Skip to main content

Junior-VM: Dramatisk langdistance

| Helge Lang Pedersen | Nyheder 2019

Delt guldmedalje i pigernes klasse efter jurybeslutning

Dagens langdistance ved Junior-VM bød på endnu en forrygende arrangørpræstation med udslagsgivende baner, en flot stævneplads og et imponerende ambitionsniveau i formidling med entusiastiske speakere, flotte videobilleder, fine GPS-analyser, fine interviews og velfungerende liveresultater. De danske piger imponerede igen med 4 i top 30, ligesom Andreas Bock Bjørnsen og Søren Thrane Ødum løb eksakt lige hurtigt, da de delte 18. pladsen.

Efter et dramatisk forløb med en jurybeslutning (hvor denne artikels forfatter havde fornøjelsen af at være i orkanens øje, hvorfor jeg undskylder den sene publicering af denne nyhed), som de mest interesserede kan læse om længere nede i denne nyhed, endte guldet i pigeklassen med at blive delt mellem finske Ida Haapala og russiske Veronika Kalinina. Britiske Grace Malloy imponerede stort ved at erobre bronze for anden dag i træk.

JWOC 2019 Hedvig Lang

Hedvig Valbjørn Gydesen passerer arenaen

Der var tæt løb om at blive bedste danske løber, men med tre sekunders margin til Agnes Kracht erobrede Hedvig Valbjørn Gydesen 15. pladsen. "Jeg er rigtigt stolt af 15. pladsen og ville ikke have troet det, hvis I havde sagt det til mig inden. Mit mål var at præstere et godt løb og komme glad i mål. Og hvis det kunne lade sig gøre, ville jeg gerne forbedre min 39. plads fra sidste år og det har jeg jo gjort, så jeg er utroligt glad og tilfreds. Jeg laver en ærgerlig fejl, hvor jeg er to meter fra min post og ikke ser den og så løber til en post i nærheden, som jeg skulle have senere på banen, hvilket nok kostede 1½ - 2 minutter, men jeg fik lagt det bag mig og fokuseret og lavede ikke flere fejl. Jeg fik også et kæmpe boost af at passere stævnepladsen, hvor speakere og tilskuere heppede på en, så alt i alt var det en kæmpe oplevelse" fortalte Hedvig efter løbet. Lise Termansen og Ida Øbro blev 28 og 29. Her var Ida nok mest ærgerlig efter hun lagde forrygende ud, men hvor det talstærke publikum siden kunne følge, hvordan Ida tabte værdifuld tid kort før passagen af stævnepladsen. Annika Simonsen var yderligere knap et par minutter efter Ida, mens Matilde Smedegaard Madsen med den utaknemmelige starttid kl. 09:00 præsterede en fuldt godkendt 62. plads - ligesom i går klart i den øvre del af feltet.

JWOC 2019 Agnes Lang

Agnes Kracht på vej ud på sidste sløjfe

Hos drengene havde normændene noget at bevise efter de floppede på sprinten. Elias Jonsson førte længe, men til sidst blev det favoritsejr til fænomenet Kasper Fosser, der lavede et markant postbom undervejs, men derefter blot satte endnu mere turbo på og vandt med mere end tre minutter. Sprintvinderen, australske Aston Key kom endnu en gang på skamlen med sin tredjeplads. Andreas Bock Bjørnsen og Søren Thrane Ødum startede begge fint, men Søren havde midt på banen og Andreas mod slutningen nogle tidstab, der gjorde at de endte som delt nr. 18. Mads Møller Skaug endte som en fuldt tilfredsstillende nr. 40, mens Mikkel Holm Nielsen og Malte Poulsen begge skal anerkendes for forrygende fight i de stejle og til dels tætte og mudrede skrænter ved Bryrup.

JWOC 2019 Søren TØ Lang

Søren Thrane Ødum giver det sidste i opløbet

I morgen puster både løbere og arrangører ud før der på onsdag er kvalifikation til mellemdistance i legendariske Gjern Bakker nordøst for Silkeborg.

Og så af hensyn til de særligt interesserede fortællingen om guldgyseren i pigernes klasse. Russiske Veronika Kalinina var først i mål af de to, men da hendes "Touch free" Sport Ident enhed ikke virkede som den skulle, blev hendes tid taget med backup-tidstagningssystemet, hvor en official trykker på en tidtagningsknap og tiden derefter parres med løberens brystnummer. Da finske Ida Haapala senere kom i mål, blev tiden taget med "Touch free" systemet til at være et sekund hurtigere. Det russiske hold indgav derefter klage med efterfølgende protest med påstand om, at det ikke var godtgjort, at de to systemer var synkroniseret fuldstændigt korrekt. Juryen gennemgik derefter en lang række tider for løbere, hvis tid var taget med både "Touch free" systemet og med backup-systemet. Ud fra analysen måtte juryen give Rusland ret i, at det ikke kunne godtgøres med fuld sikkerhed, at man fik helt samme resultat ved at tage tiden med de to systemer, så for at sikre størst mulig fairness, besluttede juryen at benytte tiden fra backup-systemet for såvel den finske som den russiske deltager, hvilket betød, at den finske tid blev justeret til at være et sekund langsommere. Dermed kom de to piger til at  dele guldmedaljen. Det bliver spændende, om denne beslutning vil blive omdiskuteret i den kommende tid. Men under alle omstændighederne skal arrangørerne anerkendes for at have et backup-tidtagningssystem, der var så præcist, at den omtalte analyse faktisk var mulig.

 

M 20

Guld: Kasper Fosser, NOR 1:02:19
Sølv: Elias Jonsson, NOR 1:05:28
Bronze: Aston Key, AUS 1:07:49
18. Andreas Bock Bjørnsen,  1:12:41
18. Søren Thrane Ødum 1:12:41
40. Mads Møller Skaug 1:16:36
76. Mikkel Holm Nielsen, 1:23:08
124. Malte Poulsen DEN 1:34:15

159 gennemførende løbere

W 20

Guld: Ida Haapala, FIN 53:46
Guld:Veronika Kalinina, RUS 53:46
Bronze: Grace Molloy, GBR 54:17
15. Hedvig Valbjørn Gydesen, DEN 58:03
16. Agnes Kracht, DEN 58:06
28. Lise Termansen, DEN 1:00:03
29. Ida Øbro, DEN 1:00:29
41. Annika Simonsen, DEN 1:01:47
62. Matilde Smedegaard Madsen, DEN 1:05:55

147 gennemførende løbere