, Tjekkisk MTBO 5-dages i Pilzen, VM i Viborg Danmark, Epinal i Frankrig og til sidst det kommende EM i Tyskland først i oktober.

De danske ryttere deltog ikke i Spanien, men har ellers foreløbigt deltaget i alle andre afdelinger. De 6 bedste resultater tæller i den samlede stilling. Den foreløbige stilling for 2019 er p.t. ikke blevet opdateret efter VM i juli, men der er danskere der blander sig i toppen i både H17, H20 og D20. I sidste års første sæson for serien, var der i øvrigt danskere øverst på podiet i både H20 og H17, idet både Thomas Steinthal (FIF Hillerød) og Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) tog den samlede sejr i deres respektive klasser.

Men tilbage til Epinal i Frankrig. Løbene er også de Franske Regionsmesterskaber, og de franske ryttere fra den nordøstlige del af Frankrig byder på hård konkurrence.  De Vogesiske bakker byder på lignende udfordringer, som dem der venter senere på året til EM i Tyskland, i form af kraftig kupering og deraf kompliceret vejvalgsorientering. Lørdag blev der kørt sprint i uvant sprint terræn, på en stor skov-skråning. Rytterne melder om en tør skov med masser af løs jord i bunden. Umiddelbart var det ikke svært o-teknisk, men alligevel vanskeligt at gennemføre de trufne vejvalg. Selvom starten lå oppe og mål nede i bunden, var der mange stræk hvor det bare gik op op op, også et par stykker som var teknisk svære opkørsler.

Danskerne gjorde det godt, og det blev til sejr i både H17 ved Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK) og i H20 ved Mikkel Brunstedt Nørgaard, der begge vandt med godt ½ minut. I D20 var der også danskere i toppen af resultat-listen idet Nikoline Splittorff (FIF Hillerød), Annika Henriksen (Svendborg OK) og Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK) tog sig af hhv. 2., 3. og 4. pladsen. De danske piger lå meget tæt inden for 18 sek, med knap 1½ minut op til 1. pladsen. Her viser Annika og Birka med de flotte topplaceringer, at de har lagt et niveau på siden VM i Danmark.

Lang Epinal

Foto: Anden halvdel af dagens H20 bane.

I dag søndag, blev der kørt langdistance på en ny skov-skråning, blot i lidt større skala. For H20 stod den på 22 km og knap 500 hm, mens D20 kunne nøjes med 13 km og 300 hm. Det blev som ventet en ganske krævende langdistance, med til tider kompliceret vejvalgsorientering, idet vurdering af farbarhed, hastighed og kupering spillede en afgørende rolle. Tilsyneladende noget der passede det danske hold ganske godt. Fra rytterne lyder det at det var vanskeligt at finde det rette vejvalg, da der var mange ting der skulle med i overvejelserne, men at der typisk kun var et enkelt vejvalg der var rigtig godt. I H20 var der i dag hård kamp om topplaceringerne med bare 23 sekunder mellem nr. 2 og nr. 6 – men med næsten 1 min op til en stærkt kørende Mikkel Brunstedt Nørgaard, der dermed tog sin 2. sejr her i Epinal. Mikkel viser i dag at det kuperede terræn er noget han behersker og han udviser stor styrke på stigningerne. Det skal blive spændende at følge til EM, men der er hård og tæt konkurrence i denne klasse. Thomas Steinthal måtte i dag tage til takke med en 6. plads knap 3½ min efter Mikkel.

Noah måtte bytte sejren på lørdagens sprint ud med en 2.pladsen i dag, efter det der vel bedst kan betegnes som en super start med en ret så sløj afslutning. Farten og styrken er til stede, men orienteringen fungerede ikke i dag og han endte 6 min efter den lokale franske vinder. I D20 tog de danske piger de 3 første pladser og særligt glædeligt var det at se Annika og Birka for alvor stemple ind med flotte 2. og 3.pladser efter en stærk og flot kørende Nikoline, der både fik taget de gode vejvalg og havde masser af fart i cyklen. Det skal bemærkes at de stærke franskmænd med Verdensmesteren Lilou Pauly i spidsen, der vandt gårsdagens sprint, måtte tage til takke med sekundære placeringer i tider der var 12-13 min efter en podieplacering! Stærk performance af de danske D20 ryttere i dag.

De danske ryttere bliver i Epinal endnu et par dage. Mandag og tirsdag venter 2 daglige træninger på en mindre MTBO ungdom træningslejr. Generelt er der fra trænersiden lagt stor fokus den O-tekniske gennemførelse i forbindelse med både weekendens 2 konkurrencer og den kommende træningslejr. Der er masser af erfaringer der skal høstes og refleksioner der skal gøres inden rytterne er helt EM-klare, men alle er godt på vej og sætter barren højt frem mod EM.

Resultater sprint: https://docs.wixstatic.com/ugd/5ed7f3_6b6a7c77528d410d90d06c4350a723c0.pdf

Resultater lang: https://docs.wixstatic.com/ugd/5ed7f3_eff476556c17482a9d9c5ae52d72c651.pdf